Meny

Tipset om Breivik ble glemt i 20 minutter

BLE OPPDAGET: Politiet fikk tips om en potensiell gjerningsmann, men glemte tipset i 20 minutter. Personen viste seg senere å være Anders Behring Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved en ren tilfeldighet ble lappen med tipset om en bevæpnet gjerningsmann, og fluktbilen, funnet igjen.

I 22. juli-kommisjonens rapport får politiet i Oslo til dels krass kritikk for håndteringen av terroraksjonen i fjor sommer.

Kommisjonen lister opp seks hovedfunn, i tillegg til 31 anbefalinger som skal forhindre lignende angrep i fremtiden.

Den fullstendige rapporten kan du lese her.

Et av punktene politiet blir kritisert for er håndteringen av tips som kom inn til dem kort tid etter at bomben gikk av i Regjeringskvartalet (Se punkt 6.8 i rapporten). Det første tipset kom inn klokken 15.35, kun åtte minutter etter at det smalt.

Tipset fra et vitne inneholdt informasjon om en potensiell bevæpnet gjerningsmann kledd i politiuniform, som senere viste seg å være Anders Behring Breivik.

Den første samtalen

I kommisjonens rapport gjengis hele samtalen, som varte fra klokken 15.34.50 til 15.37.11, mellom tipseren og en såkalt ekspedient:

Ekspedienten: Det er Oslo politi.

Melder: Ja, hei, [navn] som ringer. Eg ringer for eg tror det har vært en eksplosjon i regjeringskvartalet, og eg så noe veldig mistenkelig når eg gikk forbi der for en cirka en kvarter siden.

Ekspedienten: Okey, men vet du kva, eg vil veldig gjerne vite det. Skal vi se – hva er nummeret ditt, telefonnummeret ditt?

Melder: [Nummer oppgis]

Ekspedienten: Og du heter?

Melder: Det var en mann i politiuniform som gående opp og satte seg.

Ekspedienten: Unnskyld, men jeg kan ikke ta det imot her nå skjønner du, men hva heter du?

Melder: [Navn oppgis]. Det er et konkret tips om en bil

Ekspedienten: Den bilen har antagelig eksplodert, så vi er veldig interessert i hva du har sett

Melder: Ja. Det er en bil som den her personen kjørte bort i.

Ekspedienten: Okey.

Melder: Som sto parkert ved utenfor OBOS. Så jeg har et registreringsnummer.

Ekspedienten: Skal vi se, bare tror ikke de har anledning akkurat nå, hvilket registreringsnummer er det er snakk om?

Melder: VH24605

Ekspedienten: Bare si kort til meg, hva var det du så?

Melder: Jeg så en, det jeg trodde var en politimann, men så stussa jeg. En mann med beskyttelseshjelm og politiklær og en pistol åpen, som kom bak meg ved OBOS-bygget. Så jeg ble litt, stussa litt over at han gikk alene, bare sånn fulgte litt med i øyekroken. Så satte han seg inn i en bil, grå varebil, med det her registreringsnummeret og så kjørte han ut. Han kjørte motsatt vei, han kjørte mot kjøreretningen i Møllergata, og da synes jeg det var så merkelig at jeg tok å registrerte nummeret, og så svingte han da fra Møllergata og til høyre, bort ned Hausmannsgata. Så det var liksom litt sånn, ja det var merkelig at han.

Ekspedienten: Vet du hva, vet du hva, jeg stopper deg bare, vi har det så travelt akkurat nå. Ja. Jeg har notert dette her, så ringer noen deg opp igjen, okey.

Melder: Greit, fint. Hei.»

Svikt i kommunikasjonen

Rett før denne samtalen hadde en vekter ringt inn et lignende tips om en mistenkelig person kledd i politiuniform. Denne informasjonen hadde ekspedienten ovenfor lest i politiloggen, og hun skjønte derfor at tipset fra vitnet kunne være viktig.

Hun noterte ned tipset på en lapp ved sentralbordet til politiet, som ble levert videre hos operasjonsleder.

Kommunikasjonssvikt førte til at lappen ble liggende i over et kvarter, før en operatør ved sentralbordet tilfeldigvis plukket den opp igjen.

