Meny

McDonalds nektet romfolk servering:

– Jeg hadde forventet mer av Norge

POLICY: Ved McDonalds på Grønland i Oslo får ansatte beskjed om at enkelte personer skal bortvises fra stedet fordi de sjenerer andre kunder. (Foto: Mats Løvstad/ABC Nyheter)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antirasistisk Senter mener det er brudd på diskrimineringslovgivningen å bortvise folk på grunn av etnisitet. Leder for McDonalds-restauranten sier de ikke skjærer alle over en kam.

Mandag var Caroline Jahr innom McDonalds på Grønnland med en venn. Mens hun sto i kø la hun merke til at to romfolk foran ble nektet servering.

– De to spurte hvorfor, og fikk beskjed om at de ikke fikk lov til å kjøpe noe fordi sjefen hennes hadde sagt at det ikke var ønskelig å servere «den typen folk», og fordi «de var skitne og trakasserte gjestene», sa hun til ABC Nyheter.

Les også: McDonalds nektet romfolk servering

Kan være lovbrudd

Leder for Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli, mener dette kan være et tilfelle av brudd på diskrimineringslovgivningen.

– Slik det fremstår kan det være snakk om lovbrudd. Diskrimineringslovgivningen er helt tydelig på at man ikke kan bortvise folk på grunn av etnisitet, sier hun til ABC Nyheter.

Antirasistisk senter kjenner til flere tilfeller hvor romfolk blir urettferdig behandlet og diskriminert i Norge.

– Vi har sett flere tilfeller hvor rom har blitt bortført uten at de har gjort noe galt. De blir nektet å pante flasker og bruke betalingstoaletter, selv om folk klager på at de gjør fra seg overalt, sier hun.

Partapuoli understreker at romfolket er den aller fattigste og mest utsatte gruppen i Europa.

Leder for Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli. Foto: Antirasistisk SenterLeder for Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli. Foto: Antirasistisk Senter

– Det finnes mange historier om rom som blir dårlig behandlet i Europa. Jeg hadde håpet at vi kunne ta imot dem med mer verdighet. Jeg hadde forventet mer av Norge, sier hun.

Les også: Stoltenberg oppgitt over ordbruken mot romfolket

– Ønsker rom velkommen

Sivakaran Arumgathas, daglig leder for den aktuelle McDonalds restauranten, opplyser om at de kun bortviser rom som tigger inne på restauranten og misbruker toalettene. Han avviser at McDonalds diskriminerer romfolket.

– Jeg skjønner at kunder kan reagere negativt på at vi bortviser rom, men de vet ikke hva som har skjedd tidligere. Flere rom kjøper brus og kaffe her, sier han.

– Så, dere skjærer ikke alle over en kam?

– Nei, det gjør vi ikke. Vi ønsker rom velkommen. Vi trenger omsetning vi også.

Les også: Romfolk i Trondheim vil ha Nav-støtte til bolig

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært