Meny

- Formidabelt mye informasjon i Sigrid-saken

VETERAN: Finn Abrahamsen har lang erfaring som etterforsker i kriminalsaker. Han mener etterforskningen av Sigrid-saken kan være i flere måneder. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tipsene fortsetter å strømme inn til politiet, og nå vurderes også dusør i jakten på nye spor. Arbeidet kan ta flere måneder, mener tidligere etterforskningsleder.

Politiet har fått inn godt og vel 1700 tips, men så langt har det ikke kommet inn informasjon som i vesentlig grad har brakt politiet nærmere å finne Sigrid Giskegjerde Schjetne (16).

Tidligere etterforskningsleder Finn Abrahamsen mener likevel det blir feilaktig å skape et bilde av at tipsene som har kommet så langt har vært unyttige.

– For det første; 1700 tips er formidabelt mye informasjon som skal bearbeides. Politet har på ingen måte kommet gjennom alt. Alle tipsene må sjekkes, og graderes etter viktighet, sier han til ABC Nyheter.

Ber om tålmodighet

Abrahamsen har mange års erfaring fra etterforskning av kriminalsaker, og han tror politiet utelukkende ser positivt på tips-strømmen i Sigrid-saken.

- Vi kan ikke konkludere med noe som helst på dette tidspunktet. Jeg skjønner at folk vil ha raske svar, men de må forstå at slike saker tar tid. Det er ikke slik at politiet sitter og venter på at andre skal komme med svarene til dem. Etterforskning tar tid.

– Men det må være mye unyttig som kommer inn når tipsmengden er så voldsom - og dermed tid og ressurser som kunne vært brukt anderledes?

– Det blir helt feil å tenke slik. Politiet vil ha mest mulig informasjon, men kvaliteten på tipsene varierer selvsagt veldig fra sak til sak. Politiet er uansett trent til å luke ut det viktigste. De vet hva de skal se etter. Tips er positivt, ikke negativt, sier Abrahamsen.

Les også: Lette etter Sigrid - fant fem kilo narkotika

Usikker på dusør

I en tidlig fase av søket etter Sigrid fikk foreldrene hennes tilbud om en dusør på halv million kroner fra en giver, men takket nei etter råd fra politiet.

Onsdag sier foreldrene bistandsadvokat at de nå revurderer det standpunktet, ifølge TV2.

Abrahamsen er usikker på om det er rett vei å gå.

– Dette er jo blitt brukt gjennom mange år, også i noen drapssaker. Noen ganger har det gitt et gjennombrudd, men det et verktøy som har blitt brukt med vekslende hell.

– Når det er sagt så er dusør noe som stort sett blir brukt i saker som omhandler kriminelle miljøer. Å bruke dusør på en god måte er ikke enkelt.

– Men tror du dusør i Sigrid-saken riktig vei å gå?

– Generelt sett er det ganske liten mulighet for at det fungerer. Om det er rett verktøy å bruke i denne saken er vanskelig å si, men man kan ikke utelukke at noen sitter på informasjon som kan være med å gi et gjennombrudd. Det kan en dusør være med å lokke frem.

– Tolker du dusøren som et tegn på desperasjon i mangelen på et gjennombrudd?

– Nei, overhodet ikke. Det handler om å vurdere alle de verktøyene man har tilgjengelig, og dusør er ett av dem.

Les også: Letemannskaper frykter at gjerningsmenn følger med

Fortsatt ingen gjennombrudd

Sigrid ble meldt savnet av foreldrene natt til søndag 5. august. Hun var da på vei hjem fra en venninne. Kort tid etter ble 16-åringens mobiltelefon, sko og en sokk funnet utenfor en barnehage, kun 300 meter fra hennes hjem.

Tirsdag gikk politiet ut med en etterlysning av en mørkerød bil som skal ha blitt observert i nærheten av der Sigrid forsvant, på tidspunktet politiet mener 16-åringen ble borte. På pressekonferansen uttalte politioverbetjent Grete Lien Metlid at de fortsatt ikke har noe gjennombrudd i saken.

– Men vi får et bedre og bedre bilde etter hvert som etterforskningen går fremover, la hun til.

– Kan ta måneder

Finn Abrahamsen mener kan tenkes at politiet vet mer enn offentligheten får inntrykk av.

– Vi må være klar over at mange av funnene politiet gjør, ikke vil bli kjent for offentligheten av hensyn til etterforskningen, forklarer han.

Han mener det er vanskelig å si hvor lenge politiet vil holde oppe den nåværende intensiteten i jakten etter spor.

– Det som er sikkert er at politiet uansett vil holde på til det er tørke for informasjon, og så ta en vurdering om det skal trappes ned, eller forsøke noe annet. Det kan ta uker, det kan ta måneder. Det er umulig å si, avslutter han.

Les også:

- Sigrid kan være i Sverige

- Må ha vært gjerningsmannen

Les flere nyheter

Les flere nyheter

Populært