Til kommisjonen har operasjonslederen forklart at hun var usikker på om lappen ble lagt hos henne, eller vedkommende operatør.

Først klokken 15.56, 19 minutter etter at den første samtalen med vitnet var over, ble en operatør på sentralen tilfeldigvis oppmerksom på lappen.

Hun tolket innholdet som viktig, og ringte opp vitnet igjen. I den påfølgende samtalen, som varte i seks minutter, gjentok og utdypet vitnet informasjonen:

Melder: Ja, hei.

Operatøren: Har du, du hadde noen opplysninger til meg om den eksplosjonen?

Melder: Ja, eg kom gående, cirka 5 minutter før eksplosjonen, på vei hjem for eg jobber i Apotekergata så eg gikk over regjeringskvartalet og Deichman. Ja. Og da når eg kom ned fra Deichman og den gata som kommer opp fra regjeringskvartalet. Mmm. Så kommer det en mann i politiklær og en beskyttelseshjelm og en pistol ute, som gjorde at jeg stussa litt på hva dette kunne være, opp gående bak meg.

Operatøren: Og det var før eksplosjonen?

Melder: Fem ...

Operatøren: Hva var det du sa nå – det var?

Melder: Fem minutter før eksplosjonen, for jeg hørte eksplosjonen. For når jeg hørte eksplosjonen så var jeg nede ved Elvebakken videregående skole på vei over elven.

Operatøren: Er du sikker på at han var i politiuniform?

Melder: Ehhm, ja for det var et politimerke på armen. Om det var en autentisk politiuniform, det kan jeg ikke uttale meg om. Men jeg tenkte politi for jeg merke, jeg så en hjelm med sånn glassvisir foran og han hadde en pistol ute. Det så ikke ut som en vanlig pistol, men på en måte en sånn telepistol, men en slags pistol som var ute. Så jeg lurte på om det var en eller annen aksjon for jeg synes det hele var, eller jeg stussa over situasjonen.

Operatøren: Men det var fem minutter før eksplosjonen?

Melder: Det var fem minutter før eksplosjonen, ja. Det som så gjorde at jeg stussa ennå mer, for jeg bare registrerte at han var bak meg og så gikk litt mer ned men beit meg merke i det. Det var at han satte seg inn i en personbil, for jeg hørte alarmen gikk som to pip, og så satte han seg inn i en personbil og kjørte feil vei bortover Møllergata mot Hausmania og Hausmannsgate. Og det fant jeg så besynderlig at da tok jeg å registrerte, jeg så ikke hvilken type bil det var, men det var en grå bil og så så jeg registreringsnummeret og så noterte jeg meg det.

Operatøren: Så utrolig bra observasjon, hva var reg.nummeret på den bilen?

Melder: VH Ja 24605. Mmm. Grønne skilter.

Operatøren: Og da kjørte den mot stedet eksplosjonen var?

Melder: Nei, fra. Han kjørte da altså mot kjøreretning mot Hausmannsgate.

Operatøren: Ja.

Melder: Bort fra eksplosjonen.

Operatøren: Men det er jo enveiskjørt gate.

Melder: Ja. Det var derfor jeg stussa, at han kjørte mot enveiskjøringen. Ja. Stoppa på rødt lys ved Hausmannsgate og da det var klart så svingte han ned Hausmannsgate, og da var vel jeg kommet sånn 30–40 meter bortover Møllergata så jeg var vel utenfor Revolver omtrent.

Operatøren: Er navnet ditt [ navn]?

Melder: Ja. Jeg så også så vidt, det så ut som han var, jeg fikk bare et kort glimt når han kjørte bilen, men det så ut som han hadde europeisk utseende, og så vil jeg tippe var et sted i 30-årene. Og ut fra det lille jeg la merke til, det blir jo en relativt svak observasjon, men jeg ville anslå at han var cirka 180 høy, jeg, at han var omtrent på min høyde. Når han kom gående opp fra, fra, fra den derre, jeg husker ikke hva gata heter – gata som kommer opp fra regjeringskvartalet.

Operatøren: Du blir sikkert innkalt til et avhør, eller kanskje et kjapt møte her på huset.

