Meny

Aker Seafoods utløser uro for framtida til fiskeindustrien:

- Lureri hvis Røkke slipper forpliktelser i Finnmark

Mehamns skjebne i vektskålen: Har Helga Pedersen (innfelt) uforvarende svekket finnmarksboernes sak overfor milliardæren Kjell Inge Røkke? Foto: Rünno, Wikimedia Commons og Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røkkes Aker-konsern skaper nå uro i Finnmark. De fikk svære torskekvoter mot å opprettholde lokal fiskeindustri. Nå hevder Aker Seafood at de ikke har plikt til å drive anlegget i Mehamn.

- Lureri. Det er det peneste jeg kan si om at Røkkes trålere ikke har plikt til å levere fangst og holde i gang fiskeindustri i Mehamn.

Det sier leder av Finnmark Arbeiderpartiet, stortingsrepresentant Ingalill Olsen, til ABC Nyheter.

Skal Røkke-konsernet Aker Seafoods få beholde store torskekvoter som opprinnelig var spredd på lokale hender, uten å oppfylle betingelsene om å sikre råstoff og drift langs kysten der?

Det er innholdet i uroen som sprer seg langs finnmarkskysten.

Giske overtar betent sak

Fiskeri- og kystdepartementet har utbedt seg en forklaring i saka, og har fått det.

Det kinkige for regjeringen, som i disse dager grunner på saka, er at Fiskeri- og kystdepartementet kan komme til å møte seg selv i døra.

For Røkke-selskapet Aker Seafoods påberoper seg vilkårene de fikk nettopp av Fiskeridepartementet, til å frasi seg plikt til å drive anlegget i Mehamn i Gamvik kommune.

Det viser gjennomgangen av saka som ABC Nyheter har fått innsyn i.

Fiskeridepartementet ble den gang ledet av Arbeiderpartiets nåværende nestleder, finnmarkingen Helga Pedersen.

Striden har havnet på nærings- og handelsminister Trond Giskes bord. Nåværende fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen er på grunn av sin fortid i Aker Seafoods styre, inhabil.

Med Helga Pedersen ved roret

Aker Seafood mener vilkårene Fiskeri- og kystdepartementets selv fastsatte i et brev til Aker Seafoods 15. februar 2006, fritar selskapet for å drive fiskeforedling i Gamvik kommune.

- Vår forståelse er at industrivilkårene kun var på de anlegg som var i drift på det tidspunktet konsesjon ble gitt til vårt konsern. Det var Hammerfest, Kjøllefjord og Båtsfjord i Finnmark samt Melbu og Stamsund i Nordland.

Det sier konsernsjef Olav Holst-Dyrnes i Aker Seafoods til ABC Nyheter.

- Uten drift, ingen plikt

Anlegget i Mehamn var ikke i drift da Røkke fikk konsesjon.

Ut fra dette skriver Aker Seafoods i et brev til Fiskeri- og kystdepartementet 13. desember 2011 at selskapet ikke har noen plikt til å holde anlegget i Mehamn i drift.

Mehamn var ikke blant de bestemte anleggene som ifølge Fiskeridepartementet skulle opprettholdes.

Les Aker Seafoods brev.

- Spørsmålet om industrivilkåret omfatter Mehamn, er under behandling. Fiskeriministeren anser seg inhabil og saken behandles derfor av settestatsråd Trond Giske.

Det opplyser Fiskeri- og kystdepartementet nå i en epost til ABC Nyheter.

Konsernsjef Holst-Dyrnes Han understreker Aker Seafoods for lengst startet opp drift i Mehamn igjen og at konsernet ikke har planer om å nedlegge anlegget der.

- Helt urimelig

- I 2006 var ikke foredlingsanlegget i Gamvik i gang, Ingalill Olsen. Er det da rimelig å pålegge Aker-konsernet en plikt til å drive der, som betingelse for å beholde torskekvotene sine?

- Men de overtok jo konsesjoner der Gamvik var med. Det blir helt urimelig å frita dem fra leveringsplikt fordi de kjøpte mens det ikke var virksomhet i Gamvik, og så si at det ikke skal være noen forpliktelse overfor Gamvik, svarer Olsen.

- Det var jo Fiskeridepartementet under ledelse av Helga Pedersen som uttrykte at leveringsplikten er knyttet til industrivirksomhetene som på det tidspunktet ble drevet i Finnmark?

