Meny

Eks-torpedo gikk amok - avslørte politiets mangler

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag ble en kvinne løftet opp etter halsen og truet på livet på et gatekjøkken i Alta. Hendelsen var starten på et voldsraid av tungt ruset eks-torpedo, som strakk seg over 14 mil, og som avdekket store hull i politidekningen i Finnmark.
Inviterer lokalsamfunnet:

Etter en rekke tilbakemeldinger på Facebook av politiet i Vest-Finnmarks prioriteringer inviterer nå politiet lokalbefolkningen til møte i Hammerfest.

«Saklig kritikk er vi veldig glade for, den vil vi gjerne ta med oss - det kan gi oss nye innspill i vårt arbeid for å skape et enda tryggere Vestfinnmark. Arbeidet med å planlegge og prioritere for 2013 er i gang. Vi har lyst å høre mer om hvordan dere mener vi skal prioritere. Hva er viktig for deg? Hva er viktig for lokalsamfunnet? Møt oss på Qua i Hammerfest på onsdag mellom 16.00 og 18.00, ta en kopp kaffe sammen med oss og gi oss innspill.»

Fra politidistriktet møter politimester Torbjørn Aas, påtaleleder Morten Daae, regionlensmann Terje Wikstrøm og rådgiver Anne Tørseth.

Les mer på Facebook

En kvinne i 20-årene, som ønsker å forbli navnløs på grunn av frykt for represalier, ble på søndag drapstruet av en mann i slutten av 30-årene da hun ventet på mat ved et gatekjøkken i Alta sentrum, skriver Altaposten.

Den anklagede mannen, som også er fra Alta, skal ifølge den fornærmede kvinnen ha tatt kvelertak på henne og løftet henne ut på gangen etter halsen. Han skal også ha truet med å drepe henne dersom hun kontaktet politiet.

Ifølge kvinnen skal mannen ha drevet som torpedo i mange år og være en kjenning av politiet. Likevel rykket ikke politiet i Alta ut på hendelsen.

Les også: Hadde snøskuter i bagasjerommet

- Jeg var livredd

Alta er den største byen i Finnmark, med nær 20.000 innbyggere, men til Altaposten sier kvinnen at hun fikk beskjed av operasjonssentralen i Vest-Finnmark, som ligger 14 mil unna i Hammerfest, om at politiet ikke har vakt i Alta i helgene.

- Politimannen på vakt ba meg om å roe meg ned, og fortalte at de ikke hadde folk på vakt i Alta i helgene. Så la han på. Jeg var livredd og hadde hammeren ved senga da jeg la meg i går kveld, fortalte kvinnen til Altaposten mandag.

Da hun fikk denne beskjeden fra operasjonssentralen hadde hun allerede forsøkt å løpe de 50 metrene fra gatekjøkkenet i Alta sentrum til lensmannskontoret like ved, men der var det stengt.

- Mannen er kjent for å være svært voldelig og han truet med å drepe meg dersom jeg anmeldte saken. Da jeg ringte politiet, nektet de å rykke ut. Jeg følte det ikke trygt at han gikk løs, sier kvinnen, som innrømmer at hun var livredd i flere timer etterpå, til Altaposten.

Kvinnen skal ha anmeldt voldsforholdet til politiet i Alta mandag, men for voldsmannen fra Alta var ikke visa på langt nær over. Han fortsatte sitt voldsraid på politiets hjemmebane i Hammerfest samme dag.

Fortsatte voldsraidet i Hammerfest

Like etter hendelsen på gatekjøkkenet i Alta skal mannen ifølge Altaposten ha stjålet en bil og kjørt til Hammerfest. Der skal han ha presset seg inn i et bolighus iført skuddsikker vest og truet med drap dersom en 19 år gammel gutt ikke ga fra seg TV og andre verdisaker i foreldrenes bolig.

Til Finnmark Dagblad forteller 19-åringen at mannen var helt ukjent for ham, og at han forlangte erstatning for å ha kjørt på et gjerde.

- Det er jo helt vanvittig. Jeg tror at han helt tilfeldig banket på vår dør, og det er åpenbart at hensikten var å rane til seg verdigjenstander, sier 19-åringen til Finnmark Dagblad.

Ifølge avisen skal 19-åringen ha havnet i et basketak med voldsmannen, som slo etter ham med ei stekepanne, før han etter hvert flyktet fra stedet i en sort bil.

Ønsker døgnbemannet politi

ABC Nyheters forsøk på å få i tale enten politimester i Vest-Finnmark politidistrikt Thorbjørn Aas, eller stasjonssjef Terje Wikstrøm ved Hammerfest politistasjon, hvor operasjonssentralen befinner seg, er uten hell. 

Til Altaposten sier imidlertid Wikstrøm om tilfellet i Alta at «dersom vi hadde valgt å pågripe mannen ville han likevel vært ute på gata igjen en time senere».

Stasjonssjefen forteller at politiet vurderte det slik at at den akutte situasjonen hadde løst seg da mannen forlot gatekjøkkenet.

Politimester Thorbjørn Aas sier til samme avis at han har full tillit til at operasjonsleder tar riktige valg. Samtidig legger han ikke skjul på at hans største ønske er døgnbemannet politi i Finnmark.

- Målet er å gi finnmarkingene best mulig service så ofte som mulig, innenfor de rammene vi har å forholde oss til. Det er samtidig en kjensgjerning at terskelen for hva politiet kan involvere seg i er lavere når vi har aktivt politi på jobb, enn hva tilfellet er når politiet må rykke ut fra hjemmevakt, sier Aas til Altaposten.

Mannen ble pågrepet - politiet får ros

Mandag kom lensmann i Alta, Inger Anita Øvregård, tilbake på jobb. Hun mener noen varsellamper burde blinket for operasjonslederen på jobb i Hammerfest da kvinnen i Alta ringte søndag.

- Vi har en del personer i Alta som ikke er bra. Dette er personer operasjonssentralen bør kjenne til. Når disse personene finner på noe, bør de stanses så fort som mulig, sier hun til Altaposten.

Ifølge Finnmark Dagblad skal den stjålne bilen voldsmannen kjørte etter hvert ha fått motortrøbbel, noe som gjorde at politiet kunne rykke ut å pågripe ham. Mannen skal ifølge Altaposten ha vært kraftig ruset, og skal ha satt seg kraftig til motverge da han ble pågrepet. Politiet skal også ha hatt behov for hjelp fra publikum ved pågripelsen, ifølge avisen.

Det hører også med til historien at kvinnen som ble angrepet på gatekjøkkenet i Alta senere kontaktet lokalavisen med et ønske om å rose politiet i Alta, når helga var over, og hun endelig hadde fått kontakt med de.

- Når de får lov til å gå på jobb, gjør de jobben sin veldig godt, sier hun til Altaposten.

Les flere nyheter

Populært