Meny

– Assange får asyl i Ecuador

Julian Assange skal ha fått asyl. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange er innvilget asyl i Ecuador, melder The Guardian.

Ifølge tjenestemannen i Ecuadors hovedstad Quito har president Rafael Correa gått med på å gi den omstridte australieren asyl, skriver den britiske avisa The Guardian på sine nettsider.

– Ecuador vil gi Assange asyl, bekreftet tjenestemannen, som er kjent med diskusjonene innad i den ecuadorianske regjeringen, tirsdag.

Correa antydet tidligere denne uka at han om kort tid ville kunngjøre sin beslutning i saken.

Tilflukt

Assange har siden 19. juni søkt tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London, etter at britisk høyesterett besluttet at han skulle utleveres til Sverige, der han er anklaget for seksuelle overgrep mot to kvinner.

Det er imidlertid fortsatt uklart om Assange vil ha mulighet til å forlate Storbritannia og fly til Ecuador. For øyeblikket risikerer han å bli arrestert i samme øyeblikk som han forlater den ecuadorianske ambassaden.

Forsure

Ecuadors beslutning kan forsure forholdet til både USA, Storbritannia og Sverige. Men ifølge tjenestemenn i landet fikk Assange et løfte om asyl lenge før han søkte tilflukt i ambassaden.

– Vi anser Assanges søknad som en humanitær sak, sier tjenestemannen.Politiske analytikere har tidligere uttalt at WikiLeaks-grunnleggeren kan bli et trumfkort for Rafael Correa. Den venstreorienterte ecuadorianske presidenten kan blant annet bruke Assange til å irritere USA og styrke sin innenrikspolitiske stilling.

Les også: WikiLeaks publiserte syriske e-poster

Frykter Assange dømt til døden

Assange blir pågrepet om han forlater ambassaden

Assange vil stille til valg i Australia

WikiLeaks truer med svertekampanje mot Sverige

Frykter sønnen skal tortureres av USA

Les flere nyheter

Populært