Meny

Kagge i kloakken

Erling Kagge har vandret fem døgn nede i New Yorks kloakker. Slikt blir det bok av. (Foto: Kagge forlag)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erling Kagge har gått alene til Sydpolen og vært på Nordpolen og Mount Everest. Nå har han også krysset hele New York under jorda.

- Ekspedisjoner handler ofte om å dra lengre og lengre bort. Jeg ville snu på det og dykke ned i den menneskapte villmarken under oss som vi alle er så avhengige av, men som vi bryr oss lite om, så lenge t-bane, vann og kloakk fungerer slik det skal, forklarer Erling Kagge om sin noe merkelige tur. Nå er den dokumentert i boka "Verden under Manhattan".

Fem døgn i kloakken

Det er snart to år siden han la ut på en fem døgn lang tur gjennom tunneler og kloakker under New York, fra nord i Bronx via Manhattan og Brooklyn ut til Atlanterhavet. Inspirasjonen fikk Kagge ved et besøk i New York, da han snakket med en lege som jobbet med å oppsøke mentalt syke som holdt til under bakken.

- Den andre verden dette representerte gjorde meg fascinert og jeg fikk lyst til å se New York på vranga. Det handlet nok både om eventyrslyst og det å få se et for meg helt ukjent New York, forteller Kagge som fikk med seg en lokal "urban explorer" på turen.

- Å gå flere døgn i kloakk høres ikke særlig trivelig ut?

- Akkurat som når du drar på polferd eller klatretur, sørger du for å være godt utstyrt. Vi hadde med det vi trengte på ryggen, og deler av turen var faktisk trivelig. Vi var til og med i et 50-årslag til en kvinne som bodde under jorda, og traff mange spennende folk. Men det var også øyeblikk hvor vi måtte åle oss gjennom kloakken i trange tunneler, og det var helt klart alt annet enn trivelig, svarer Kagge.

Mye sakprosa

Boka kommer ut i september på hans eget Kagge forlag, som mandag presenterte sin høstliste. Lista domineres av saksprosa, som er blitt Kagge forlags store styrke. Ikke uten stolthet i stemmen kunne forlagssjef Anne Gaathaug opplyse at forlaget i fjor var det nest største i Norge innenfor dette feltet, bare slått av CappelenDamm.

Det var også på Kagge forlag som fjorårets store og overraskende suksess, Lars Myttings "Hel ved", kom ut.

To 22. juli-bøker

Høstlista ble presentert samme dag som 22. juli-kommisjonen la fram rapporten om terrorangrepet som kostet 77 mennesker livet. Og to av høstens bøker på Kagge omhandler også terrorgjerningen.

I "Året uten sommer" har Erika Fatland reist på kryss og tvers av Norge og truffet overlevende, berørte og etterlatte og latt dem fortelle sin egen historie. Samtidig som hun prøver å sette hendelsen i sammenheng med liknende tragedier utenlands. Blant annet i Beslan, som ble utsatt for et voldsomt terrorangrep i 2004, og som Fatland skrev om i fjorårets brageprisnominerte bok "Englebyen".

Den andre 22. juli-boka på Kagge forlag er Åsne Seierstads "Rettsal 250". Seierstad var tilstede i rettsalen under hele rettsaken, og mens rettsaken pågikk snakket hun også med mange av de involverte. Tanker og inntrykk derfra har lagt grunnlaget for boka.

Maurstads liv

Blant høstens Kagge-titler finner vi også flere biografier. Toralv Maurstad forteller om sitt eget liv i "For et liv!", mens andre som har fått sine biografier skrevet teller Steffen Iversen, Kjetil André Aamodt/Lasse Kjus, Mari Boine og Eva Joly.

Les også: Aamodt årets idrettsnavn

Les også: Boine setter punktum

Skjønnlitterært har Kagge hatt større problemer med å hevde seg, selv om Alexia Bohwim fikk mye oppmerksomhet rundt sin roman "Frognerfitter". Slaktet av kritikere, men solgt i nærmere 40.000. Nå kommer hun med romanen "Golddigger".

Les også: På Frogners skyggeside

Krim for voksne og barn

På krimfronten er Odd Harald Hauge klar med en ny thriller fra pengenes verden, "Paranoia". Mens Jørn Lier Holst, som tidligere har utmerket seg som populær krimforfatter for voksne, gir ut sin andre krimbok for ungdom, "Maltesergåten". Det er bok to i en planlagt serie på tolv.

Les fler kultursaker på ABC Nyheter

Les flere nyheter her

Populært