Meny

22. juli-kommisjonens lengste dag

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede i grålysningen startet arbeidsdagen for 22. juli-kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv mandag. Klokken 12 overleverer hun sin rapport til regjeringen.

Litt over klokken 6 forlot Bech Gjørv villaen på Bygdøy. Før hun møter statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i statsministerboligen, skal hun en tur innom kontoret for å legge siste hånd på verket. Selv går hun dagen i møte med blandede følelser.

– Jeg er veldig spent og litt tynget. Samtidig er vi godt forberedt, sier Bech Gjørv til NTB mandag morgen. Hun skryter av kommisjonen og beskriver et år med intenst og godt samarbeid i en gruppe som «drar i lag».

– Et givende år

Etter at rapporten er levert, venter en to timer lang pressekonferanse, et utall intervjuer og besøk i flere radio- og TV-studioer før årets kanskje lengste arbeidsdag er over for den erfarne advokaten.

Når rapporten overleveres, markerer det slutten på ett års intenst og nitid arbeid for Bech Gjørv og de ni andre medlemmene i kommisjonen.

13. august i fjor fikk de i oppdrag av regjeringen å undersøke hva som skjedde – og hva som gikk galt – 22. juli og om det kunne vært gjort mer i forkant for å oppdage og hindre Anders Behring Breiviks terrorangrep i Oslo og på Utøya.

– Det har vært et utrolig givende år. Det har vært tungt, men også fint å vite at man jobber med noe som er viktig, sier kommisjonslederen.

Les også: Politimesterne trygge på at mannskapene gjorde alt de kunne

Etter en hektisk søndag, med de siste forberedelsene for kommisjonen, er Bech Gjørv forberedt på en slitsom dag mandag. Men hun har også klart å koble ut litt i løpet av helgen.

– Lørdag tok jeg meg faktisk helt fri.

Møter støttegruppen

Etter en kort tur innom kontoret, gikk Bech Gjørv til Radisson Blu Scandinavia Hotel, hvor kommisjonen skal ha et siste forberedende møte.

Les også: Kraftig kritikk mot politiet i 22. juli-rapport

De skal også orientere den nasjonale støttegruppen før kommisjonslederen tar turen videre til den formelle overrekkelsen hos statsministeren klokken 12.

Forventningene er høye til rapporten som nå kommer på regjeringens bord, og mange håper de endelig skal få svar på spørsmål de har båret på i over et år.

– En helt ærlig rapport

Ett av de spørsmålene er om politiet kunne agert annerledes ved Utøya 22. juli. Kunne de kommet ut til øya tidligere og reddet flere liv?

Les også: Professor tviler på at 22. juli-rapport får følger

Nettopp responstiden under terrorangrepet har vært et viktig punkt for kommisjonen, og kommisjonslederen har tidligere sagt til NTB at enkeltpersoner vil føle at ansvar blir plassert. Samtidig er ikke kommisjonens mandat å fordele skyld, men å gi svar.

– Vi leverer det vi mener er en helt ærlig rapport, som jeg håper kan bli et godt grunnlag for en diskusjon om hvordan vi vil ha det i Norge, sier Bech Gjørv, som mandag morgen ikke vil spekulere om hvordan rapporten blir mottatt. Hun vil heller ikke komme med noen nye hint om innholdet eller omfanget av det dokumentet hun har med seg til statsministeren.– Det får dere se senere i dag, avslutter hun.


Les flere nyheter her

Populært