Meny

Trues med halshugging etter korrupsjonsavsløringer

Kenyanske Edah Wangeshi Maina frykter for sitt liv etter trusler som har kommet i etterkant av korrupsjonsavsløringer. Foto: Tracey Lavalette

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter to uker i Norge drar kenyanske menneskerettighetsaktivister tilbake til hjemlandet med dødstrusler hengende over seg.
Korrupsjon i Kenya
  • Kenya ligger på 154 plass (av 183) på Transparency Internationals korrupsjonsindeks, hvor nummer 1 er best.
  • Utbredt korrupsjon og svak offentlig finansforvaltning blir ansett å være blant de største politiske utfordringene i Kenya.
  • Tilliten til det kenyanske forvaltningssystemet er svak etter en rekke korrupsjonsskandaler i offentlig sektor. Per i dag gir ingen givere direkte budsjettstøtte til Kenya.
  • Norge kanaliserer bistandsmidlene gjennom FN-systemet og direkte til nasjonale og internasjonale organisasjoner.

Kilder: Transparency International, Regjeringen.no, Norad

– Vi så ikke etter trøbbel, sier Edah Wangechi Maina, David Wanjama og Prabhudas Pattni til ABC Nyheter.

Men det har menneskerettighetsaktivistene fått, etter å ha avdekket korrupsjon i hundremillionersklassen i Kenya.

Gjennom sitt arbeid i organisasjonen Kenya Society For The Mentally Handicapped (KSMH), ble de oppmerksom på at store summer som skulle gått til de funksjonshemmede forsvant. De stilte spørsmål ved hvor pengene ble av, noe som førte til opprullingen av en storstilt skandale på toppnivå i kenyansk politikk.

Nå hevder de å trues på livet av personer som har kommet i medias søkelys for å ha svindlet til seg midler de kenyanske funksjonshemmede sårt har behov for.

Truet etter dokumentar

De funksjonshemmede og mentalt syke i Kenya har lenge blitt forsømt under mangel på støtte fra myndighetene. Deres situasjon skildres blant annet i CNN-dokumentaren «Locked up and forgotten».

KSMH gikk i fjor til sak mot staten for menneskerettslige og konstitusjonelle lovbrudd. De fikk da tilgang til informasjon om hvordan midler som er blitt overført til en paraplyorganisasjon for funksjonshemmede, har havnet i lommene på elitepersoner i tilknytning til organisasjonen.

– Vi oppdaget at pengene gikk til personlige kontoer. Barn neglisjeres og lider fordi folk stjeler fra dem, sier Maina, som er leder for KSMH.

Et kenyansk tv-selskap tok tak i saken, og lagde en dokumentar etter å ha utført sine egne undersøkelser.

Se dokumentaren «Masters of deceit» («Mestere i bedrageri»), som beskriver hvordan korrupsjonen ble avdekket, under saken.

– Korrupsjonen er massiv, ikke en gang vi visste hvor massiv den var, sier Maina.

Beløpet som skal ha blitt unndratt, tilsvarer nærmere 130 millioner norske kroner.

Etter at dokumentaren om saken ble vist på kenyansk fjernsyn i juli, suspenderte statsminister Raila Odinga personene som anklages for korrupsjon. Da kom drapstruslene mot KSMH, og spesielt mot Maina.

Trusler om halshugging

Maina forteller om trusler som er blitt ringt inn på telefon, sendt på tekstmeldinger og e-post. De er blitt truet med at noen vil kappe av dem hodet og legge det på inngangsdøren deres til skrekk og advarsel. Noen har også ringt og advart om at de ville bortføre Mainas 16 år gamle datter mens hun var på skolen.

Hun sier de har sporet truslene til navngitte personer høyt i det politiske systemet i Kenya.

– Vi fikk informasjon om at de vil eliminere meg fordi jeg styrer organisasjonen. De vil gjøre det for å svekke organisasjonen og den pågående rettssaken.

