Meny

Ingen kødder med Kongen

I 1956 ble mange amerikanere sjokkert over Elvis Presleys hoftevrikk på tv. Denne uka samles 75.000 fans i Memphis for å markere 35-årsdagen for hans bortgang, 16. august 1977. (Foto: NTB scanpix) (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag er det 35 år siden Elvis Presley døde. I Memphis vil rundt 75.000 fans minnes og feire sin helt.
Elvis Presley:

- Født Elvis Aaron Presley, 8. januar 1935 i Tupelo, Mississippi. Død 16. august i Memphis, Tennessee.

- Platedebuterte 19. juli 1954 med singelen «That's All Right»/«Blue Moon of Kentucky»

- Fikk sitt store gjennombrudd med listetopperen «Heartbreak Hotel» i 1956.

- Den ble i perioden 1956-1960 etterfulgt av ytterligere 16 Elvis-singler. 14 av dem toppet de amerikanske hitlistene.

- Filmdebuterte i 1956 med Love Me Tender. Hadde deretter hovedrollen i ytterligere 30 filmer, de aller fleste svært middelmådige.

- I januar 1973 ble hans konsert "Aloha From Hawaii" verdens første satelittoverførte konsert med en soloartist.

- Er blitt innlemmet i fire Hall of Fame: rock (1986), country (1998), gospel (2001) og rockabilly (2007)

- Totalt spilte Elvis inn over 800 sanger. Salget av plater var ved hans død i 1977 på rundt 500 millioner verden over, nå har tallet passert 1,5 milliarder.

At Elvis lever er en klisjé, men på mange måter likefullt sant. For 35 år etter at hans 21-årige kjæreste Ginger Alden fant Presley liggende livløs på gulvet inne på toalettet på Graceland, lever minnet om han videre. Mens myten rundt lastebilsjåførsønnen fra Tupelo, Mississippi står sterkere enn noensinne.

Les også: Dobbel Elvis for 300 millioner

Over halvannen millard solgte album

En mytebygging som begynte i august 1977, da det ble solgt åtte millioner Elvis-album bare den første uka etter hans død 16. august. Siden har det bare fortsatt, og i dag skal Elvis Presley forlengst ha passert 1,5 milliarder solgte album på verdensbasis. Drøye millionen av disse etter sin død.

Les også: Gir ut massiv Elvis-boks

Samtidig har selskapet Elvis Presley Enterprises (EPE) blitt et storselskap som styrer en av USAs største turistattraksjoner, Graceland, med godt over 600.000 besøkende årlig. Og allerede i 1987 sikret EPE seg enerett på alt som selges med navnet Elvis på, noe det selvsagt finnes mye av.

Ikke minst på Elvis Presley Boulevard  i Memphis. Her finner du ikke bare hans staselige hjem Graceland, men også Heartbreak Hotel, et Elvis-museum, en restaurant og suvenirbutikker fylt til randen av gjenstander. Overalt handler alt selvsagt om Elvis.

Les også: Lønner seg å være død

Elvis synger torsdag

Årlig arrangeres også Elvis Week i Memphis, og årets utgave preges selvsagt av jubileet for hans død. Blant annet med en stor konsert torsdag, hvor musikere vil spille live og kompe Elvis som synger på store videoskjermer.

Etter sigende skal Elvis eks-kone Precilla Presley og parets datter Lisa Marie Presley være tilstede på konserten. I likhet med Mike Stoller, som sammen med avdøde Jerry Leiber utgjorde en låtskriverduo som var en av den tidlige rockens aller viktigste.

Leiber & Stoller sto også svært sentralt i Elvis Presleys tidlige fase. Det var de som skrev "Hound Dog", og det var de som kort tid etter gjennombruddet med "Heartbreak Hotel" foræret ham med en annen klassiker, "Jailhouse Rock".

Se også: Elvis Presley "Jailhouse Rock"

Les også: Kongen som erobret verden

Mange opptak

I et ferskt intervju med Associated Press mimrer nå 89-årige Stoller om innspillingen av "Jailhouse Rock". Han var selv sikker på at de hadde festet den definitive versjonen på tape med det niende opptaket, men Elvis var ikke enig.

- Han spilte den inn om og om igjen, og selv etter 25 opptak sa han hele tida at noe manglet, at han kunne gjøre den enda bedre. Til slutt ga han seg, og da vi skulle gjøre det endelige valget og han fikk høre opptak nummer ni - vår favoritt - sa han bare "Ja, den er det!" Og den ble det.

Falmet stjerne

Etter noen hektiske år i siste halvdel av 1950-tallet, hvor Elvis Presley var større enn et fenomen på den popkulturelle stjernehimmelen, kom den uunngåelige nedturen. En ny generasjon ungdommer med helt andre verdier kom til, og langhåra artister som Beatles og The Rolling Stones overtok tronen.

Der og da kunne stjerneglansen rundt Elvis Presley ha falmet for godt, men i 1968 gjorde han et storstilet comeback med tv-show og den etterpåfølgende superhiten "In The Ghetto".

Se også: Elvis Presley "In The Ghetto"

Viva Las Vegas

Elvis var tilbake. Riktignok ikke som den rebelske rockeren han en gang var, men som en entertainer som med glitter og Las Vegas-stas igjen forførte massene. Og beholdt grepet ut livet, selv om hans siste år var mest preget av fedme, pillemisbruk og et liv bak stengte dører hjemme i Graceland.

I dag mener mange at det er 70-tallets Elvis som er navet i dyrkingen av Kongen.

- Elvis var på en og samme gang latterlig enkel og ubegripelig gåtefull. Han er umiddelbar og samtidig uoppnåelig. Og han var alt fra en "all american boy" til en pønka slask som skyter i stykker TVer i rus. Mytene om ham er mangfoldige og motstridende, og det er det som er det store med Elvis. Det er så mange av ham, sa kultursosiolog og Elvis-fan Kjetil Rolness da undertegnede intervjuet  ham om Elvis for noen år siden.

Viktig 50-tall, visuelt 70-tall

Rolness har skrevet boka "Elvis" om sin helt, og har en naturlig forklaring til at det er Las Vegas-entertaineren fra 1968 og utover som i dag synes å tiltrekke seg størst oppmerksomhet.

- Som musiker var han helt klart viktigst på 50-tallet, men til gjengjeld var han visuelt mer slagkraftig på 70-tallet. Da ble han en mediefigur og en tilnærmet tegneseriefigur på linje med Barbie. Og siden alt flere av hans fans er så unge at de ikke har opplevd 50-tallet blir 70-tallet nærmere og alt mer dominerende som bildet av Elvis, sier Rolness.

Se også: Elvis Presley "Live in Las Vegas"

Se også: Elvis Presley "Aloha From Hawaii"

Bli del av Elvis

For de som dyrker Elvis fins nå dessuten en mulighet til selv å bli del av bildet av Elvis Presley. Passe til 35-årsmarkeringen av hans død har nettstedet Fan Mosaics invitert Elvis-fans til å sende inn bilde av seg selv, som brukes som bittesmå mosaikkbiter i et bilde av sin store helt.

Og som fansen deretter kan kjøpe for 20 dollar, hvor noe av inntekten sluses tilbake til Elvis Presley Enterprises. Også slik lever Elvis videre.

Se også: Elvis synger "Jailhouse Rock"


Les flere kultursaker fra ABC Nyheter

Les flere nyheter her

Populært