Meny

Politiet: – De er involvert i ganske grov kriminalitet

KRIMINELT BELASTET. Mongols MC og europapresident Michael Willumsen har bygd opp flere avdelinger i Norge det siste året. Foto: Privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste året mistenkes klubbens medlemmer å stå bak ran, utpressing og grov vold. – De er ingen MC-klubb, sier politiet.
Dette er den kriminelt belastede klubben:

Mongols MC

Historie: Etablert i Los Angeles i 1969.

Norge: Har hovedkvarter i Lillestrøm. (Tidligere Brårud, Romerike)

Har forsøkt å etablere seg flere andre steder, men har møtt stor motstand fra kommuner og andre én-prosent-klubber. Det har tidligere blitt avdekket at klubbens tidligere medlemmer i Trondheim hverken hadde motorsykler eller førerkort. Etter interne stridigheter ble alle medlemmer kastet ut og avdelingen nedlagt.

■ Lillestrøm

■ Kristiansand

■ Drammen

■ Nomad (Uten fast tilholdssted)

Har flere medlemmer rundt om i Norge. Tre medlemmer i Kristiansund og Trondheim. Disse venter på å få flere medlemmer for å kunne åpne et chapter. Pleier tette bånd til Outlaws MC.

Den kriminelt belastede motorsykkelklubben Mongols MC har siden 2011 etablert seg flere steder i Norge. Et høyt antall av medlemmene i klubben har vært involvert i grov kriminalitet og har en fortid fra andre kriminelle grupperinger i Norge. Til sammen skal klubben ha i overkant av 20 fullverdige og prøvemedlemmer i Norge.

Det får ABC Nyheter opplyst fra flere politidistrikt.

Les også: Voldstiltalte MC-medlemmer erkjenner ikke straffskyld

Utpressing og ran

Det siste året har Mongols MC etablert seg i Lillestrøm, Kristiansand og Drammen.

Politiet i Kristiansand har siden i vår jobbet opp mot miljøet som betegnes som lite. Tre medlemmer av klubben på Sørlandet sitter siktet for utpressing og ran.

– To er fullverdige medlemmer, men den tredje er et såkalt prøvemedlem, sier etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen ved Kristiansand politistasjon til ABC Nyheter.

Etter etableringen i vår har medlemmene av klubben vært aktive i bybildet og vært i minst en konfrontasjon med politiet der en rekke medlemmer ble bøtelagt for ordensforstyrrelser.

Samtidig satt politiet ned en egen gruppe som skulle jobbe opp mot det belastede miljøet.

– Av erfaring vet vi at disse klubbene driver med salg av narkotika, utpressing og ran, sier han.

Les også: MC-klubb i Tondheim uten motorsykler

Frykter samarbeid og grov kriminalitet

Ifølge politiet og kilder ABC Nyheter har vært i kontakt med, skal klubben telle rundt 10 personer i Kristiansand.

– De har etter bare noen måneder vært involvert i ganske grov kriminalitet, sier Eriksen.

I Kristiansand var allerede MC-klubben Outlaws etablert. ABC Nyheter vet at politiet har vært urolige for et mulig samarbeid på det kriminelle markedet i byen.

– Klubbene har et godt forhold. Vi må tenke alle mulige scenarioer, og kan ikke utelukke at de vil samarbeide, sier han.

Les også: Tipsflom etter skyting i Lørenskog

– Slo med støvsugerrør

Mongols har i tillegg til å etablere fullverdige avdelinger rundt om i Norge, en dialog med flere personer i Bergen, Kristiansund og Trondheim som ønsker å danne en klubb. Trondheim hadde tidligere en avdeling, men den skal nå være brutt opp etter krav fra europapresident Michael Willumsen. Allikevel finnes det flere personer som ønsker å åpne en ny avdeling i byen.

En av hendelsene som førte til nedleggelsen av klubben i Trondheim var da den tidligere

TULL. - Det er løgn at vi ikke er interessert i motorsykler, sier Michael Willumsen. Foto: PrivatTULL. - Det er løgn at vi ikke er interessert i motorsykler, sier Michael Willumsen. Foto: Privat

Trondheims-presidenten ble brutalt banket opp etter interne stridigheter. ABC Nyheter vet at oppgjøret skal ha handlet om penger og uenigheter omkring hvordan klubben skulle drives.

– Konflikten gikk ut på interne stridigheter. Et medlem skyldte penger og enkelte personer gikk lei. Det var mange folk som var med i klubben da vi startet opp, som ikke er med i dag. Vi ville ikke ha de med, og alt var bare rot. I oppstartsfasen var det et helvetes liv rundt oss, sier et medlem som vil være anonymt.

To medlemmer ble i Sør-Trøndelag Tingrett dømt for grov vold etter å ha angrepet den tidligere presidenten med en hammer og et støvsugerrør. Mannen flyktet ut et vindu og slapp unna episoden med lettere skader.

Ingen av medlemmene som var medlemmer av klubben i Trondheim er aktive i miljøet i dag, får ABC Nyheter opplyst.

Les også: - MC-leder skutt utenfor huset sitt

– De er en gategjeng

Flere politikilder ABC Nyheter har vært i kontakt med sier at svært få medlemmer av Mongols MC har motorsykkel. En kilde sier at klubben ikke kan ses på som en motorsykkelklubb, men heller en gategjeng. Det får europapresident av Mongols MC, Michael Willumsen, til å reagere.

– Dette er den samme uttalelsen politiet kommer med hver gang de ikke har håndfaste beviser på hva vi driver med og hvilke personer som er med i vår klubb. Det er enkelte medlemmer som ikke har tilgang på motorsykkel denne sesongen, men de får være med oss mot at de går til anskaffelse av en til neste sesong, sier han.

På vei til Oslo

ABC Nyheter kan avsløre av klubben har sett på muligheten for å etablere seg i Oslo. Flere av medlemmene skal ha blitt observert jevnlig i hovedstaden, forteller overbetjent i Oslo politidistrikt, Eirik Jensen.

– Vi sendte dem signaler om at en etablering ikke ville bli tolerert. Det er kun to klubber som har vår tillatelse til å ha tilhold i Oslo.

– Vi refererer til politimesterens vedtak, han ønsker bare to klubber i Oslo: Hells Angels og Bandidos. Vi forklarer at flere klubber kan bety rivalisering, bråk og voldsepisoder, og det ønsker vi ikke noe av, sier Jensen.

Les også: Så maskert attentatmann i Lørenskog

– Ta av dere vestene

Kjell Arne Volle, tidligere leder av Harley Davidson Owners Club Norway, sier til ABC Nyheter at han er lei av at de kriminelt belastede MC-gjengene ødelegger ryktet til de lovlydige MC-klubbene.

– Mongols er som de andre enprosentklubbene i Norge. De er på lik linje som Hells Angels, Bandidos og Outlaws, sier han.

– Det er trist at disse identifiserer seg selv som MC-klubber, da svært få medlemmer har den store interessen for nettopp motorsykkel. Det er bare trist, sier han.

Volle har en klar oppfordring til klubbene.

– Ta av dere MC-vestene. Dere har ingenting med MC-miljøet å gjøre, sier Volle.

Les også: HA-topp skutt - frykter ny MC-krig

Les flere nyheter

Populært