Meny

PST etterforsker epost fra «Breiviks nestkommanderende»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En person som påstår han er Anders Behring Breiviks nestkommanderende, sendte mandag epost til flere aviser og politikere. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker saken.

– PST etterforsker brudd på straffelovens paragraf 147c, som gjelder oppfordring til terror, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén i PST til NTB.

Sikkerhetstjenesten tar trusselen alvorlig, og forsøker nå å finne ut hvem avsenderen av brevet er. PST vil ikke kommentere hva slags oppfordringer det dreier seg om, ei heller om det er fremsatt konkrete trusler.

– Skremmende og avskyelig

Brevet inneholder en illustrasjon av tempelridderkorset, det samme symbolet som var på forsiden av Breiviks såkalte manifest. Peter N. Myhre, som sitter på Stortinget for Fremskrittspartiet, var blant adressatene.

– Det er skremmende. Budskapet som er fremmet i denne e-posten, er avskyelig, og jeg tar avstand fra alt som står der, sier Myhre til NTB.

Brevet, som er undertegnet med «Celle to. Knights Templar», hyller terroristen og krever at han blir frikjent. Det omtaler «tegninger» av likvidering av enkeltpersoner i «maktelitens korrupte styre» og «annen krigføring».

– Truet alle

E-posten, som inneholder et brev på litt over to tettskrevne sider, ble sendt til en rekke politikere fra Frp og Høyre.

Ingen konkrete navn ble nevnt i selve brevet, men Myhre føler at avsenderen truet alle som ble navngitt i e-postens adressefelt.

– Denne typen budskap er veldig ubehagelig å få, særlig nå trusselen er knyttet opp mot et miljø som har vist sterke voldelige tendenser, sier Frp-politikeren.

Mæland orientert

Avsenderen av brevet gjentar mange av argumentene Breivik kom med i sin forsvarstale under rettssaken, og bes om å bli tatt på alvor. Vedkommende påstår å handle av kjærlighet, sier brevet er en «advarsel til alle som ønsker å kneble oss», og omtaler et «vi» som ikke kan stoppes.

Brevet, som er fullt av skrivefeil, lister opp sju «ønsker og utfordringer» som i stor grad samsvarer med kravene Breivik har framsatt.

PST sier etterforskningen av saken vil fortsette utover kvelden mandag.– Jeg er kjent med saken, jeg fikk beskjed om det på vei inn til pressekonferansen i ettermiddag, men det er PST som har etterforskningen på det, og som kjenner detaljene i saken, sier politidirektør Øystein Mæland til NTB.

Les også:

- Rapporten må forandre Norge

Politiets responstid sentralt i terrorrapport

22. juli-informasjon holdes hemmelig i 60 år

22. juli-kommisjonens lengste dag

PST-ansatte: 22. juli kunne vært unngått

Kraftig kritikk mot politiet i 22. juli-rapport

Politimesterne trygge på at mannskapene gjorde alt de kunne

Lederfrafall i statlige etater etter 22. juli

Professor tviler på at 22.juli-rapport får følger

Et år i terrorens tegn

Les hele rapporten her

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

 

Les flere nyheter

Populært