Meny

Eskil Pedersen: Viktig å huske det som fungerte

AUF-leder Eskil Pedersen velger å beholde et positivt fokus. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommisjonens rapport er trist og vond lesning for AUF-leder Eskil Pedersen. Men han er også opptatt av det som faktisk fungerte 22. juli i fjor: Helsehjelpen de overlevende fikk.

– Det er viktig å se helheten i det kommisjonen kommer med. Når vi skal lære av dem som skjedde 22. juli er det viktig at vi ikke går rundt og tror at ingenting fungerte, sier AUF-leder Eskil Pedersen til NTB.

22. juli-kommisjonen leverte mandag en rapport som i det store bekreftet de vondeste mistankene. Politiet kunne vært på Utøya og pågrepet Anders Behring Breivik lenge før. Da ville liv vært reddet, basert på at rundt 20 personer ble skutt de siste 20 minuttene før pågripelsen.

Les også: Hvorfor slår ingen alarm?

Roser helsevesenet

– Men helseberedskapen, som alle andre dager i året får mye kjeft, fungerte veldig godt. Av dem som fikk hjelp på sykehus overlevde alle bortsett fra én, sier Pedersen.

22. juli-kommisjonen får ikke fullrost det norske helsevesenets innsats for overlevende og pårørende etter terrorangrepene. Den medisinske akutthjelpen lå på et toppnivå i internasjonal sammenheng. Av de 31 som ble lagt inn på Oslo universitetssykehus overlevde 30 tross omfattende skader. Seks sykehus, en legevakt fordelt på tre helseregioner og like mange kommuner.

Les også: - Liv kunne ha vært reddet

Mest vondt

Likevel var nok rapporten mest vond også for Eskil Pedersen. Han fikk bekreftet mistanken om at mange av hans AUF-kamerater kunne ha vært i live i dag hvis politiet hadde vært på Utøya så rask som omstendighetene tilsa. Han framhever at denne vissheten nok gjør et meget sterkt følelsesinntrykk på dem som mistet en av sine kjære på øya de siste 20-30 minuttene.

– Vi kan ikke gå tilbake i tid for å gjøre om på det som har skjedd. Det beste vi kan gjøre er å ta lærdom og iverksette de tiltakene som kommisjonen foreslår – og at vi ikke venter med tiltak som kan iverksettes med en gang, sier han.

Les også:

- Rapporten må forandre Norge

Politiets responstid sentralt i terrorrapport

22. juli-informasjon holdes hemmelig i 60 år

22. juli-kommisjonens lengste dag

PST-ansatte: 22. juli kunne vært unngått

Kraftig kritikk mot politiet i 22. juli-rapport

Politimesterne trygge på at mannskapene gjorde alt de kunne

Lederfrafall i statlige etater etter 22. juli

Professor tviler på at 22.juli-rapport får følger

Et år i terrorens tegn

Les hele rapporten her

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært