Meny

Politiet på hjul med Breivik - men visste det ikke

Finsk politi har avansert datautstyr i 75 prosernt av sine patruljebiler. Foto: Kommisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da terroristen Breivik kjørte fra Oslo til Utøya etter bombeeksplosjonen, hadde han en politibil på hjul fra Lysaker til Sandvika. Men politiet visste ikke at bilen foran dem var etterlyst.

Manglende datautstyr i politibilene gjorde at patruljer ute på jobb ikke fikk vite om etterlysningen av Anders Behring Breivik og bilen han kjørte etter bombeattentatet mot regjeringskvartalet.

Gjennom rekonstruksjon av alle politiets bevegelser i Østlands-området etter bombeeksplosjonen, har kommisjonen avdekket at flere politipatruljer var i nærheten av Brevik mens han kjørte mot Utøya for å gjennomføre massakren.

Les også: Politiets responstid sentralt i terrorrapport

Visste ikke om politibil

- Kort tid etter eksplosjonen kjørte en politibil fra Agder politidistrikt gjennom Oslo og inn i Bjørvikatunnelen. Den blir forbikjørt av Breivik som da er på vei til Utøya. Breivik tar av i sentrum, men de to bilene møtes igjen på E18 ved Lysaker kl. 15.57. Politibilen kjørte etter Breivik, helt til han kjørte av ved Sandvika, skriver kommisjonen i sin rapport.

De slår fast at dette skjer etter at politiet hadde fått tips om bilen. Patruljen hadde ikke fått noen ordre eller meldinger – og operasjonssentralen visste ikke at bilen var der.

- En dataløsning i bilen kunne formidlet både en etterlysning, og gitt operasjonssentralen oversikt over bilens posisjon, mener kommisjonen.

Les også:

. Figuren viser kjøreruten til gjerningsmannen markert i rødt, og den blå markerer en politibil fra et annet politidistrikt. Klokken er her 15.57 22/7. De to bilene hadde også møttes tidligere ved innkjøringen til Bjørvika- tunnelen og passerte trolig hverandre i tunnelen. Illustrasjon: Kommisjonen. Figuren viser kjøreruten til gjerningsmannen markert i rødt, og den blå markerer en politibil fra et annet politidistrikt. Klokken er her 15.57 22/7. De to bilene hadde også møttes tidligere ved innkjøringen til Bjørvika- tunnelen og passerte trolig hverandre i tunnelen. Illustrasjon: Kommisjonen

Manglende datasystem

Finsk politi tok i bruk terminaler i sine biler for sju år siden. I dag finnes det slike i 75 prosent av alle politiets utrykningskjøretøy. En rekke andre land har patruljene dataverktøy som sin primære oppgaveløser og har arbeidet systematisk med å gjøre mer informasjon tilgjengelig ut til patruljene både for å bidra til mer effektivitet og kvalitet i løsning av oppgaver, samt å gi patruljene økt sikkerhet.

En ny IKT-plattform må fokusere på både visjoner og investeringer, løsninger og ikke minstbruk av systemene. Mulighetene som gis med dagens systemer, er allerede større enn de som faktisk benyttes.

Les hele rapporten her

Et år i terrorens tegn

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

Populært