Meny

Seks ganger lydens hastighet?

Illustrasjon: Scanpix/EPA/US AIR FORCE.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overlydsflyet Waverider tar sikte på Mach 6.
Det amerikanske forsvaret gjennomførte tirsdag en test av overlydsflyet Waverider over Stillehavet. Målet var å nå Mach 6 - 6.900 kilometer i timen, melder BBC News.


Resultatene av testflygningen vil bli tilgjengelige senere onsdag, heter det i en uttalelse fra det amerikanske forsvaret.

I seks ganger lydens hastighet kunne et fly nådd fra London til New York på omkring en time. Pentagon og Nasa håper å bruke prosjektet til utviklingen av raskere missiler.

Militæret brukte et B-52 bombefly til å bære den vingeløse ubemannede jeten fra flybasen US Edwards i California til 15.250 meters høyde mellom klokka 18 og 19 (norsk tid) tirsdag. 

Under en test i juni 2011 fløy Waverider i Mach 5, men klarte ikke å nå målet – Mach 6, seks ganger lydens hastighet. Machtall er måleformen for hastigheter i forhold til lydhastigheten, Mach 1. Hastigheter like med eller større enn Mach 5 kalles «hypersoniske».

Les også: Satte motorene i revers i lufta

Prosjektet er et av flere som tar sikte på å utvikle et hypersonisk luftfartøy. Forskningen kan bli brukt til å bygge et kommersielt fly, som vil kunne nå mye høyere hastigheter enn dagens jetfly, etter at Concorde ble tatt ut av drift i 2003. Concorde fløy i sin tid i Mach 2, og tilbakela turen fra London til New York på litt over tre timer.

I august 2011 forsøkte forskere fra det amerikanske forsvaret å få et annet ubemannet hypersonisk eksperimentelt luftfartøy til å nå Mach 20 – 20 ganger lydens hastighet.

Les også: - F-16 brøt lydmuren og knuste konjakken

Se også: Iran viser fram amerikansk drone

Man mistet imidlertid kontakt med Falcon Hypersonic Test Vehicle 2 (HTV-2) etter at det ble skilt fra bæreraketten, melder BBC.

Les flere nyheter

Populært