Meny

Politiet avslo å bruke MS Thorbjørn

MS Thorbjørn, med Utøya i bakgrunnen, ligger fortøyd i Tyrifjorden. De siste forberedelsene til morgendagens minnemarkeringer og AUF-arrangement på Utøya fant sted lørdag, snart ett år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre ganger fikk politiet tilbud om å bruke MS Thorbjørn som ressurs, men avslo. Båten kunne ha brakt politiet til Utøya klokken 18.00

I stedet avviste politiet tre henvendelser om å benytte det suverent mest velegnede fartøyet for å komme seg over til Utøya. I kommisjonens rapport heter det: Hvis MS Thorbjørn var blitt sikret som ressurs i den tidlige fasen, kunne den første patruljen fra Hønefoss vært på øya allerede klokka 18.00. Alternativt kunne båten blitt benyttet av beredskapstroppen og da vært på Utøya klokken 18.05.

Stakk ikke av

I kapittelet «Ressursene som ikke fant hverandre» gir kommisjonen en detaljert beskrivelse av noe nær total forvirring hos politiet i den siste kritiske halvtimen før Anders Behring Breivik ble pågrepet. Den verste glippen er at politiet aldri benyttet AUFs eget landgangsfartøy.

Kommisjonen slår fast at både skipperen og AUF-lederen ringte og fortalte hvor båten var tilgjengelig. I tillegg ringte også en tredjeperson som skipperen hadde hentet, men ingen forsto at det var denne båten man skulle ha benyttet.

Tidligere har det på forskjellig vis vært skumlet om at AUF-lederen nærmest stakk av og kom seg i sikkerhet. Kommisjonen avdekker at det var politiet som ikke forsto at det var dette fartøyet man skulle hatt, men i stedet nærmest jaget fartøyet bort med ordene: Kom dere i sikkerhet.

Tidlig tidspunkt

M/S Thorbjørn var i virkeligheten tilgjengelig for politiet allerede da skipperen som den første varslet AMK om skytingen klokken 17.24. Han ble koblet videre til politiets nødtelefon, der operasjonslederen registrerte at det var en disponibel båt.

Andre innringer som varslet om fartøyet, var AUF-lederen selv, klokka 17.28. Han fortalte også at han var i en båt, men politiet var ikke interessert i å finne ut hva slags båt det var. I stedet ba de om at han måtte komme seg i sikkerhet.

Da politiet tredje gang fikk melding om at båten var tilgjengelig, var klokka 17.58. Da ringte en person som skipperen hadde hentet på land. Han ga uttrykkelig beskjed om at båten var operativ og at de to befant seg om bord, klare til å frakte folk til Utøya.

Valgte gummibåten

Hvis politiet hadde sikret seg fartøyet på et tidlig tidspunkt, ville landgangen på øya kunnet foregå klokken 1800. Den tredje henvendelsen var helt konkret med angivelse av posisjon og melding om at den var klar til bruk. Hadde man da tatt imot tilbudet kunne fortsatt politiet vært på Utøya rundt klokka 18.15.

I stedet valgte politiet en gummibåt som havarerte, og deretter ble beredskapstroppen ytterligere forsinket fordi private båter ble overbelastet.Kommisjonens skriver i sin gjennomgang at politiet ikke evnet å sikre seg båtressurser, spesielt MS Thorbjørn, som er et fartøy meget velegnet for den aksjonen politiet skulle gjennomføre mot øya.

Her er bildene fra regjeringskvartalet før bombeangrepet:

Ble sett av ti kameraer

Les også: Slik reagerte vaktene

Les også: Hvorfor slår ingen alarm?

Les også: - Liv kunne ha vært reddet

Les også:

- Rapporten må forandre Norge

Politiets responstid sentralt i terrorrapport

22. juli-informasjon holdes hemmelig i 60 år

22. juli-kommisjonens lengste dag

PST-ansatte: 22. juli kunne vært unngått

Kraftig kritikk mot politiet i 22. juli-rapport

Politimesterne trygge på at mannskapene gjorde alt de kunne

Lederfrafall i statlige etater etter 22. juli

Professor tviler på at 22.juli-rapport får følger

Et år i terrorens tegn

Les hele rapporten her

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

 

Populært