Meny

Mursi kaster militære ledere i Egypt

Egypts president Mohamed Mursi. Foto: Scanpix/Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Mohamed Mursi har opphevet Egypts midlertidige grunnlov som ga militæret omfattende fullmakter og avsatt forsvarssjef Mohamed Hussein Tantawi.
Egyptisk politikk

* De væpnede styrkenes øverste råd (SCAF) styrte Egypt etter at president Hosni Mubarak ble avsatt i februar i fjor. Rådet ble ledet av feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, som var Mubaraks forsvarsminister. Tantawi fikk ministerposten også i den nye regjeringen.

* Etter Mubaraks fall fikk Det muslimske brorskap stifte sitt eget parti, Frihets- og rettferdighetspartiet (FJP), som kapret rundt 40 prosent av plassene i underhuset ved valget i november 2011.

* Før presidentvalget i juni erklærte en grunnlovsdomstol valget på underhuset for ugyldig, hvorpå SCAF umiddelbart oppløste underhuset. SCAF bevilget seg selv samtidig vidstrakte fullmakter på bekostning av den kommende presidenten.

* Mohamed Mursi, en sentral leder i Brorskapet og FJP, vant presidentvalget i midten av juni. Mursi trådte deretter symbolsk ut av både partiet og Brorskapet, slik at presidenten ikke hadde noen offisiell politisk tilknytning.

* Søndag avsatte Mursi Tantawi og en rekke andre militære ledere. (©NTB)

Presidentens talsmann, Yassir Ali, sier ifølge avisen al-Shorouq at Mursi vil komme med en erklæring i offisielle medier, og at en ny grunnlovsforsamling samtidig vil bli utnevnt.

Samtidig avsetter presidenten feltmarskalk og forsvarssjef Mohamed Hussein Tantawi, ifølge presidentens talsmann. Ifølge en egyptisk general ble avgjørelsen om å pensjonere Tantawi tatt i samråd med feltmarskalken selv.

Lang og tro tjeneste

Tantawi er også leder av De væpnede styrkenes øverste råd (SCAF), som styrte Egypt inntil president Mursi, som kommer fra islamistbevegelsen Det muslimske brorskap, tok over i juli. Tantawi satt som forsvarsminister i 20 år under president Hosni Mubarak som gikk av etter langvarige demonstrasjoner i februar i fjor. Han fortsatte som forsvarsminister i regjeringen som Mursis utnevnte i august.

Les også: UD ber Egypt-turister ta kontakt med ambassaden

Før presidentvalget ga SCAF seg selv flere fullmakter, blant annet lovgivende makt, etter underhuset i den nyvalgte nasjonalforsamlingen ble oppløst av grunnlovsdomstolen. Det muslimske brorskap satt med rundt 40 prosent av setene i underhuset og hadde flertall sammen med de ultrakonservative salafistene.

Mange eksperter, politikere og aktivister beskrev militærets nye fullmakter som et mykt kupp som hadde til hensikt å vingeklippe presidentens makt.

Ny visepresident

Mursi utnevnte søndag dommeren Mahmoud Mekki til visepresident. Mekki er bare den andre visepresidenten som blir utnevnt i Egypt de siste 30 årene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mursi har også gitt stabssjef Sami Enan sparken, ifølge presidentens talsmann. General Abdellatif Sisi blir landets nye militærsjef, mens general Sidki Sobhi får posten som stabssjef.

Les også: - 20 drept i kamper på Sinai-halvøya

Forholdet mellom SCAF og islamistene har vært spent i flere måneder. Brorskapet har forsøkt å få omgjort oppløsningen av underhuset i rettsvesenet, men ankene har ikke ført fram.En rekke eksperter har lenge påpekt at en form for oppgjør mellom Brorskapet og SCAF er overveiende sannsynlig.

Les flere nyheter

Populært