Meny

- Verdens farligste øyelege

Syrias president Bashar al-Assad taler ved Elyseepalasset i Paris, etter en arbeidslunsj med sin franske kollega. Dette var før vestlige ledere vendte seg mot Assad. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syrias president Bashar al-Assad kom til makten for 12 år siden med løfter om reformer. I dag er han en av regionens mest nådeløse ledere i sin brutale krig mot opprørerne i landet.
Den humanitære situasjonen i Syria
* Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er minst 23.000 mennesker drept i den 17 måneder lange konflikten, deriblant 1.300 barn. Tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.


* Rundt 2 millioner mennesker er hjemløse i Syria som følge av konflikten, ifølge hjelpeorganisasjonen Røde Halvmåne i Syria. Syriske myndigheter anslår dette tallet til 1,2 millioner.

* Minst 157.600 syrere har flyktet til utlandet, ifølge tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), som innrømmer at det reelle tallet er langt høyre. Jordan har offisielt kun registrert 50.000 flyktninger, men myndighetene mener det reelle tallet ligger på rundt 150.000.

(Kilde: NTB, AFP, OCHA) (©NTB)

Assad (46) virker fast bestemt på å kjempe med nebb og klør for å holde på makten, selv etter at flere høytstående medarbeidere har hoppet av og hans øverste sikkerhetssjefer ble drept i et bombeangrep i juli. Opprørsgruppen Den frie syriske hær har påtatt seg ansvaret for bombeangrepet.

Vesten forsøker å presse Assad til avgang. Samtidig tiltar regimets brutale angrep for å slå ned det væpnede opprøret i landet.

Det hele begynte i mars i fjor som en rekke fredelige demonstrasjoner mot Assads eneveldige styre.

Øyelege

Assad er synslege av profesjon, og arvet lederskapet av det strategisk viktige landet i Midtøsten i juli 2000. Da døde hans far Hafez al-Assad, som hadde styrt landet med jernhånd. Assad var bare 34 år da han ble president, og fikk først rykte som en modernisator. Han begynte sin presidentkarriere med å sette iverk økonomiske reformer, med liberaliseringstiltak i privat sektor.

Ettersom volden i landet daglig blir verre har Assad nå kun en håndfull venner igjen, selv om man blant disse finner giganter som Kina og Russland samt den regionale tungvekteren Iran. Andre stiller krav om at han skal stilles for retten som krigsforbryter.

- Vi brukte å ha en løve, nå har vi en sjiraff, heter det blant dissidenter, med henvisning til farens kallenavn (Assad betyr løve på arabisk) og det faktum at Assad junior har en heller lang nakke.

Les også: Opprørere tar ansvar for bombe i Damaskus

Opposisjonelle sammenligner ham også med en and, et kjælenavn Assads glamorøse britiskfødte kone Asma skal ha gitt ham. Selv er hun gjenstand for hån på grunn av den råflotte livsstilen hun fører mens landet brenner.

«Et heroisk slag»

Assad er medlem av den religiøse minoriteten alawittene, en sjiamuslimsk sekt som har regjert det sunnidominerte Syria siden 1963. Han beskriver konflikten som et «avgjørende og heroisk» slag for landets fremtid. Blodsutgytelsen i landet har til nå krevd minst 23.000 liv, ifølge opposisjonelle aktivister. Likevel hevder Assad trassig at han har folkets støtte.

En stridende fra «Den frie syriske hær» i Aleppo 15. august. Foto: Scanpix/Reuters. En stridende fra «Den frie syriske hær» i Aleppo 15. august. Foto: Scanpix/Reuters.

- Uten støtten til det syriske folk hadde jeg allerede vært kastet fra makten, sa han til en tyrkisk avis i juli.

I et sjeldent intervju med amerikansk fjernsyn i desember skapte Assad avsky da han ikke lot til å ense blodbadet i landet. «Bare en forrykt person» vil ramme egen befolkning, sa han den gang.

Han hevder at regionale sunnimakter ønsker å kaste hans alawitt-ledede regjering, mens Vesten ønsker å bli kvitt regimet i et land som teknisk sett fremdeles er i krig med nabolandet Israel.

Les også: Dissidenter, desertører og terrorister

Selv om en rekke høytstående skikkelser har forlatt regimet sier analytikere at Assadfamilien og de øverste militære lederne og lederne i sikkerhetstjenesten, blant disse hans bror Maher, fremdeles er på plass.

