Meny

– Rapporten må forandre Norge

Hareide varsler politisk oppvask. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsråder og etatsledere må være forberedt på å gå av hvis 22. juli-kommisjonen dokumenterer grov tjenesteforsømmelse. Det mener Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide.

– Rapporten som kommer, må forandre Norge, forlanger Hareide.

KrF-lederen konstaterer overfor Dagens Næringsliv at etatene ikke gjorde en god nok jobb med beredskapen.

– Derfor mener jeg at vi var for naive. Vi må jobbe mer systematisk med sikkerhet, sier Hareide til avisen.

Ikke politisk spill

Han varsler at folk i lederposisjoner må ta ansvar når kritikken kommer. I ytterste konsekvens må statsråder og etatsledere være forberedt på å gå av, mener KrF-lederen. Han antyder ikke hvilke statsråder det eventuelt måtte gjelde.

– Jeg tror likevel at dette ikke skal bli noe politisk spill, men at vi skal gjøre det vi kan for å forbedre vår sikkerhet. Det er dét dette handler om, sier Hareide.

Les også: 22. juli-informasjon holdes hemmelig i 60 år

Han understreker at han ikke kommer til å begynne med å se hvem som sitter med det personlige ansvaret.

– Hovedpoenget må være hvordan vi kan bli bedre og gjøre Norge tryggere, sier Hareide. Han trekker et skille mellom bombeangrepet mot regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

– Det som skjedde på Utøya var noe jeg ikke hadde fantasi til å forestille meg. Men det som skjedde i regjeringskvartalet var ting vi kunne tenke oss til at kanskje kunne skje, sier han til Dagbladet.

Stortingsmelding snarest

Knut Arild Hareide ledet Stortingets egen 22. juli-komité, som i vinter la fram sin innstilling. Den store forskjellen er at kommisjonens rapport også inneholder en lang rekke nye konkrete opplysninger om hva som skjedde før og under terrorhandlingene.

Les også: 22. juli-kommisjonens lengste dag

Hareide mener derfor at regjeringen må legge fram en stortingsmelding om saken slik at den kan bli behandlet før valget.

– Jeg vil si at det er en ansvarsfraskrivelse om vi ikke får en behandling av kommisjonens rapport i Stortinget i løpet av året, før valget 2013. Dette bør ikke utsettes til over valget og en eventuell ny regjering, sier Hareide til Dagbladet.

Les flere nyheter her

Populært