Meny

Statsministeren bekrefter redegjørelse

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) bekrefter overfor Stortingets presidentskap at han vil holde en redegjørelse om regjeringens oppfølging av 22. juli-rapporten.

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) mottok tirsdag et brev fra Stoltenberg, der han ber om å få holde en muntlig redegjørelse og at den vil bli holdt for medlemmene av det sittende Storting.

– Dette vil skje så raskt som mulig, men det blir ikke i denne uken. Neste uke er derimot en mulighet. Det er jo en praktisk side ved å få alle 169 representanter inn på kort tid, sier Andersen til NTB.

Les også: Presset øker mot Stoltenberg

Statsministerens kontor stiller seg undrende til den framstillingen som de borgerlige partiene prøver å gi om at det er de som nærmest har innkalt statsministeren til Stortinget ved å be om et hastemøte.

Redegjørelse

– Allerede mandag ringte statsministeren til stortingspresidenten og sa at han så raskt som mulig ville komme til Stortinget for å gi en redegjørelse. Dette er så gjentatt i et brev tirsdag, og presidentskapet har bekreftet at representantene blir innkalt, sier statssekretær Hans Kristian Amundsen ved SMK til NTB.

Frps leder Siv Jensen sa tirsdag til flere medier at hun ville gå til stortingspresidenten og be om et hastemøte for å drøfte den situasjonen som er oppstått etter kommisjonens rapport.

Hun vil spesielt høre hvordan statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ser for seg arbeidet med å følge opp kommisjonens anbefalinger.

De tre øvrige opposisjonspartiene – Høyre, KrF og Venstre – stiller seg bak anmodningen. Andersen sier at opposisjonspartiene vil komme til orde etter redegjørelsen fra statsministeren. Det kan skje gjennom en runde med innlegg fra de parlamentariske lederne.

Stortinget vil kun komme sammen denne ene dagen og så møtes først igjen 28. september, kort tid før åpningen av det nye stortingsåret.

– Vi er klar

Høyres leder Erna Solberg sier at Stortinget er klar når statsministeren føler han er klar.

– Vi forutsetter at han ikke bare redegjør for konklusjonene i kommisjonens rapport, men også vil si noe substansielt om hvordan regjeringen vil følge opp de 31 konkrete forslagene, sier Solberg til NTB.

Etter å ha brukt mandagen til å gå nærmere inn i den nesten 500 sider lange rapporten, sitter Solberg igjen med et enda sterkere inntrykk av ledelsesmangel og ansvarspulverisering.

– Det er strukturer som ikke fungerer, beskjeder som ikke blir fulgt opp, planverk som blir oversett, kort og godt altfor lite forståelse for ansvar og ledelse. Dette gjelder ikke bare i politiet, men også i store deler av det offentlige styringsverket, sier Høyres leder.

Hun vil ha en styrking av Statsministerens kontor (SMK), spesielt på saker som er spredd over flere departementer og etater.

– Det er nødvendig at SMK tar et større ansvar for å følge opp og drive gjennom sektoroverskridende saker. Derfor må statsministeren ha et sterkt kontor i ryggen, sier Solberg.

Les også:

- Rapporten må forandre Norge

Politiets responstid sentralt i terrorrapport

22. juli-informasjon holdes hemmelig i 60 år

PST-ansatte: 22. juli kunne vært unngått

Kraftig kritikk mot politiet i 22. juli-rapport

Politimesterne trygge på at mannskapene gjorde alt de kunne

Lederfrafall i statlige etater etter 22. juli

Et år i terrorens tegn

Les hele rapporten her

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

Populært