Meny

Forsvaret tror årsaken til Hercules-styrt blir klarlagt

I nesten en uke har soldater fra Telemarksbataljonen lett etter ferdsskriveren som var i Hercules-flyet som havarerte på Kebnekaise i Sverige. Foto: Forsvaret / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken til at det norske Hercules-flyet styrtet ved Kebnekaise sist vinter vil høyst sannsynlig bli 100 prosent klarlagt etter at svenske soldater søndag fant flyets ferdskriver.
Kebnekaise-ulykken
* 15. mars styrtet et av Forsvarets Hercules C-130 J-fly inn i fjellveggen på Sveriges høyeste fjell Kebnekaise, som ligger i Kiruna kommune i Nord-Sverige.


* De fem norske offiserene Truls Audun Ørpen (46), Bjørn Yngvar Haug (40), Siw Robertsen (45), Steinar Utne (35) og Ståle Garberg (42) mistet livet i ulykken.

* Flyet, som deltok i øvelsen Cold Response, var på vei fra Evenes i Nordland til Kiruna. Vraket ble funnet etter to dagers søk i svært vanskelig og bratt terreng.

* Ulykken er det første havariet med denne typen Hercules-fly, som ble lansert i 1999. (©NTB)

Det sier lederen for den norske militære havarikommisjonen, brigader Per Egil Rygg, til NTB.

Han understreker at det er den faste svenske havarikommisjonen som leder arbeidet, men sier også at det har vært et glimrende samarbeid mellom Norge og Sverige i arbeidet med å klarlegge den tragiske ulykken ved Kebnekaise.

Funnet av svensker

Ferdskriveren ble søndag funnet av soldater fra det svenske forsvaret i den sektoren de var satt til å lete i.

Soldatene fra hærens jegerbataljon fant ferdskriveren i et av de bratteste fjellpartiene ved Sveriges høyeste fjell, opplyser det svenske forsvaret til nyhetsbyrået TT.

Les også: Hercules-flyets svarte boks funnet ved Kebnekaise

Både taleregistratoren og ferdskriveren – som ble funnet av svenske soldater sist helg – blir nå fraktet til et laboratorium i England. Der vil de bli tømt for alle data, som så vil bli analysert.

– Det er all grunn til å tro at vi nå vil klare å fastslå årsaken til ulykken med 100 prosent sikkerhet, sier brigader Rygg.

Han bekrefter at ferdskriveren i tillegg til informasjon om hastighet, høyde og kurs vil ha en rekke andre opplysninger som kaster lys over ulykken. I tillegg vil taleregistratoren fortelle om kommunikasjonen i cockpit i minuttene og sekundene før ulykken skjedde, sier Rygg.

Fem omkom

Fem norske offiserer omkom da Hercules-flyet fløy rett inn i Kebnekaise 15. mars i år.I den norske havarikommisjonens foreløpige rapport fra mai kom det fram at Hercules-flyet hadde fått beskjed fra flytårnet i Kiruna om å fly lavere enn toppen av Kebnekaise. Men kommisjonen understreket samtidig at den ikke hadde kommet fram til en konklusjon.

Les flere nyheter

Populært