Meny

Kastet ut CIA-agenter

HEMMELIG: Danske myndigheter utviste i all hemmelighet amerikanske CIA-agenter på slutten av 70-tallet etter avsløringer om avlytting. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I all hemmelighet utviste danske myndigheter amerikanske CIA-agenter på slutten av 70-tallet fordi de avlyttet den nordkoreanske ambassaden i København.

Bak ryggen på danske myndigheter samarbeidet amerikanerne med danske privatpersoner for å avlytte ambassaden til Nord-Korea. Men da de ble oppdaget sendte den daværende Anker Jørgensen-regjeringen stormaktens agenter på dør.

Hemmelig sak

Utvisningen ble gjort etter en innstilling fra det danske politiets sikkerhetstjeneste PET. Det avslører tidligere PET-sjef Ole Stig Andersen i sine memoarer, som snart kommer ut i bokform, skriver Politiken Søndag.

– CIA-agentene ble behandlet på samme måte som man behandler agenter fra KGB da de ble tatt for ulovlig etterretningsvirksomhet i Danmark, forteller Andersen i boken.

Det var tre agenter som ble erklært persona non grata og måtte forlate landet. Historien ble imidlertid holdt hemmelig av hensyn til USA, og tiltalen mot CIAs danske medhjelper ble frafalt slik at saken ble holdt utenfor rettssystemet, skriver avisen.

Les også: Her lander CIA-fanger i Norge

– Imponerende

PETs tidligere operative sjef Hans Jørgen Bonnichsen kaller utvisningene for eksepsjonelle. Han synes det er imponerende at danske myndigheter hadde mot nok til å kaste ut den allierte stormaktens agenter.

– Samtidig er det tankevekkende at en alliert tjeneste er beredt til å operere ulovlig på dansk jord uten tillatelse. Men som man sier i etterretningsverden: Det finnes ingen venner, bare samarbeidspartere, sier Bonnichsen til Politiken Søndag.

Han vil ikke utelukke at lignende saker også foregår den dag i dag.

Ole Wæver, professor i internasjonale forhold ved Universitetet i København, er overbevist om at amerikanerne foretar seg ting i landet som de ikke har lov til.

– Antakeligvis blir det også oppdaget regelmessig, men da finner man nok måter å ordne saken på, sier han.

Les også:

Hevder CIA gjorde fransk landsby gal

Hevdet 1-åring var terrorist

Les flere nyheter

Populært