Meny

FN-observatørene: Volden øker i Syria

En bevæpnet opprører fra den frie syriske hær (FSA) i bydelen Salaheddine i storbyen Aleppo mandag. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volden øker over hele Syria, og både regimet og opprørerne ignorerer sivilbefolkningens lidelser, sier den nye sjefen for FN-observatørene, general Babacar Gaye.

– Det er åpenbart at volden øker. Regjeringsstyrkenes vilkårlige bruk av tunge våpen og opprørsstyrkenes målrettede angrep mot urbane sentre rammer uskyldige sivile hardt, sa general Gaye til pressen i Damaskus mandag.

– Jeg beklager dypt at ingen av partene har prioritert de siviles behov, la han til.

Ifølge aktivister er over 18.000 mennesker drept siden oppstanden mot regimet til president Bashar al-Assad startet i fjor. Tallet omfatter både regjeringsstyrker, opprørere og sivile.

Les også: – Syriske bombeplaner avdekket i Libanon

Fortsatte kamper

De siste dagene har regjeringsstyrkene kjempet for å gjenvinne kontrollen over Aleppo etter at opprørerne tok kontroll over flere distrikter i byen og store deler av det nordlige Syria langs grensa til Tyrkia.

Assads styrker har også bombardert og gjenerobret flere områder i og rundt hovedstaden Damaskus.

Natt til mandag meldte lokale innbyggere at regjeringsstyrkene avfyrte granater mot nabolaget Jobar fra Qassioun-fjellene nord for byen. Også forstedene Tell og Muadamiya er blitt utsatt for artilleriild.

Les også: - Kamper på grensen mellom Jordan og Syria

Blir i Syria

Mandatet til FN-observatørene, som opprinnelig ble sendt til Syria i april for å overvåke en våpenhvile som ikke ble overholdt, utløper 19. august. Observatørstyrken er allerede redusert til en tredel fordi krigssituasjonen gjør det umulig for dem å forflytte seg.

– Men de gjenværende 100 observatørene blir på plass til siste minutt, sammen med våre sivile kolleger, sier Gaye, som overtok etter den norske generalen Robert Mood i juli.

Mandag meldes det også at Syrias representant i FNs menneskerettighetsråd i Genève, Danny al-Baaj, har hoppet av og gått over til opposisjonen.

Les også: Historisk festning truffet av granater

Nye grusomme videoer

Samtidig har videoer som angivelig viser opprørere som kaster likene av postansatte fra et tak, en mann som får strupen sin kuttet over, og en bakbundet mann som blir skutt, dukket opp på YouTube.

De tre videoene som ble lagt ut mandag, ser ut til å bygge opp under den økende bekymringen for grusomheter i den stadig mer brutale konflikten, selv om det ikke er mulig å få ektheten av dem bekreftet.

Den ene av videoene viser en gruppe mennesker som roper Allahu Akbar (Gud er stor) mens de samler seg rundt flere lik på bakken, og ytterligere tre personer blir kastet ned fra taket til en bygning ved siden av.

Episoden skal ha funnet sted i den opprørskontrollerte forstaden Al-Bab i nærheten av Aleppo, og ofrene er ansatte i postverket.

Da et av likene ble kastet ned fra taket, ropte menneskemengden at han var shabiha, med referanse til en regjeringsvennlig milits.

Les også: Religion som verktøy i storpolitisk spill om Syria

Bind for øynene

En annen video viser en bakbundet mann med bind for øynene som tvinges til å legge seg ned på bakken i Aleppo. Deretter skjærer en mann over strupen hans med kniv.

Den siste videoen viser en bakbundet mann som hales ut av bagasjerommet på en bil og likvideres på stedet.

– Hvis disse videoene blir bekreftet, er slike grusomheter til stor skade for revolusjonen. De tjener bare regimet og revolusjonens motstandere, sier direktøren i eksilgruppa Syria Observatory for Human Rights, Rami Abdel Rahman.

Begge sider i konflikten er anklagd av internasjonale menneskerettsorganisasjoner for brutale overgrep og brudd på menneskerettighetene i den 17 måneder lange konflikten.

Les alt om uroen Syria.

Les flere nyheter

Populært