Meny

Sudanske aktivister vil kjempe for regimeskifte

Unge aktivister i Sudan vil ha en slutt på Omar al-Bashirs 23 år lange styre. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Væpnet med spraybokser istedenfor twitterkontoer håper unge aktivister i Sudan å gjøre sitt for at den arabiske våren skal komme til det afrikanske landet.

Slagord står sprayet på veggene i et støvete arbeiderklassedistrikt i Sudans hovedstad Khartoum. Selv om de er malt over av sikkerhetsstyrker, skinner beskjeden igjennom: Sudans unge aktivister vil ha en slutt på president Omar al-Bashirs mangeårige styre.

Folkeopprørene som har styrtet autoritære ledere i Tunisia, Egypt, Libya og Jemen siden i fjor, har ikke bitt seg merke i Sudan. Men siden juni har demonstrasjonene smått tiltatt i styrke.

Tøff start

Protestene har til gjengjeld blitt møtt med tåregass, batonger og arrestasjoner fra myndighetene. Ifølge menneskerettsorganisasjoner skal regimemotstandere også ha blitt torturert.

Les også: Kvinne dømt til steining i Sudan

Sudanske myndigheter nekter for å ha brukt overdreven makt mot demonstrantene og ser på aktivistene som bråkmakere med lite støtte i befolkningen. Opposisjonspartier har uttrykt sympati med demonstrantene, men har ellers gitt lunken støtte.

Foreløpig har demonstrasjonene i Sudan vært små, med samlinger på et par hundre personer.

Arabisk vår

Likevel forsøker en gruppe steile aktivister å tenne gnisten til et folkeopprør mot Bashirs 23 år lange styre.

– Vi vil ikke inngå noen kompromisser. De har vanstyrt landet i 23 år, sier en kvinnelig aktivist på 23 år.

Hun representerer ungdomsgruppa Girifna, som betyr «Vi har fått nok».

– Alternativet vi leter etter, er et regime som garanterer oss verdighet, frihet, god levestandard og lov til å uttrykke våre ulike kulturer, sier en aktivist fra samarbeidsgruppa Sudan Change Now.

Til inspirasjon har aktivistene sett på folkeopprørene i de arabiske landene og mener å finne likhetstrekk med sin egen situasjon.

Flere av faktorene som utløste opprørene der fins også i Sudan: mange unge mennesker er arbeidsløse, og prisøkninger på bensin og mat har gjort folk frustrerte.

Graffiti

Sistnevnte førte til en rekke demonstrasjoner i juni. Siden da er 2.000 personer pågrepet av sikkerhetsstyrkene, ifølge menneskerettsorganisasjoner.

Å spre informasjon er dessuten vanskeligere for aktivister i Sudan enn i de fleste arabiske land. Sosiale medier som Twitter og Facebook er lite utbredt i et land hvor de fleste bor på landsbygda og kun en ørliten prosentandel har tilgang til internett.

Få sudanere har dessuten tilgang til satellitt-TV, som spilte en viktig rolle i de arabiske opprørene.

Sudanske aktivister tyr derfor til graffiti for å spre informasjon. I ly av mørket sprayer de regimekritiske slagord på vegger i fattige bydeler. «Vi er lei av korrupsjon», «Ned med militærstyret» og «Frihet» er beskjeden til folket.

Kan vokse

Diplomater og analytikere sier det fortsatt er usikkert hvor store demonstrasjonene i landet kan vokse seg.

– Det er vanskelig å si hva demonstrasjonene kan føre til. Foreløpig mangler de det nødvendige antall mennesker, men hvis økonomien forverrer seg kan det hende flere folk tar til gatene, sier en vestlig diplomat i Khartoum.

Sudanske myndigheter har gjort harde kutt i subsidier etter at landet mistet oljeinntektene sine på grunn av konflikten med Sør-Sudan.

– Bensinprisene har bare gått delvis opp. De vil øke ytterligere, sier diplomaten.

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært