Meny

Dopet Ostaptsjuk fratatt kulegullet

Nadzeja Ostaptsjuk jublet for OL-gull i kule, men ble senere felt av IOKs dopingjegere. Foto: AP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hviterussiske Nadzeja Ostaptsjuk har levert to positive dopingprøver og er fratatt OL-gullet i kule, opplyser IOK.

31-åringen har levert to urinprøver som viste spor av det anabole steroidet metenolon. Hun er den første medaljevinneren fra London-OL som er tatt for doping.

– Utøveren ble først bedt om å leveren en urinprøve for dopingkontroll 5. august. Hun konkurrerte dagen etter i kvinnenes kuleøvelse, der hun vant, og ble bedt om å levere en ny prøve rett etter konkurransen, heter det i en uttalelse fra Den internasjonale olympiske komité (IOK).

Hviterussland har fått beskjed av IOK om å levere tilbake Ostaptsjuks gullmedalje. Den går i stedet til Valerie Adams fra New Zealand.

Fornøyd Adams

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det tar tid å la dette synke inn, sa Adams, som var henrykt over å bli tildelt OL-gullet.

– Det er oppmuntrende for utøvere som meg, som er stolte over å konkurrere rent, at systemet fungerer og dopingsyndere blir tatt.

Les også: Schwazer «lettet» over å bli avslørt

Ostaptsjuk overrasket da hun tok OL-gull med et støt på 21,36 meter og tilsynelatende endte Adams' rekke på nesten to år uten nederlag. Hviterusseren fikk også opp ytterligere to støt lengre enn 21 meter i finalen.

Bronse fra Beijing

I juli leverte Ostaptsjuk et støt på 21,58 meter i en konkurranse i Minsk – det beste resultatet i en utendørskonkurranse siden 1998. Verdensmesteren fra 2005 ble nummer fire i kulekonkurransen i Aten i 2004 og vant bronse i Beijing i 2008.

Les også: Kinesisk lege innrømmer systematisk doping

Ostaptsjuk er den tolvte utøveren som er tatt for doping under London-OL. Diskvalifikasjonen hennes innebærer videre at russiske Jevgenija Kolodko får sølv, mens kinesiske Gong Lijiao blir bronsevinner.

Les flere OL-saker her

Populært