Meny

Over 300 døde etter jordskjelv

En skadd mann blir sendt til sykehus i Ahar etter jordskjelvet lørdag. Foto: Kamel Rouhi / Fars News Agency / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 306 mennesker omkom i de to kraftige jordskjelvene i Iran i helgen, ifølge myndighetene. Over 3.000 personer ble skadd.

Tidligere er det blitt opplyst at 227 omkom, men den iranske helseministeren Moustafa Mohammad-Najjar oppjusterte mandag dødstallet. De fleste som mistet livet, er kvinner og barn.

Skjelvene målte 6,4 og 6,3, rammet landsbyer i den nordvestlige delen av landet lørdag. Søket etter overlevende ble avsluttet dagen etter.

Anslagsvis 16.000 mennesker er hjemløse etter jordskjelvene og trenger telt, pledd, mat, vann og legemidler.

Avsluttet søket

– Det er ingen mennesker igjen å redde ut av ruinene i noen landsby, fastslo Hossein Ghadami, leder ved innenriksdepartementets avdeling for kriseberedskap, søndag.

Ifølge innenriksminister Moustafa Mohammad-Najjar er antall døde nedjustert til 227 og antall skadde til 1.380. Innenriksdepartementet meldte tidligere at 250 mennesker hadde mistet livet, og at 1.800 var skadd.

– Søket etter overlevende er avsluttet, og vi konsentrerer oss nå om å sikre at de overlevende får det de trenger, sier Mohammad-Najjar.

Landsbyer hardt rammet

Mange livredde mennesker i storbyen Tabriz forlot ristende hus og løp ut i gaten for å komme seg i sikkerhet da jordskjelvene rammet området lørdag.

– Jeg var utenfor huset mitt og lekte da det skjedde, forteller 13-årige Zeinab i et Røde Halvmåne-telt utenfor landsbyen Mirza Ali Kandi.

– Jeg løp inn i huset igjen og fant broren min under en haug med stein. Jeg forsøkte å dra ham ut, men da hørte jeg søsteren min skrike og jeg snudde meg og så at hun hadde en stor stein på hodet. Jeg løp ut, forteller Zeinab.

Både broren og søsteren døde av skadene.

Sjefen for det regionale naturkatastrofesenteret, Khalil Saie, sa søndag til iransk fjernsyn at ingen er rapportert omkommet i de to store byene i området, Tabriz og Ardebil.

– Alle de døde kommer fra små landsbyer, sa Saie.

Tusenvis hjemløse

Flere landsbyer ble lagt fullstendig i ruiner, mens andre hadde store ødeleggelser på bygninger og infrastruktur.

I landsbyen Baje Baj mistet 33 innbyggere livet.

– Denne landsbyen er blitt en massegrav, sier Alireza Haidaree, en av redningsarbeiderne.

Rundt halvparten av de 600 landsbyene i regionen er hardt rammet, ifølge innenriksminister Mohammad-Najjar. Tolv av dem er fullstendig ødelagt.

Røde Halvmåne i Iran har delt ut tusenvis av telt, samt mat og vann, som skal holde i dagene som kommer.

Regionen har erklært to sørgedager til minne for ofrene.

Oppbygging starter

President Mahmoud Ahmadinejad ga søndag ordre om at gjenoppbyggingen skal starte umiddelbart, i påvente av den harde vinteren som fjellregionen er kjent for.

Flere tusen mennesker har oppholdt seg utendørs etter skjelvene, på oppfordring fra myndighetene. Det ble registrert flere titalls etterskjelv.

Det første skjelvet hadde sitt episenter kun 60 kilometer unna Tabriz, en by med 1,5 millioner innbyggere. Det andre, som av ekspertene blir beskrevet som et sterkt etterskjelv, rammet omtrent på samme sted, like i nærheten av byene Varzaghan, Ahar og Heris.

Les flere nyheter

Populært