Meny

Flyvrak hentet ned fra fjellet i Bjugn

Det tyskregistrerte småflyet med fem passasjerer om bord styrtet ved Søvatnet i Bjugn kommune fredag. I løpet av søndag flyttes det til Havarikommisjonens hangar på Lillestrøm. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vraket av Cessna-flyet som styrtet i Bjugn fredag, ble søndag brakt ned fra ulykkesstedet. Nå fraktes det til Lillestrøm, hvor Havarikommisjonen skal sette i gang undersøkelsene sine.

Dårlig vær i området gjorde at kommisjonens medlemmer måtte ta beina fatt for å få tatt selve ulykkesstedet i nærmere øyesyn på lørdag. Flyet lå ganske utilgjengelig til ved kanten av en bratt fjellskrent. Ved 13-tiden søndag var vraket nede fra fjellet.

– Nå har det vært flott vær, slik at vi har fått flyet fraktet ned til en fotballbane, og nå venter vi på en lastebil som skal frakte flyet til Lillestrøm, opplyser havariinspektør Edith Irgens i Statens havarikommisjon til NTB søndag ettermiddag.

Begynner mandag

De grundige tekniske undersøkelsene skulle egentlig ha startet lørdag, men kommer ikke for alvor i gang før flyet er på plass i kommisjonens hangar på Kjeller utenfor Lillestrøm.

– Jeg regner med at vi kan begynne undersøkelsene i løpet av mandag. Flyet er totalvrak, opplyser Irgens, som er forberedt på et nitid arbeide for å finne årsaken til ulykken.

Les også: Ulykkesflyet er undersøkt

Arbeidet på selve ulykkesstedet har dreid seg om oppmåling og fotografering. Kommisjonens medlemmer har også snakket med folk som har vært i området og redningsmannskapene.

Fulgte ikke råd

De tre som omkom i ulykken, var Heiko Schmitt (49), Hermann Jacobs (56) og Jürgen Gast (58), alle fra den tyske delstaten Bayern. De tre var på vei hjem fra en fisketur i Lofoten og fløy opprinnelig i følge med to andre fly.

På grunn av dårlig vær endret de to andre flyene på den opprinnelige reiseruten, mens piloten i flyet som styrtet, valgte å følge den opprinnelige planen, skriver Adresseavisen.

– Piloten var i kontakt med oss før ulykken. Været var så dårlig at de tidlig ble informert slik at de kunne lande på Rørvik eller fly en annen rute, sier sjefflygeleder Jan Vollan på Ørland hovedflystasjon til avisen.

Les også: Tre personer omkom i småflystyrt

Vollan mener at været i området fredag ikke var egnet til småfly.

Hovedredningssentralen Sør-Norge mottok aldri noen nødmelding fra flyet. Vitner i nærheten av ulykkesstedet har fortalt at det fløy svært lavt.

Les flere nyheter

Populært