Melder: Ja, det skjønner jeg.

Operatøren: Men jeg skal gi denne informasjonen til den som er leder på stedet her. Så vi jobber videre med de opplysningene.

Melder: Ja. Takk skal du ha.

Operatøren: Var han alene i bilen forresten?

Melder: Det tror jeg, men det er jeg ikke sikker på. Men i og med at han kom gående alene og i og med at jeg hørte han klikka alarmen bak meg, så vil jeg jo anta at det ikke var flere i bilen.

Operatøren: Men så du om det var noen rampe bak på den bilen?

Melder: Jeg så ikke at det var noen rampe, jeg så, men det var en sånn eh, eh, liten kassebil kan du si, en sånn liten moderne varebil så det var ikke noe svær lastebil eller noe sånt av noe sånt slag. Nei. Den så egentlig mindre ut enn en sånn større personbil, men biler er ikke min sterke side. Det er der jeg ikke vil kjenne igjen merker og sånn, og så tenkte jeg at det her så mistenkelig ut. Men da konsentrerte jeg meg om å få registreringsnummeret.

Operatøren: Og det var fem minutter før eksplosjonen?

Melder: Ja, for det smalt når jeg, jeg hørte jo smellet når jeg var i bånn ved Elvebakken videregående skole ved Akerselva. Ja. Da var jeg nesten hjemme og det er fem minutters gangavstand. Men jeg har nesten nøyaktig tidsangivelse på telefonen og, for jeg tok og lagra nummeret på telefonen så da går det sikkert an å se når jeg skreiv ned.

Operatøren: Den bilen tilhører DnB Nor bank. Okey. Men jeg skal sjekke litt mer her jeg.

Melder: Ja, for det er jo uansett merkelig at han kjørte mot kjøreretningen i en enveiskjørte i to hundre meter. Og han var uniformert med visir og åpen pistol. Det var derfor jeg tenkte at dette her var veldig påtagelig oppførsel. For normalt sett vil jeg ikke stusse over en mann i uniform.

Operatøren: Ja. Ja. Ja, men det er fint, takk skal du ha så lenge.

Melder: Ja, bare hyggelig. Hei.

Operatøren: Hei.»

«For vagt til å iverksette tiltak»

Etter denne samtalen, klokken 16.04, kontaktet operatøren innsatsleder og orienterte om meldingen.

Hun ringte videre til beredskapstroppen, men de vurderte opplysningene som «for vage til å iverksette tiltak», ifølge rapporten. Operatøren ble derfor bedt om å komme tilbake med eventuell supplerende informasjon.

Sentralen mottok ytterligere et tips fra et annet vitne, klokken 16.07, om en mann i politiuniform som ble observert forlate Regjeringskvartalet like før bomben gikk av.

Først klokken 16.14 bestemte operasjonssentralen i Oslo seg for å varsle politidistrikt rundt Oslo. I rapporten kommer det frem at politiet i Asker og Bærum, i tillegg til Follo, ble informert om observasjonene av en uniformert og bevæpnet mann i tilknytning til en bil. Romerike politidistrikt fikk kun informasjon om bilen.

Klokken 16.30 tok politipatruljer fra Follo oppstilling på E6 og E18. Nabodistriktene gjorde ikke dette. På dette tidspunktet hadde allerede Breivik parkert bilen sin ved Utvika.

Først klokken 17.47, over to timer etter at de første tipsene kom inn om Breivik, meldte operasjonssentralen i Oslo ifra om beskrivelsen av en mulig gjerningsperson til egne enheter, står det i rapporten.

Da hadde allerede skytingen på Utøya startet for en halvtime siden.

Les også:

- Rapporten må forandre Norge

Politiets responstid sentralt i terrorrapport

22. juli-informasjon holdes hemmelig i 60 år

22. juli-kommisjonens lengste dag

PST-ansatte: 22. juli kunne vært unngått

Kraftig kritikk mot politiet i 22. juli-rapport

Politimesterne trygge på at mannskapene gjorde alt de kunne

Lederfrafall i statlige etater etter 22. juli

Professor tviler på at 22.juli-rapport får følger

Et år i terrorens tegn

Les alt om 22. juli

Les flere nyheter

Populært