Meny

Svarte på kritikken

BLE GRILLET: Statsminister Jens Stoltenberg og Justis- og beredskapsminister Grete Faremo måtte svare på spørsmål rundt den knusende rapporten til 22. juli-kommisjonen som ble lagt frem mandag. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg og justis- og beredsskapsminister Grete Faremo ble grillet om 22. juli-kommisjonens knusende kritikk.

22. juli-kommisjonen la mandag frem en knusende dom over myndighetenes håndtering av terroraksjonen i fjor. I rapporten listes det opp seks hovedfunn, i tillegg til 31 anbefalinger som skal forhindre lignende angrep i fremtiden.

Den fullstendige rapporten kan du lese her.

I nærmere en time ble Jens Stoltenberg og Grete Faremo pepret med kritiske spørsmål fra salen, mandag ettermiddag:

16.35: Der var pressekonferansen over. Klokken 17 er det politiet sin tur. Etaten har fått til dels flengende kritikk av 22. juli-kommisjonen i dagens rapport.

16.30: Mye spørsmål om manglende tillit her nå, og både Stoltenberg og Faremo svarer at dette ikke er dagen for personanalyser.

16.20: Faremo får spørsmål om vi kan stole på politiet når de selv forsøker å dekke over feil de har gjort. Justisministeren svarer vi kan stole på at vi har et godt politi i Norge, men at vi må erkjenne at mye gikk galt 22. juli i fjor. - Jeg opplever ikke at egenvalueringsrapportene var rapporter som frikjente politiet, men jeg stiller spørsmål om mandatet var riktig, og at vi trenger en fornyet gjennomgang, sier Faremo.

16.18: Stoltenberg får spørsmål om Knut Storbergets avgang hadde noe å gjøre med den tidligere justisministerens ansvar rundt 22. juli. Stoltenberg gjentar at han har det øverste ansvaret for det som skjedde, og vil ikke utdype Storbergets avgang som den gang ble begrunnet med et ønske om mer tid til familien.

16.15: Nye spørsmål om tillit til Stoltenberg. Statsministeren gjentar at han har gjort en vurdering om hvordan han selv kan ta ansvar, og ønsker ikke si noe om eventuelle avganger.

16.10: Stoltenberg får nye spørsmål om tilliten til statsrådene sine, og sin egen stilling. Han får spørsmål om hvor troverdig det er at de som har fått den sterkeste kritikken, også skal stå for forbedringene? Statsministeren sier han ønsker kritikken velkommen, men påpeker også at tiltakene som allerede er iverksatt er troverdige.

16.05: Flere spørsmål om beredskapen. Faremo svarer: - Det foregår et løpende arbeid for å forsterke beredskapen. Det handler om sentral kriseledelse, og det innebærer forsterking av nødnummeret 112. En rekke store og små tiltak som er underveis, sier justisministeren.

16.00: Det blir stilt spørsmål rundt statsråd Rigmor Aaseruds, ettersom hun har det formelle ansvaret for sikkerheten i Regjeringskvartalet. Stoltenberg blir spurt om hun bør gå av som følge av rapporten. Statsministeren svarer noe unnvikende, og blir grillet videre fra salen om Aaseruds stilling. Til slutt sier Stoltenberg: - Jeg har tillitt til mine statsråder, og har jeg ikke det er de ikke statsråder lenger.

15.58: - Jeg reflekterte over at Norge er et mer åpent samfunn enn de fleste andre. Jeg reflekterte også over de valgene vi må ta i fremtiden. Det gjelder å finne et balansepunkt mellom åpenhet og sikkerhet, svarer Stoltenberg på spørsmål om han selv reflekterte over sikkerheten utenfor Regjeringskvartalet.

15.54: Faremo kommer på banen. Hun vil ikke snakke om dagens rapport vil bety eventuelle personlige konsekvenser for noen. - Det ville vært galt av meg i dag, sier hun.

15.52: - Vi har brukt mye tid på samfunnssikkerhet og beredskap, svarer Stoltenberg når han blir spurt om han som øverste politiske leder har vært tilstrekkelig opptatt av dette.

15.49: - Det er klart og tydelig slått fast (i rapporten red.anm) at hadde Grubbegata vært stengt, ville ikke et slikt biombeangrep ha latt seg gjennomføre, sier Stoltenberg.

15.47: - Jeg har tatt ansvar for det jeg mener er min oppgave; å få fakta på bordet, og lære av det, svarer Stoltenberg som avviser at det er aktuelt å gå av som følge av svikten i beredskapen 22. juli.

Før spørsmålsrunden holdt justisminister Grete Faremo og statminister Jens Stoltenberg hvert sitt innledende innlegg om rapporten.

Les også: Tipset om Breivik ble glemt i 20 minutter

Dette sa Faremo:

15.45: - Rapporten vil bli fulgt opp av en stortingsmelding, slik statsministeren har varslet, sier Faremo.

15.42: - Kommisjonens rapport gir oss verdifulle analyser om hva som må til av endringer framover, og vi bør benytte muligheten til å gripe fatt i dette.

15.40: - At terror kunne ramme oss 22. juli, var ikke utenkelig. Vi hadde systemer for å hanskes med dette, men de var ikke gode nok, sier Faremo.

Les også: Politiet lå på hjul med Breivik - men visste det ikke

Dette sa Stoltenberg:

15.37: - Som statsminister har jeg det øverste ansvaret for beredskapen. Jeg har ansvar for det som fungerte, og det som ikke fungerte, 22. juli i fjor.

15.36: Stoltenberg peker på det som fungerte 22. juli. Helse- og redningsarbeidet ivaretok de skadde og pårørende på en god måte, understreker Stoltenberg som også skryter av de frivillige som bidro til å redde liv.

15.35: - Det tok for lang tid å stenge Grubbegata. Det tok for lang tid å pågripe gjerningsmannen. Dette beklager jeg.

15.34: Stoltenberg gjentar hovedfunnene i rapporten.

15.33: - Vi ba om en grundig og usminket rapport, og det har vi fått.

15.32: - Rapporten er en milepæl. Den gir oss en plattform for å lære, og ikke minst for å handle.

Les også:

- Rapporten må forandre Norge

Politiets responstid sentralt i terrorrapport

22. juli-informasjon holdes hemmelig i 60 år

22. juli-kommisjonens lengste dag

PST-ansatte: 22. juli kunne vært unngått

Kraftig kritikk mot politiet i 22. juli-rapport

Politimesterne trygge på at mannskapene gjorde alt de kunne

Lederfrafall i statlige etater etter 22. juli

Professor tviler på at 22.juli-rapport får følger

Et år i terrorens tegn

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

Populært