Meny

Syrisk opprørere anklages for brutale drap

Syriske opprørere hevder å ha tatt en syrisk jagerflyger til fange. Andre videoer viser hvordan opprørerne tilsynelatende gjør kort justis med fanger de har tatt. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriske opprørere anklages for summariske henrettelser av antatte regimetilhengere, og flere videoer som er lagt ut på YouTube synes å dokumentere dette.
Fakta om den syriske regjeringsmilitsen shabiha
• Shabiha, arabisk for spøkelse, er blitt betegnelsen for grupper av unge menn som operer i tett tilknytning til president Bashar al-Assads regime i Syria. Shabiha hentyder til at gruppene opererer på lovens skyggeside.

• Opprinnelig ble shabiha brukt om alawittiske smuglerbander med base mot grensen til Libanon, som fikk fritt spillerom etter Syrias invasjon i Libanon i 1976.

• Shabiha-militsen består i dag også av enkelte sunnimuslimer, men gruppene opererer i langt større grad etter ordre fra det alawittdominerte regimet.

• I løpet av det syriske opprøret har shabiha-militsen blitt brukt mot demonstranter og i flere landsbyer i områdene vest for elven Orontes sentralt i landet.

• Shabiha beskyldes for å ha vært delaktig i flere massakrer, blant annet i landsbyene Houla og al-Qubeir.

I en video blir døde kropper kastet ned fra taket på et postkontor, til jubel fra en hoiende menneskemengde. Rasende folk på bakken sparker deretter løs på de døde og anklager dem for å være medlemmer av den regimevennlige shabbiha-militsen.

I en annen video får en ung mann halsen skåret over av det som synes å være opprørere. Også han anklages for å tilhøre shabbiha-militsen, mens han ligger blødende og døende på bakken.

Opptakene av det som framstår som summariske henrettelser uten lov og dom vekker dyp bekymring i vestlige land som offentlig har gått ut med støtte til de syriske opprørerne, men som i stillhet er bekymret for at det er fanatiske sunnimuslimer med bånd til terrornettverket al-Qaida i deres rekker.

Les også: FN-observatørene: Volden øker i Syria

Opprørstalsmenn hevder at drapsvideoene kan ha blitt laget av regimet for å diskredittere dem, men uten å kunne dokumentere dette.

Mandag viste opprørerne et opptak av en mann som ifølge dem er en syrisk jagerflyger, angivelig skutt ned øst i landet. Regimet hevder at flyet måtte nødlande som følge av tekniske problemer.

Les også: Kamper på grensen mellom Jordan og Syria

Opprørstalsmenn forsikrer at fangen vil bli godt behandlet.

– Vi vi behandle denne fangen i tråd med vår religion, vår moral og Genève-konvensjonenes protokoll om behandling av krigsfanger, sier en talsmann.

Les flere nyheter her

Populært