Meny

Fjerner Breiviks fluktbil fra veien

Bilen Anders Behring Breivik brukte fra Oslo til massakren på Utøya leies nå ut igjen av Avis. De har bare omregistrert bilen som her står sammen med bombebilen utenfor gården Breivik leide ved Rena. Det er gjerningsmannen som har tatt bildet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilen Anders Behring Breivik brukte fra Oslo til Utøya, har vært til leie hos Avis. Men nå skal terroristens fluktbil parkeres.

Den lille varebilen som massemorderen Anders Behring Breivik kjørte fra regjeringskvartalet til kaia ved Utøya, har i sommer vært tilbake på norske veier.

Politet har for en tid tilbake frigitt bilen som bevismateriale.

Men intetanende kunder har i sommer risikert å leie bilen hos utleiefirmaet Avis som har omregistrert kjøretøyet.

- Jeg har ingen interesse av å informere om dette, og har ingen plikt til å opplyse om detaljer. Det er ikke noe poeng for oss å opplyse om dette, sier Anders Tveit som er leder for Avis i Norge, når ABC Nyheter først ringer.

Nytt nummer

To timer etter at saken publiseres, kan Tveit opplyse at bilen ikke leies ut mer.

Selskapet tjener dermed ikke lengre penger på bilen som ble brukt av etterkrigstidens verste massemorder på drapsdagen.

- Vi vil mest sannsynlig ta kontakt med forhandler for å få istand et gjenkjøp. Den skal ikke leies ut mer, sier Avis-lederen om bilen som nå står parkert i Stavanger.

Frem til bilen ble frigitt hadde den registeringsnummeret «VH 24605», men den har nå fått nytt nummer - «BS 29395».

Det er Statens vegvesen sitt kjøretøysregister som opplyser om bilens nye nummer, at formell eier er DnB, men at selskapet RAC Norway som eier bilutleieren Avis, disponerer bilen.

Anders Tveit sier ar de gjorde «en dårlig vurdering» da de lot akkurat denne varebilen forbli i selskapets bilflåte. Han vet ikke hvor mange som kan ha leid bilen.

- Men den har vært leid ut, det er klart, sier han.

Les også: Bombemannens ensomme ferd

Ble ikke stanset

Bilen - en Fiat Douplo Multijet Cargo - leide massemorderen hos Avis i april i fjor.

På morgenen 22. juli parkerte gjerningsmannen leiebilen utenfor OBOS i Oslo sentrum mens han gjorde sine siste forberedelser.

Deretter dro han tilbake til gutterommet sitt og startet utsendelsen av kompendiet før bombebilen - en VW Crafter - ble kjørt og parkert utenfor Høyblokka hvor den eksploderte og tok livet av åtte mennesker klokken 15.25.

Det er denne bilen som et vitne observerer og forteller politiet registreringsnummeret på bare ti minutters tid etter eksplosjonen.

Det er også denne bilen som en politipatrulje fra Agder blir liggende bak en halv times tid senere, men som ikke blir stanset. På dette tidspunktet har ikke oslopolitiet sendt ut melding om registeringsnummeret.

Da bomben eksploderte var Breivik allerede på vei til Utøya i den lille grå Fiaten.

Les også: Vil leie ut gården der Breivik lagde Oslo-bomben

Litt etter klokken 17 kjørte han bilen ned til kaiområdet.

Her ble bilen stående mens drapsmannen tok seg over til AUFs sommerleir hvor han skjøt og drepte 69 uskyldige mennesker.

Mandag denne uken la den uavhengige kommisjonen som har gransket 22. juli-massakren og bombeeksplosjonen fram sin rapport. Den har utløst sterk kritikk.

Fredag neste uke faller dommen i Oslo tingrett mot massemorderen som har tilstått alle drapene og sagt at han gjerne skulle ha tatt livet av flere.

Klokken 16.49: Nye opplysninger fra Avis lagt til

Les flere nyheter her

Populært