Meny

– Vi sviktet 22. juli

Politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer, politidirektør Øystein Mæland, og politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, svarte mandag på spørsmål fra pressen om politiets rolle 22. juli. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politidirektør Øystein Mæland beklaget at politiet sviktet 22. juli i fjor.

– 22. juli er fortellingen om ressursene som ikke fant hverandre, sa kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv under pressekonferansen vom offentliggjøringen av 22. juli-kommisjonens rapport mandag.

Hun slo fast at det er forventet at det kan bli begått feil i en situasjon som 22. juli, men presenterte likevel en rapport som kom med knusende kritikk ovenfor flere av de involverte aktørene i tragedien som utspant seg.

ABC Nyheters rekonstruksjoner:

Politiet kom til Utøya før 17.52

Så fort kom vi til Utøya

– Vanskelig lesning

Politidirektør Øystein Mæland sa seg mandag enig i at en raskere politiaksjon reelt sett var mulig 22. juli 2011.

22. juli ble tidligere på dagen beskrevet av Bech Gjørv som politiets alvorligste operative prøve noen sinne.

Mæland fortalte mandag at han aksepterer kommisjonens hovedfunn om raskere politireaksjon, og la vekt på at politiet har vært forberedt på kritikk, og at de har bidratt til at all informasjon kommer på bordet.

– Kommisjonens hovedfunn er vanskelig lesning for alle som gjorde sitt ytterste den dagen, og for meg som dets øverste leder, sa Mæland.

Les også: Slik reagerte vaktene

– Omfattende og kritisk svikt

Mæland gjorde det imidlertid klart at rapporten er verst lesning for alle de pårørende som må leve i visshet om at deres kjære kunne vært reddet om politiet hadde gjort en bedre jobb.

– Politiet sviktet 22. juli i fjor, sa Mæland.

– Det var en omfattende og kritisk svikt i kommunikasjonen internt i politiet og også til nødetatene, sa han, noe Meland allerede informerte om i mars i år.

Mæland fortalte også at politiet ikke var forberedt på en hendelse som 22. juli.

– Kommisjonens rapport bekrefter og utfyller disse kritiske punktene, sa han, og la til at han nå kjenner kjenner på det tunge ansvarets som plasseres hos politiet.

Les også: - Liv kunne ha vært reddet

Blir sittende

Politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer, gjorde det klart at hun ikke vil trekke seg etter at hennes ledelse har mottatt kritikk etter Utøya-aksjonen.

– Jeg blir sittende så lenge jeg har tillit. Det som er viktig nå er å ta læring, erfaring og gjøre norsk politi bedre, sa hun.

Øystein Mæland ønsket ikke å kommentere hvorvidt han selv er egnet til å fortsette i stillingen som politidirektør.

Hammer presiserte at alle ved Nordre Buskerud politidistrikt inderlig skulle ønske at 22. juli ikke fikk en så tragisk ende.

Hun avfeide samtidig spekulasjoner om hvorvidt enkelte tjenestemenn under hennes ledelse ikke ønsket å komme seg ut på Utøya.

– Alle ville stanse skytingen på Utøya og redde flest mulig, sa Hammer, som ikke ville gå mer i detaljer på daværende tidspunkt.

Hadde ikke kjennskap til planverk

Mæland svarte også på hvorfor ikke terrorbereskapsplanverket ble satt i gang 22. juli 2011.

–Selve terrorberedskapsplanverket ble ikke iverksatt. I fra vår side var dette en svikt. Jeg personlig, etter to uker som politidirektør, hadde ikke inngående kjennskap til de ulike planverk på dette området, sa han.

- Rapporten må forandre Norge

Politiets responstid sentralt i terrorrapport

22. juli-informasjon holdes hemmelig i 60 år

22. juli-kommisjonens lengste dag

PST-ansatte: 22. juli kunne vært unngått

Kraftig kritikk mot politiet i 22. juli-rapport

Politimesterne trygge på at mannskapene gjorde alt de kunne

Lederfrafall i statlige etater etter 22. juli

Professor tviler på at 22.juli-rapport får følger

Et år i terrorens tegn

Les hele rapporten her

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

Les flere nyheter

Populært