Meny

Eks-doperne som tok medalje

TILBAKE: Og forhåpentligvis rene. Justin Gatlin (til venstre) og Yohan Blake tok henholdsvis bronse og sølv på 100 meter under London-OL. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De har tidligere blitt tatt for å lefle med doping, men under London-OL slo de tilbake.
EKS-DOPERE SOM TOK MEDALJE UNDER LONDON-OL:

Vektløfting:

Svetlana Podobedova, Russland, to års utestenging (2006)

Tatiana Kashirina, Russland, to års utestenging (2006)

Anatoli Ciricu, Moldova, to års utestenging (2006)

Friidrett:

Shelly-Ann Fraser-Pryce, Jamaica, seks måneders utestenging (2010)

Yohan Blake, Jamaica, tre måneders utestenging (2009)

Christine Ohuruogu, Storbritannia, ett års utestenging (2006)

Justin Gatlin, USA, fire års utestenging (2006)

Anastasiya Kapachinskaya, Russland, to års utestenging (2004)

Padling:

Jan Sterba, Tsjekkia, seks måneders utestenging (2012)

Fekting:

Andrea Baldini, Italia, seks måneders utestenging (2008)

Fotball:

Hope Solo, USA, en offisiell advarsel (2012)

Svømming:

Jessica Hardy, USA, ett års utestenging (2008)

Sykkel:

Alexandre Vinokourov, Kazakstan, to års utestegning (2007)

Grégory Baugé, Frankrike, elleve måneders utestenging (2011)

Bryting:

Mariya Stadnyk, Azerbajdzjan, 15 måneders utestenging (2006)

Landhockey:

Christopher Zeller, Tyskland, offisiell advarsel

Ridning:

Abdullah Waleed Sharbatly, Saudia-Arabia, åtte måneders utestenging (omgjort til to) (2012)

Cian O'Connor, Irland, tre måneders utestenging (2004)

(Kilde: dopinglist.com)

Flere av utøverne som kjempet seg til edelt metall under OL i London har tidligere vært utestengt, eller fått offisielle advarsler, for bruk av forbudte stoffer.

18 i tallet, ifølge nettstedet dopinglist.com, og noen av dem mer kjente enn andre.

Så kan man stille spørsmålet om akkurat dét er greit. Bør dopingtatte utøvere få en ny sjanse? Her er det mange meninger.

Fire lange år

Ta for eksempel Yohan Blake som mange mente var mannen som kunne detronisere Usain Bolt i London. Det skjedde ikke. Blake måtte ta til takke med sølv på både 100 - og 200 meter.

Tilbake i 2009 ble samme Blake utestengt i tre måneder av sitt eget forbund, etter å ha testet positivt for et preparat som lignet et av de forbudte stoffene på Det internasjonale friidrettsforbundets dopingliste.

En som ble belønnet med et betydelig lengre avbrekk var Justin Gatlin. Den amerikanske sprinteren ble i 2006 utestengt i fire lange år, for bruk av testosteron.

I 2010 var Gatlin tilbake, og i år tok han altså bronse i OL bak nevnte Bolt og Blake på 100 meter.

Les også: Anbefaler Bolt å legge opp

Vanndrivende fekting

Alexander Vinokourov tok gull i London, men kazakhstaneren har tidligere tråkket ettertrykkelig i doping-salaten. I 2007 ble han tatt for bloddoping, og dermed fikk syklisten to år til å tenke over hva han hadde gjort.

Videre til fekting. Mange nordmenn fikk øynene opp for denne sporten under dette OL, og jeg mistenker at det var stort sett på grunn av det sensasjonelle sølvet til norske Bartosz Piaceski.

En annen herremann som gjorde det godt på samme arena var Andrea Baldini som var med på å hanke inn laggull for Italia i øvelsen florett. Før OL i 2008 ble samme mann tatt for bruk av stoffet furosemide, et såkalt vanndrivende stoff. Det ga seks måneders utestengelse.

Les også: Dopingtatt OL-vinner «lettet» over å bli avslørt

Dømt for doping, tok OL-medalje

To av tilfellene på dopinglist.com sin liste skiller seg noe ut. Den tsjekkiske padleren Jan Sterba testet kort tid før lekene positivt på et sentralstimulerende stoff. Det internasjonale padlerforbundet (ICF) ga Sterba seks måneder, og dermed null OL.

Men vent litt, Sterba la inn protest. Han hevdet han ikke var klar over at det ulovlige stoffet befant seg i et kosttilskudd, med det kledelige navnet «Shot Gun», han hadde benyttet.

Sterba anket, og sådde nok tvil til at utestengelsen ble midlertidig opphevet slik at padleren kunne delta i OL likevel. Der klarte han sannelig å få med seg en bronse også, i K4 1000 meter. Ankesaken mot Sterba er fortsatt under behandling, og utfallet uvisst.

Mye av det samme gjelder for sprangrideren Abdullah Waleed Sharbaty som var med å ta bronse i sprangridning for lag i London. Det til tross for at han ble tatt så sent som i april, for å konkurrere med en hest som hadde fått smertestillende av den ulovlige sorten.

Men Sharbaty fant seg ikke i å bli utestengt i åtte måneder, og anket inn saken for idrettens voldsgiftsdomstol CAS. De senket hendig nok straffen slik at Sharbaty likevel rakk London-OL.

Gledelig nok tar arbeidet mot doping i idretten stadig nye steg. Sist ut en ny speed-doptest, som skal redusere dopjegernes arbeidstid fra dager til minutter.

Les også:

Alle ler av dette kongebrølet

– Åpningsseremonien i OL var et satanistisk ritual


Les mer fra OL i London

Les flere nyheter

Populært