Etter at ukjente brøt seg inn i Mainas hus gjennom taket og koblet ut alarmene, forlot hun hjemmet i frykt for at de skulle komme tilbake.

Også kollegaene er blitt utsatt for trusler og fryktinngytende episoder. Pattni oppdaget at ukjente hadde fjernet hjulboltene på bilen hans for å forårsake en alvorlig ulykke, mens Wanjamas bil er blitt forfulgt av mistenkelige personer.

Nå har de tre, sammen med Mainas datter, vært på flukt i snart en måned.

David Wanjama, Edah Wangechi Maina og Prabhudas Pattni fra Kenya Society For The Mentally Handicapped under oppholdet i Norge. Foto: Tracey LavaletteDavid Wanjama, Edah Wangechi Maina og Prabhudas Pattni fra Kenya Society For The Mentally Handicapped under oppholdet i Norge. Foto: Tracey Lavalette

Les også: ICC til sak mot kenyanske toppolitikere

Flyktet til Norge

Etter å ha blitt innvilget hastevisum til Europa på den norske ambassaden i Nairobi, dro de til Norge, hvor de oppholdt seg i to uker.

Kommunikasjonrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet bekrefter i en e-post til ABC Nyheter at de kjenner til saken:

«Den norske ambassaden i Nairobi er blitt orientert av Kenya Society for the Mentally Handicapped (KSMH) om skandalen vedrørende påstander om mislighold av offentlige midler avsatt til å bedre kårene for funksjonshemmede. KSMH gikk deretter til mediene. Ambassaden er ikke i stand til å bekrefte om påstandene stemmer, men vi merker oss at regjeringen og statsminister Raila Odinga har satt i gang en prosess for å rydde opp i saken».

Maina og kollegaene trodde stormen ville gi seg i løpet av ukene i Norge.

– Vi tenkte ting ville roe seg etter hvert, men senest forrige torsdag og fredag fikk vi trusler på e-post. Vi frykter for våre liv, sier Maina.

Aktivistene drar tilbake til Kenya onsdag med dødstruslene hengende over seg. Med hjelp fra norske Human Rights House har de kommet i kontakt med Front Line Defenders, en internasjonal organisasjon som jobber med å beskytte menneskerettighetsaktivister i livsfare.

Disse skal iverksette sikkerhetstiltak som gjør det mulig for dem å oppholde seg i hjemlandet.

Les også: - Hjelpearbeidere frigitt i Kenya

Ønsker oppmerksomhet

Samme dag som de dro til Norge, hadde aktivistene gitt navn på 20 personer de mener er involvert i korrupsjon til en granskningskommisjon som er nedsatt. De har imidlertid ikke store forhåpninger til resultatene.

– Etikk- og antikorrupsjonskommisjonen er i realiteten frarøvet all makt ved en ny lovendring som tar fra dem retten til å etterforske og gå til rettssak. De er gjort maktesløse, sier Maina.

Rettssaken mellom KSMH og den kenyanske stat kommer opp for domstolen i oktober.

Nå er hovedsaken for aktivistene å ivareta sin egen sikkerhet. De håper at oppmerksomhet rundt deres sak kan bidra til å beskytte dem.

De forteller at de kjenner til flere mistenkelige tilfeller der aktivister har dødd som følge av matforgiftning eller bilulykker.

– De betaler folk for å krasje med deg og saboterer biler. De skyter deg ikke, men har sin måte å drepe deg på, og skjuler sine spor, hevder David.

– Vi innså at hvis vi holder stille, vil vi bli drept som menneskerettighetsaktivister før oss. Ingen bryr seg når noen blir drept i Kenya. Når ingen bryr seg, blir du drept i stillhet, og ingen vil vite at du noen gang har eksistert.

Les også: Statsansatte i Sør-Sudan har stjålet et norsk bistandsbudsjett

Les flere nyheter


Første del av KTN-dokumentaren «Masters of deceit»
Del 2:
Populært