Meny

McDonalds nektet romfolk servering

POLICY: Ved McDonalds på Grønland i Oslo får ansatte beskjed om at enkelte personer skal bortvises fra stedet fordi de sjenerer andre kunder. (Foto: Mats Løvstad/ABC Nyheter)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunder reagerte da to romfolk ble kastet ut av McDonalds-restaurant i Oslo. Stedets daglige leder bekrefter at enkelte personer ikke er ønsket i lokalet.

Caroline Jahr var mandag formiddag var innom McDonalds på Grønland sammen med en venn. Mens de stod i kø ble Jahr oppmerksom på at to personer foran dem ble nektet servering av en ung jente i kassa.

- De to spurte hvorfor, og fikk beskjed om at de ikke fikk lov til å kjøpe noe fordi sjefen hennes hadde sagt at det ikke var ønskelig å servere ”den typen folk”, og fordi ”de var skitne og trakasserte gjestene”.

Konfronterte kassadamen

Ifølge Jahr hadde de to personene gjort klar penger, og var kun ute etter å få seg noe mat. De opptrådte heller ikke sjenerende overfor andre gjester, slik hun opplevde det.

- Har man penger skal man vel få kjøpe en burger – uansett om man lukter vondt eller ikke. Jeg oppfattet det som svært diskriminerende oppførsel, sier Jahr som bestemte seg for å ta affære.

- Jeg prøvde å snakke fornuft med dama bak kassa. Hun unnskyldte seg med at det var sjefens avgjørelse, og da forklarte jeg at den slags diskriminering ikke er lov her i Norge. Så ga jeg beskjed om at jeg mistet lysten på å kjøpe noe der, og gikk ut.

Reaksjon: - Jeg hadde forventet mer av Norge

Bekrefter policy

Sivakaran Arumgathas er daglig leder ved den aktuelle McDonalds-restauranten. Han sier at han ikke kan uttale seg om det konkrete tilfellet, ettersom han selv ikke var tilstede når hendelsen fant sted.

Arumgathas er likevel åpen på at det foreligger en policy om at enkelte personer skal bli bortvist fra hans restaurant.

- Det er snakk om noen personer som gjentatte ganger kommer innom oss og tigger. De lukter, og det er ikke behagelig å sitte ved siden av dem. Dette gjelder ikke alle, men noen av dem som ser shabby ut. Vi har fått henvendelser fra kunder som har reagert på dette, og derfor har vi tatt grep, sier han til ABC Nyheter.

- Og når du sier «dem», mener du da romfolk?

- Ja, det er spesielt mange av rumenere her på Grønland, og noen av dem skaper problemer for oss. Noen bruker for eksempel kundetoalettet vårt som dusj, og det synes jeg ikke er greit.

Arumgathas understreker likevel at han ikke har noe imot romfolk generelt, men innrømmer samtidig at majoriteten av de som blir bortvist tilhører denne gruppen.

- Så lenge de ser greit ut og ikke tigger inne hos oss, så får de akkurat samme behandling som andre gjester, forklarer han.

Les også: - Romfolket utfordrer nordmenns selvbilde

Har hatt personalmøter

Tiltakene Arumgathas beskriver er spesielle for McDonalds på Grønland, og han mener de har gitt resultater.

- Det var verre før, men vi bortviser fortsatt 2-3 personer daglig. Det er spesielle forhold her som krever spesielle tiltak. Jeg har for eksempel ikke lignende problemer på en annen restaurant jeg driver i Oslo.

- Det kan virke som om de to personene som ble bortvist mandag ble det på grunnlag av hvor de kommer fra, og ikke hvordan de oppførte seg?

- Jeg kan skjønne at folk reagerer, men dette har vi har pratet om på personalmøter. Jeg har gitt klar beskjed om at visse kjenninger skal vises bort hvis de plager gjestene våre. Vi kjenner stort sett igjen dem det gjelder.

Om de to personene som ble bortvist mandag tilhører det Arumgathas omtaler som «kjenninger», kan han ikke gjøre rede for. Han understreker likevel at bortvisning av personer foregår uavhengig av nasjonalitet.

- Som sagt; så lenge de ikke plager gjestene våre, eller tigger inne i butikken, så er de velkomne. Vi driver jo en butikk her, og ønsker jo at de skal bruke penger her. På en annen side er det dårlig reklame hvis kundene våre er misfornøyde.

- Men det er vel ikke god reklame når kundene dine reagerer på det de opplever som diskriminering av andre kunder?

- Dette er vanskelig. Jeg kan forstå at det kan oppleves diskriminerende, men vi har også et ansvar for våre gjesters komfort, avslutter han.

Les også: Stoltenberg oppgitt over ordbruken mot romfolket

Les flere nyheter

Populært