Meny

Mæland kaller inn Politi-Norge til hastemøte

Politidirektør og sjef for Politidirektoratet Øystein Mæland på sitt kontor på sentrum politistasjon. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politidirektør Øystein Mæland samler allerede torsdag landets politisjefer for å gå gjennom hovedpunktene i rapporten fra 22. juli-kommisjonen og diskutere ny utviklingsplan.

Mæland må også gjøre Politi-Norge i stand til å møte større krav fra justisminister Grete Faremo (Ap).

– Jeg vil i løpet av kort tid ha på plass en utviklingsplan for norsk politi. Det viktigste nå er å samles om en felles forståelse av kommisjonens rapport. Vi skal begynne arbeidet med å forankre de omfattende endringene politiet må gjennom, sier Mæland til TV 2.

Politidirektøren mener det allerede er bred forståelse blant politimestrene for hvordan rapporten skal leses og brukes som utgangspunkt for endringer.

Ikke syndebukk

Mæland sier han ikke føler seg som noen syndebukk for alt som gikk galt i politiet 22. juli, og gjentar at han ikke har vurdert å trekke seg.

– Jeg er veldig opptatt av å bruke den muligheten som ligger i rapporten, til å få et bedre politi. Det arbeidet vil jeg være med på, sier Mæland.

På torsdagens møte vil politidirektøren tydeliggjøre hva han forventer at hver politimester nå gjør i eget distrikt.

Høyere opp i systemet møter Mæland en like bestemt holdning fra justisministeren. Hun gjør det klart at hun i framtiden vil skjerpe kravene til Politidirektoratet og dets leder.

– Systemene våre besto ikke prøven. Vi var ikke godt nok forberedt. Vi klarte ikke politioperasjonen, og vi har heller ikke klart evalueringen i etterkant, sier Faremo.

Kritisk

Justisministeren deltok onsdag på politikeruken i Arendal, en ny type arrangement som skal være en møteplass for politikk og næringsliv. Hun uttrykte sterk skepsis til politiets egenevaluering som ble presentert i mars i år.

– Jeg har stilt spørsmål ved mandatet, og jeg vil også vite om resultatet ga tilstrekkelig klarhet, sier Faremo.

Hun viser til rapportens hovedtese om svikt i ledelse og kultur fra topp til bunn i politiet og det offentlige styringsapparatet som skal avdekke og bekjempe terror.

Justisministeren vil ha ny instruks for Politidirektoratet og ledelsen i politiet for klarere å få fram hvilke oppgaver og roller de har. I sitt innlegg i Arendal sa hun videre at departementet vil ha en bedre samordning av trusselbildet. I dag tilflyter det henne informasjon fra tre ulike etater, ofte presentert på en vanskelig tilgjengelig måte. – Man kan bli helt svimmel av alle forkortelsene, sier Faremo.

Les også:

- Rapporten må forandre Norge

Politiets responstid sentralt i terrorrapport

22. juli-informasjon holdes hemmelig i 60 år

22. juli-kommisjonens lengste dag

PST-ansatte: 22. juli kunne vært unngått

Kraftig kritikk mot politiet i 22. juli-rapport

Politimesterne trygge på at mannskapene gjorde alt de kunne

Lederfrafall i statlige etater etter 22. juli

Professor tviler på at 22.juli-rapport får følger

Et år i terrorens tegn

Les hele rapporten her

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

 

Populært