Meny

Nye nordmenn i øst

– Salzburg er litt som Norge, også naturmessig, mener Valon Berisha (t.v.). Sammen med Håvard Nielsen (t.h.) tilvenner han seg livet på egenhånd. (Foto: Vegard Anders Skorpen)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På et vertshus i landlige omgivelser har Norges to ferskeste utenlandsproffer funnet seg til rette.

Rapid Wien huskes kanskje av nordmenn som klubben til Ragnvald Soma. Nå er det derimot Salzburg, øst i Østerrike, som er vertsby for norske spillere. Valon Berisha og Håvard Nielsen har kommet seg vel gjennom sine første uker i sin nye klubb, og føler seg allerede som en del av spillergruppa.

– Vi er blitt tatt veldig godt i mot. Folk her er åpne, det er nesten som å være hjemme, sier Berisha til ABC Nyheter.

Allerede et par dager etter ankomst ble de tatt med på utflukt til en innsjø i nærheten for å spille volleyball, bli kjent og nyte Salzburg i solskinn.

Svenskehjelp

Svenske Eddie Gustafsson er en gammel kjenning for nordmenn etter tiden i Molde, og målvakta gjør sitt for at de to nordmennene skal føle seg til rette.

– Jeg kan språket og hjelper dem med oversetting på trening, sier Gustafsson.

Både Nielsen og Berisha hadde tysk som fremmedspråk på skolen og får med seg det meste trener og medspillere sier på trening. På den første pressekonferansen kom det masse spørsmål på tysk, uten at de helt kunne svare for seg. (Ekstern lenke)

Foreløpig lar de lange dype samtalene på tysk vente på seg, men det blir stadig lettere. I tillegg må begge tilbake på skolebenken når klubben avholder tyskkurs for nykomlingene.

Like og ulike

De to 19-åringene er på flere måter like. Begge debuterte tidlig i Eliteserien, de har fulgt hverandre på aldersbestemte landslag og etter gode prestasjoner hjemme åpnet muligheten seg for utenlandsdrømmen samtidig. Vennskapet gjorde det lettere å ta avgjørelsen om å reise ut.

– Det hadde skjedd før eller siden, men det ble lettere da klubben ville ha begge. Det er kjekkere på fritida når vi begge snakker norsk og kjenner hverandre, sier Berisha.

– Hadde dere signert uten at den andre gjorde det?

– Jeg hadde nok trengt mer tid. Fått familien på besøk for eksempel, sier Nielsen som enn så lenge ikke har hatt nærmeste familie som gjester.

I følge keeper Gustafsson er de to også forskjellige fra hverandre.

– Håvard møter på trening og gjør det han skal, men han er veldig stille av seg, sier Gustafsson om lysluggen fra Oslo.

– Valon er litt mer frampå. Vil ta frispark og snakker mer, mener Gustafsson.

Både Nielsen og Berisha er enige i beskrivelsen fra den rutinerte målvakta.

– Ja, jeg har nok en del å gå på der, sier Nielsen som neste uke er kalt opp i troppen til U 21-landslaget for første gang.

Som i Stavanger

Begge spillernes tidligere klubber har hatt medaljeambisjoner og guttene er vant med press utenfra. Berishas fortid i Stavanger med et kresent hjemmepublikum trekker han kjensel på i Salzburg.

– De er veldig kresne, og forventer seier. Gjør du det bra elsker de deg, men hvis det går dårlig er det ikke akkurat fullt på stadion, sier han.

I Oslo henger det tett i tett med Vålerenga-flagg fra balkonger og altaner på kampdag. I Salzburg er det mindre av det.

– Mange bryr seg om fotball, men jeg tror det er litt delt. Ikke alle var fornøyd med at Salzburg ble kjøpt opp av Red Bull og alt som fulgte med det, sier Nielsen.

Hotell-liv

Guttene har til nå bodd på et vertshus en drøy halvtime fra Salzburg sentrum. Der mellom åpne jorder og omringet av spisse Østerrikske fjell har de blitt på fornavn med de ansatte og vært gjennom flere av restaurantens retter flere ganger. Men snart flytter de for seg selv.

– Vi har funnet en leilighet vi ønsker, og skriver kontrakt på torsdag, sier Nielsen.

– Hvem er flinkest på kjøkkenet av dere?

– Det er nok ikke meg, sier Nielsen og ler.

– Jeg er kanskje litt over snittet, mener Berisha som har bodd ett år alene i Stavanger tidligere. Siddisen kan love romkameraten både pasta og «lasagne av og til.»

Et viktig punkt på gjøremålslista er å få tak i norske fjernsynskanaler i den nye leiligheta.

– Alt er dubbet til tysk. Det er ikke gøy når alle de gode filmene er på tysk, sier Nielsen.

– Alt er proft

Både Nielsen og Berisha kom fra klubber som er store i norsk målestokk, men verken Vålerenga eller Viking kan måles med forholdene Salzburg tilbyr.

– Klubben har mye større ressurser. Baneforholdene er bedre og er du skadet er det mange der som hjelper deg fort tilbake. Det er proft hele veien, sier Berisha.

Også sportslig er det andre forhold enn i Norge. Tempoet er høyere og enkeltspillerne er bedre.

– Det er en utfordring, men var det ikke er derfor jeg kom hit? spør Berisha retorisk.

Les flere sportsnyheter

Les flere nyheter

Populært