Da Assads styrker først slo ned på demonstrasjonene inspirert av den arabiske våren i mars 2011 var Vesten, inkludert USA, tilbakeholdne med å sammenligne ham med den tidligere libyske diktatoren Muammar Gaddafi.

Nå sier vestlige ledere, og hans tidligere allierte i Tyrkia, at Assad må gå. Russland og Kina insisterer på sin side på en politisk løsning og at det syriske folket må bestemme på egenhånd.

- Herredømme ved drap og frykt

- USA vil arbeide sammen med det internasjonale samfunn for å øke presset mot Assad og hans medsammensvorne, hvis herredømme ved drap og frykt må avsluttes, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton i mai.

Tidligere denne måneden beskrev Israels FN-utsending Ron Prosor Assad som «verdens farligste øyelege», og advarte om faren for at Syria kan ta i bruk kjemiske våpen.

Røyk stiger fra nabolaget al-Qadam i hovedstaden Damaskus etter det som skal ha vært et angrep fra regjeringsstyrker mot opprørere. Foto: Scanpix/AFP. Røyk stiger fra nabolaget al-Qadam i hovedstaden Damaskus etter det som skal ha vært et angrep fra regjeringsstyrker mot opprørere. Foto: Scanpix/AFP.

Assad dannet sin første regjering i 2001. Den besto i hovedsak av teknokrater, i et forsøk på å lokke utenlandske investorer til landet. Samtidig ble det innført nye lover som lettet begrensningene på næringslivet i landet.

Les også: Syrias statsminister går over til opprørerne

Men det politiske liv beviste at lite endret seg fra den strenge kursen hans taktisk drevne far holdt. Syrias beryktede sikkerhetsstyrker fortsatte å slå ned på enhver opposisjon med jernhånd. En kortvarig «Damaskusvår», som åpnet døren for politisk debatt etter at Assad senior gikk bort, ble raskt undertrykt av «den gamle garde». Flere dusin intellektuelle havnet i fengsel.

I juni i fjor, mens protestene tiltok, annonserte Assad en rekke reformer og at han ville avslutte den drakoniske unntakstilstanden som hadde rådet i landet i nærmere fem tiår. Dette var likevel ikke nok til å tilfredstille opposisjonen, og den blodige undertrykkelsen fortsatte.

«En rose i ørkenen»

Assad ble født 11. september 1965. Han snakker engelsk og fransk flytende og studerte oftalmologi (øyelidelser) i Teheran fra 1988 til 1992, før han flyttet til London.

Livet hans endret seg i 1994 da hans eldre bror Bassel, som var forventet å bli landets neste president, omkom i en bilulykke. Bashar vendte tilbake til Damaskus for å tre inn i politikken.

I et land der det militære og politiske er tett sammenvevd ble Assad kommandør for en stridsvognbataljon i 1994 og steg til obserstgrad i 1999.

Han ble valgt inn i det regjerende Baathpartiets øverste organ under partiets første kongress på 15. år i juni 2000. Nasjonalforsamlingen skrev et tillegg til grunnloven der man droppet aldersbegrensningen på 40 år - for å tillate Bashar å stille som president.

Les også: Krigføringen bestemmer utviklingen i Syria

Bashar al-Assad med kona Asma. «En rose i ørkenen», ifølge Vogue magazine. Foto: Scanpix/APBashar al-Assad med kona Asma. «En rose i ørkenen», ifølge Vogue magazine. Foto: Scanpix/AP

Han var den eneste kandidaten ved valget og kom til makten som Syrias 16. president 11. juli 2000. I 2007 vant han en folkeavstemming med 97 prosent av stemmene, og utvidet sin presidentperiode med ytterligere sju år.

Assad har to sønner og en datter med kona Asma, som kommer fra en velstående sunnifamilie. Hun var gjenstand for en kontroversiell artikkel i Vogue magazine som beskrev henne som «En rose i ørkenen».

En britisk avis offentliggjorde i mars e-poster som skal ha blitt sendt mellom Assad og kona, som har vestlig utdannelse og tidligere har jobbet i bank. Brevene lot til å demonstrere at de to fremdeles nøt et liv i luksus, tross konflikten og USA og EUs sanksjoner mot paret.

En utveksling later til å vise at Asma bruker tusenvis av dollar på lysestaker, bord og kandelabre over internett. En annen demonstrerer lederens eklektiske musikksmak, inkludert den britiske popduoen Right Said Fred, best kjent for sangen «I'm Too Sexy for my Shirt».

Les alt om uroen i Syria.

Les flere nyheter

Populært