Meny

22. juli-informasjon holdes hemmelig i 60 år

Det kan gå opptil 60 år før deler av informasjonen fra 22. juli blir offentlig tilgjengelig. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mesteparten av materialet som 22. juli-kommisjonen har innhentet, er sikkerhetsgradert. Det kan gå opptil 60 år før deler av arkivet blir offentlig tilgjengelig.

12 hyllemeter med papir og datadisker inngår i materialet. Dette blir sendt til Riksarkivets lager ved Sognsvann i Oslo.

– I forbindelse med at kommisjonen avslutter sitt arbeid og overleverer rapporten til statsminister Jens Stoltenberg, overleveres arkivet til Riksarkivet, sier sekretariatsleder Bjørn Otto Sverdrup til Aftenposten.

Lageret ved Sognsvann er bombesikkert og inneholder flere av landets best bevarte hemmeligheter.

Les også: 22. juli-kommisjonens lengste dag

Riksarkivet har besluttet at alt arkivverdig materiale som 22. juli-kommisjonen har samlet inn, skal bevares intakt.

Men det kan gå opp til 60 år før noen kan få tilgang i detaljene i materialet som 22. juli-kommisjonen har innhentet. Årsaken er at mesteparten av materialet er sikkerhetsgradert.

Les også: Politimesterne trygge på at mannskapene gjorde alt de kunne

Kommisjonen har fått forsikringer fra Riksarkivet om at kun et fåtall personer i Riksarkivet kan ha tilgang til materialet.

Kommisjonens vurdering er gjort med tanke på å trekke en grense mellom hva befolkningen har krav på å få vite, og hva som fortsatt bør være godt bevarte hemmeligheter av hensyn til sikkerhet og personvern.

Les flere nyheter her

Populært