Sudanske aktivister vil kjempe for regimeskifte

Unge aktivister i Sudan vil ha en slutt på Omar al-Bashirs 23 år lange styre. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters / NTB scanpix.
Unge aktivister i Sudan vil ha en slutt på Omar al-Bashirs 23 år lange styre. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Væpnet med spraybokser istedenfor twitterkontoer håper unge aktivister i Sudan å gjøre sitt for at den arabiske våren skal komme til det afrikanske landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slagord står sprayet på veggene i et støvete arbeiderklassedistrikt i Sudans hovedstad Khartoum. Selv om de er malt over av sikkerhetsstyrker, skinner beskjeden igjennom: Sudans unge aktivister vil ha en slutt på president Omar al-Bashirs mangeårige styre.

Folkeopprørene som har styrtet autoritære ledere i Tunisia, Egypt, Libya og Jemen siden i fjor, har ikke bitt seg merke i Sudan. Men siden juni har demonstrasjonene smått tiltatt i styrke.

Tøff start

Protestene har til gjengjeld blitt møtt med tåregass, batonger og arrestasjoner fra myndighetene. Ifølge menneskerettsorganisasjoner skal regimemotstandere også ha blitt torturert.

Les også: Kvinne dømt til steining i Sudan

Sudanske myndigheter nekter for å ha brukt overdreven makt mot demonstrantene og ser på aktivistene som bråkmakere med lite støtte i befolkningen. Opposisjonspartier har uttrykt sympati med demonstrantene, men har ellers gitt lunken støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpig har demonstrasjonene i Sudan vært små, med samlinger på et par hundre personer.

Arabisk vår

Likevel forsøker en gruppe steile aktivister å tenne gnisten til et folkeopprør mot Bashirs 23 år lange styre.

– Vi vil ikke inngå noen kompromisser. De har vanstyrt landet i 23 år, sier en kvinnelig aktivist på 23 år.

Hun representerer ungdomsgruppa Girifna, som betyr «Vi har fått nok».

– Alternativet vi leter etter, er et regime som garanterer oss verdighet, frihet, god levestandard og lov til å uttrykke våre ulike kulturer, sier en aktivist fra samarbeidsgruppa Sudan Change Now.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til inspirasjon har aktivistene sett på folkeopprørene i de arabiske landene og mener å finne likhetstrekk med sin egen situasjon.

Flere av faktorene som utløste opprørene der fins også i Sudan: mange unge mennesker er arbeidsløse, og prisøkninger på bensin og mat har gjort folk frustrerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Graffiti

Sistnevnte førte til en rekke demonstrasjoner i juni. Siden da er 2.000 personer pågrepet av sikkerhetsstyrkene, ifølge menneskerettsorganisasjoner.

Å spre informasjon er dessuten vanskeligere for aktivister i Sudan enn i de fleste arabiske land. Sosiale medier som Twitter og Facebook er lite utbredt i et land hvor de fleste bor på landsbygda og kun en ørliten prosentandel har tilgang til internett.

Få sudanere har dessuten tilgang til satellitt-TV, som spilte en viktig rolle i de arabiske opprørene.

Sudanske aktivister tyr derfor til graffiti for å spre informasjon. I ly av mørket sprayer de regimekritiske slagord på vegger i fattige bydeler. «Vi er lei av korrupsjon», «Ned med militærstyret» og «Frihet» er beskjeden til folket.

Kan vokse

Diplomater og analytikere sier det fortsatt er usikkert hvor store demonstrasjonene i landet kan vokse seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vanskelig å si hva demonstrasjonene kan føre til. Foreløpig mangler de det nødvendige antall mennesker, men hvis økonomien forverrer seg kan det hende flere folk tar til gatene, sier en vestlig diplomat i Khartoum.

Sudanske myndigheter har gjort harde kutt i subsidier etter at landet mistet oljeinntektene sine på grunn av konflikten med Sør-Sudan.

– Bensinprisene har bare gått delvis opp. De vil øke ytterligere, sier diplomaten.

Les flere nyheter her