- Jeg uttaler meg på vegne av Finnmark Ap. Og Finnmark Ap mener at dette ikke er rett, slår Ingalill Olsen fast.

- Tabbe, Helga Pedersen?

- Kan du uforvarende være ansvarlig for at Aker Seafoods nå vil unngå forpliktelser i forhold til anlegg i Finnmark, Helga Pedersen?

- Nei. Jeg hadde mange møter med Aker Seafoods på den tida. Det er overhodet ikke tvil om at min forståelse av Aker Seafoods overtakelse av det gamle Westfish omfattet anlegget i Mehamn og at det skulle driftes. Det var ingen grunn for meg til å tro at Aker Seafoods hadde andre intensjoner, sier Pedersen, som selv er fra Finnmark.

Les også: Samisk Ap-nestleder freder kontroversiell motstander.

Påstand mot påstand

- De startet jo opp anlegget i Mehamn og inviterte til og med opp statsministeren til å åpne det anlegget. Aker Seafoods sa tvert imot at de hadde ambisjoner om å starte opp i Mehamn, og de gjorde det, sier Ap-nestlederen, som er parlamentarisk leder for partiet på Stortinget.

Det vil ikke konsernsjefen i Aker Seafoods underskrive på:

- Jeg vil henvise til vårt brev og det vi har sagt der. Vi  forstår vilkårene slik selv om Helga Pedersen sier det hun gjør, sier Olav Holst-Dyrnes.

Regjeringen har tidligere fått kjørt seg i konflikter med Kjell Inge Røkke. Friskt i minnet står en knallhard krangel om Aker Solutions mellom Røkke og daværende statsråd Sylvia Brustad (Ap).

Les: Trond Giske nærmest ber om unnskyldning fra Røkke.

- God situasjon

- Hva syns du om situasjonen nå, Helga Pedersen?

- Det generelle bildet for fiskerinæringa i Finnmark er at det går bra. Mer fisk kommer på land, også på slutten av året. Og vi har tydeliggjort leveringsregelverket. Jeg mener det er veldig gode rammebetingelser for at Aker  Seafoods og andre skal kunne drive lønnsom foredlingvirksomhet, sier Helga Pedersen.

- Hvorfor er det da så stor uro for fiskebruket i Mehamn?

- Jeg skjønner veldig godt at folk reagerer på at ansatte blir permittert, når det politisk er vedtatt at det skal leveres fisk i Gamvik. Derfor har fiskeriministeren en gjennomgang nå, svarer Pedersen.

Ordfører i tvil

- Er det grunn til uro for framtida til Aker-konsernets anlegg i Mehamn?

- Som ordfører har ikke jeg fått signaler om at bruket her ikke skal drives. Men så er det tvil om det finnes noen aktivitetsplikt for Aker, sier Gamviks ordfører Inga Manndal (SV).

- Signalene fra dialogen vi har, er at de vil drive her. Nå ønsker vi et møte med Giske før han sluttbehandler søknaden, sier Manndal.

- På kjøl til Kina

- Vi ser at man ikke klarer å nå opp mot storkapitalen.

- Når det spilles på børs, er det ikke de små kystsamfunnene som prioriteres. Det var aldri intensjonen at vår fisk i Finnmark skal gå på kjøl til Kina for foredling, sier Gamvik-ordføreren.

Hennes forgjenger som ordfører i Gamvik, Roger Hansen, sitter nå i Finnmark Fylkesting for Arbeiderpartiet.

Han angrer bittert på at han i sin tid hadde tro på Røkke og hjalp ham å få overta torskekvoter i Finnmark.

Les i Finnmarken: - Aker bløffer igjen.

- Roger sa ja, jeg sa nei

- Roger var jo ordfører da det ble lagt til rette for industri i Mehamn. Trålere skulle sikre råstoff, forteller Inga Manndal.

- Da Røkke kom på banen i Finnmark og skulle overta trålerne, satt jeg og Roger i fylkestinget. Arbeiderpartiet i Finnmark var jo talsmann for at Røkke var kommet til Finnmark for å redde oss, forteller Manndal.

- Andre partier advarte. Det var jo andre interesser som kunne tenke seg å drive. Roger sier han kanskje var blåøyd. Jeg gikk på talerstolen og sa jeg ikke stoler på Røkke og ikke ønsket å inngå den avtalen som ga alt til Røkke, framholder hun.

Les andre nyheter

Populært