Meny

Flertallet tviholder på Stoltenberg

Flertallet av de spurte har tillit til statsminister Jens Stoltenberg. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over halvparten av de spurte mener at Jens Stoltenberg (Ap) bør fortsette som statsminister, viser tre spørreundersøkelser som ble gjennomført tirsdag.

Over halvparten av de spurte, 52,1 prosent, mener at han bør fortsette, viser en spørreundersøkelse som InFact har laget for VG. 30,7 prosent av de spurte mener Stoltenberg bør gå av. 17,2 prosent vet ikke om han bør gå av eller fortsette.

I en undersøkelse Norstat har gjort for NRK, svarer 72 prosent nei på spørsmål om Stoltenberg bør gå av som statsminister etter 22. juli-kommisjonens kritikk. 21 prosent synes Stoltenberg bør gå, mens 6 prosent har svart at de ikke vet.

Les også: Stoltenberg stanset diskusjon om Grubbegata

I en lignende undersøkelse av Norfakta for de fire avisene Bergens Tidende, Adresseavisen, Stavanger Aftenblad og Aftenposten svarer 19 prosent at de mener Jens Stoltenberg bør gå av som statsminister.

32 prosent sier at de har svekket tillit til statsministeren etter offentliggjøringen av kommisjonens rapport. 54 prosent sier tilliten er uendret, mens 7 prosent sier tilliten har økt, ifølge Norfakta sin undersøkelse.

Også Dagbladet har spurt folket om Stoltenberg har tillit. Målingen fra Ipsos MMI viser at 21 prosent mener han bør gå av. 15 prosent svarer at de ikke vet, og 64 prosent svarer at Stoltenberg ikke bør gå av.

– Uttrykk for støtte

Jens Stoltenberg sier til NRK at tallene er et uttrykk for støtte til arbeidet som skal gjøres framover.

– Først og fremst så oppfatter jeg det som en støtte til et veldig viktig arbeid som mange skal gjøre, men som jeg har det øverste ansvaret for som statsminister. Det handler om å gjennomføre mange store og små tiltak og endre en kultur, en holdning til risiko, sier han.

Les også: Willoch: Stoltenberg må ta ansvar

Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen er ikke overrasket over spørreundersøkelsens resultat.

– Dette virker ikke veldig skadelig for Stoltenberg. De som har tenkt å stemme på ham, vil fortsatt gjøre det, mens de som har tenkt å stemme borgerlig, mener han bør gå, sier Aarebrot til VG.

Blå og mørkerød skepsis

InFacts undersøkelse for VG er brutt ned på partinivå. Den viser at åtte av ti Ap-velgere mener Stoltenberg bør bli sittende.

Blant Sosialistisk Venstrepartis velgere svarer sju av ti det samme. Nesten like mange Senterparti-velgere gir samme svar. Blant Kristelig Folkepartis velgere svarer litt over halvparten at Stoltenberg bør fortsette.

De mest skeptiske stemmer på Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Rødt. 23,6 prosent av Frps velgere mener Stoltenberg bør fortsette. Fire av ti H-velgere gir samme svar. 45 prosent av Venstres velgere mener statsministeren bør fortsette og i Rødt svarer 46,7 prosent det samme.

Aarebrot mener at tallene kan bli endret dersom opposisjonen kjører fram med for mye kritikk.

– Kommisjonens knusende kritikk er ikke positivt for Stoltenberg, men tilliten i folket kunne vært mye mindre. I en situasjon som nå, risikerer man også en politisk tilbakeslag. Dersom opposisjonen kjører for hard på i sin kritikk, kan du få en mobiliseringseffekt blant dem som støtter Arbeiderpartiet, som jo er ofrene etter terrorangrepene, sier Aarebrot.

Les flere nyheter her

Populært