Meny

Eksminister: Det syriske regimet kollapser

yad Hijab ble tatt i ed som statsminister av Bashar al-Assad bare to måneder før han hoppet av og flyktet ut av landet. Foto: Reuters / SANA / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Bashar al-Assad kontrollerer bare 30 prosent av Syria, sier den tidligere syriske statsministeren Riyad Hijab, som nylig hoppet av og rømte landet.

I sin første offentlige opptreden siden han forlot regimet og flyktet til Jordan, retter Hijab krass kritikk mot sin tidligere sjef.

På en pressekonferanse i Amman kaller han Assad og regimet «fiender av Gud».

– Det syriske regimet kontrollerer bare 30 prosent av Syrias territorium. Det har kollapset både militært, økonomisk og moralsk, sier politikeren og oppfordrer opprørerne til å fortsette sin kamp mot Assad.

Se også: Mistet armen i fredelig demonstrasjon

– Det syriske folk har høye forventninger og tiltro til dere, sier han.

FNs sjef for humanitære saker, Valerie Amos, kom tirsdag til Syria i et forsøk på å få inn mer nødhjelp til de sivile som er rammet av borgerkrigen i landet. Amos møtte både Syrias statsminister, viseutenriksminister og ministeren for nasjonal forsoning, opplyser FN i en pressemelding.

Les også: Syrisk opprørere anklages for brutale drap

Liten oversikt

Det er vanskelig å få uavhengige opplysninger om hvor store deler av landet som nå er under opprørernes kontroll.

Mange av kampene har funnet sted i fjerntliggende byer og utkantstrøk, og det er lagt strenge restriksjoner på journalisters adgang til Syria.

Men Assad har tapt områder langs landets nordlige og østlige grenser, og kampene har svekket regimets grep om større byer som Aleppo og Homs, skriver Reuters.

Les også: FN-observatørene: Volden øker i Syria

Slag for regimet

Hijab, som i likhet med en stor del av opposisjonen kommer fra den sunnimuslimske majoriteten, var ikke en del av Assads innerste krets, som i stor grad består av alawitter.

Det var likevel et symbolsk nederlag for regimet at statsministeren valgte å hoppe av og slutte seg til opprørerne i stedet. Syriske myndigheter sier de hadde kastet ut Hijab før han flyktet, noe han selv benekter.

– Jeg bestemte meg for å dra 5. august etter å ha mistet håpet om at dette korrupte og brutale regimet kom til å endre seg.

Og dermed tok Hijab seg til nabolandet Jordan, en tur som ifølge ham selv tok tre dager.

Les også: Kamper på grensen mellom Jordan og Syria

Flere avhoppere

Eksstatsministeren oppfordrer den syriske hæren til ikke å rette sine våpen mot det syriske folk. Han sier også at det er en rekke tjenestemenn og militærfolk som bare venter på det rette øyeblikket til å slutte seg til opprøret.

Selv hevder han at han ikke lenger ønsker å ha noen sentral stilling.

– Jeg har ingen interesse av å få noen posisjon, ikke nå eller i framtiden etter frigjøringen av Syria, sa han på pressekonferansen tirsdag.

Les alt om uroen i Syria.

Les flere nyheter her

Populært