Meny

- Flere ville dødd om 22. juli skjedde i Sverige

MS Thorbjørn frakter mennesker over til Utøya søndag, ett år etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En utredning fra nabolandet vårt viser at svenskene ikke er i nærheten av å kunne takle en hendelse som rammet Norge 22. juli i fjor.

Om en tragedie som terroraksjonen den 22. juli i fjor skulle hende i Sverige, ville landet vært enda dårligere rustet til å takle situasjonen enn Norge var.

Det viser en utredning gjort av svenske helsemyndigheter, skriver Aftonbladet.

Les også: Kraftig kritikk mot politiet i 22. juli-rapport

Leger raskt på plass

En av årsakene til denne konklusjonen er at såkalt prehospital legemedvirkning er langt mer utbredt i Norge enn i Sverige, skriver avisen.

I praksis innebærer det at leger ofte er med i ambulanser når de kommer til et ulykkessted. I Sverige er dette langt mindre vanlig.

I tillegg til en vurdering av helseberedskapen, utfordrer utredningen svenske kommuner til å finne ut hvilke kurssteder og hoteller som kan brukes som støttesentrum ved alvorlige hendelser, slik Sundvollen hotell ble brukt for Utøya-ofrene og pårørende 22. juli i fjor.

Det burde også gjennomføres øvelser, slik at man er beredt til å takle en slik situasjon om den skulle oppstå, mener forfatterne av utredningen.

Les også: – De klarte jo ikke å ta vare på ungene våre

Psykososial støtte er også et problem i Sverige, mener han og peker på at noen kommuner i landet ikke har utdannet personale til behandling av alvorlige traumer.

- Å sitte og snakke med noen helt uten videre når man har blitt traumatisert er ikke bra, da får man kanskje ikke hjelp, sier Michel.

- Imponert

En annen av forfatterne av utredningen er Per Örtenwall, beredskapsoverlege i Vest-Götalandsregionen. '

Han er dypt imponert over norsk helsepersonell og hvordan de taklet 22. juli.

Les også: Lysbakken: – Beredskapen må bli bedre

Spesielt trekker han fram helikopterberedskapen, som i følge Aftonbladet gjorde at seks ambulansehelikoptre kunne komme til Utøya innen kort tid. I tillegg peker han på at Oslo legevakt kunne ta imot nærmere 200 personer og dermed avlaste sykehusene i startfasen.

En tredje ting som bidro mener Örtenwall er at anestesileger også var med ut til Utøya.

- Dette er leger som er vant med å jobbe utenfor sykehuset. Norge er et foregangsland sammenliknet med Sverige. Her har vi ikke mange leger som arbeider utenfor sykehusene, sier han.

- Flere ville dødd i Sverige

Han tror rett og slett at enda flere ville dødd om en hendelse som 22. juli-terroren ville skjedd i Sverige.

- Det verste er at jeg synes vi blir dårligere og dårligere. Vi har stått veldig høyt internasjonalt, men jeg har en følelse av at vi er avdanket. Katastrofehåndtering var tidligere obligatorisk i all legeutdannelse, nå er det frivillig og opp til universitetene. Det er illevarslende, sier han.

Les mer:

- Rapporten må forandre Norge

Politiets responstid sentralt i terrorrapport

22. juli-informasjon holdes hemmelig i 60 år

22. juli-kommisjonens lengste dag

PST-ansatte: 22. juli kunne vært unngått

Les flere saker om 22. juli

Populært