Meny

Stoltenberg trodde først det var al-Qaida

Statsminister Jens Stoltenberg ankommer NRK Marienlyst for å være med i Dagsnytt 18. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg var misfornøyd med informasjonen han fikk i timene etter terrorangrepet den 22. juli i fjor. Han trodde først al-Qaida sto bak og ville ikke si ordet «bombe».

Det er VG som skriver dette etter at Statsministerens kontor tirsdag la ut et utdrag av forklaringen Stoltenberg ga til 22. juli-kommisjonen. Her pekte statsministeren blant annet på at han bevisst brukte begrepet eksplosjon og ikke bombe lenge etter at de fleste «visste» at det var en bombe.

Les også: Slik reagerte vaktene

Årsaken var at han mente det var politiets oppgave å gå ut med den informasjonen. Han mener det hadde vært bra om politiet hadde bekreftet at det var en bombeeksplosjon tidligere.

Les også: - Liv kunne ha vært reddet

Unngikk beskyldninger

Statsministeren fortalte kommisjonen at han trodde angrepet mot regjeringskvartalet kunne være terror tilknyttet al-Qaida eller andre tilsvarende organisasjoner. Samtidig var han veldig bevisst på ikke å svare på spørsmål eller delta i spekulasjoner som kunne oppfattes som beskyldninger.

Stoltenberg la fram fire punkter til kommisjonen som var viktige for regjeringen de første timene. Det første var å forsikre seg om at redningsarbeidet var i gang. Det neste var å skaffe oversikt og informasjon nok til å treffe strategiske beslutninger. Dessuten jobbet han med et overordnet budskap til befolkningen, og det fjerde punktet var å være til stede for de pårørende.

Les også: Hvorfor slår ingen alarm?

Kunne gått galt

Stoltenberg sier at en utfordring de første timene var at de følte de ikke fikk raskt nok detaljert informasjon opp fra de underliggende etatene. Han sier problemet med dette er at han kan kommunisere feil. Stoltenberg opplevde imidlertid ikke at det gikk galt i hans kommunikasjon den 22 juli, men at det kunne ha gått galt.

Når det gjelder sin egen rolle sier Stoltenberg i intervjuet med kommisjonen at beredskap er noe han har vært opptatt av og tar på alvor, og at han håper han har klart å formidle dette til sine statsråder.

Les også:

- Rapporten må forandre Norge

Politiets responstid sentralt i terrorrapport

22. juli-informasjon holdes hemmelig i 60 år

22. juli-kommisjonens lengste dag

PST-ansatte: 22. juli kunne vært unngått

Kraftig kritikk mot politiet i 22. juli-rapport

Politimesterne trygge på at mannskapene gjorde alt de kunne

Lederfrafall i statlige etater etter 22. juli

Professor tviler på at 22.juli-rapport får følger

Et år i terrorens tegn

Les hele rapporten her

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

Populært