Meny

Correa benekter at Assange har fått asyl i Ecuador

«Fri presse. Løslat Assange» heter det på plakatene som er hengt opp utenfor Ecuadors ambassade i London, der den omstridte WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange har søkt tilflukt siden midten av juni for å unngå å bli utlevert til Sverige. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ecuadors president Rafael Correa benekter meldingene i britisk medier om at landet har innvilget politisk asyl til WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange.

– Ryktene om asyl for Assange er usanne. Det er ikke tatt noen beslutning ennå. Avvent en uttalelse fra utenriksdepartementet, skrev Correa på twitter.

I et intervju mandag sa Correa at man trolig ville ta stilling til Assanges asylsøknad i løpet av uka.

– Vi regner med å ha et møte senest onsdag, sa Correa.

Den britiske avisa The Guardian skrev tirsdag at Correa hadde gått med på å gi Assange asyl, med en tjenestemann i Ecuadors hovedstad Quito som kilde.

– Ecuador vil gi Assange asyl, sa tjenestemannen.

Tilflukt

Assange har oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London siden 19. juni, etter at britisk høyesterett besluttet at han skulle utleveres til Sverige. Der er han anklaget for seksuelle overgrep mot to kvinner.

Les også: – Assange får asyl i Ecuador

Det er uklart om Assange vil ha mulighet til å forlate Storbritannia og fly til Ecuador. For øyeblikket risikerer han å bli arrestert i samme øyeblikk som han forlater ambassadebygningen.

– Vi er nødt til å se på hva som kan skje. Dersom herr Assange skal kunne forlate England, må han få fritt leide av britiske myndigheter, sa Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño tirsdag.

Forsure

Ecuadors asylbeslutning kan forsure forholdet til både USA, Storbritannia og Sverige. Men ifølge tjenestemenn i landet fikk Assange et uformelt løfte om asyl hvis han trengte det, lenge før han søkte tilflukt i ambassaden.

– Vi anser Assanges søknad som en humanitær sak, sier tjenestemannen til The Guardian.

Politiske analytikere har tidligere uttalt at WikiLeaks-grunnleggeren kan bli et trumfkort for Rafael Correa.

Den venstreorienterte ecuadorianske presidenten kan blant annet bruke Assange til å irritere USA og styrke sin innenrikspolitiske stilling.

Les også:

WikiLeaks publiserte syriske e-poster

Frykter Assange dømt til døden

Assange blir pågrepet om han forlater ambassaden

Assange vil stille til valg i Australia

WikiLeaks truer med svertekampanje mot Sverige

Frykter sønnen skal tortureres av USA

Les flere nyheter

Populært