Meny

Ulykkesflyet er undersøkt

DØDSULYKKE: Vraket av småflyet som havarerte fredag ettermiddag. Det var dårlig vær med lavt skydekke da det tyskregistrerte flyet med tre personer om bord traff en fjellside på østsiden av Sørvatnet i Bjugn kommune. (Foto: Kim Roger Asphaug / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle de tre som omkom da et småfly styrtet i Bjugn i Sør-Trøndelag fredag, var fra delstaten Bayern i Tyskland. Havarikommisjonen tok seg lørdag til ulykkesstedet til fots, og søndag vil flyvraket bli flyttet.

Sør-Trøndelag politidistrikt offentliggjorde lørdag navnene på de tre som var om bord i flyet da det styrtet i en fjellside på østsiden av Sørvatnet fredag ettermiddag. Det var Heiko Schmitt (49), Hermann Jacobs (56) og Jürgen Gast (58).

De pårørende er varslet i samarbeid med tyske myndigheter, opplyser politioverbetjent Lars Melvold.

Kom seg til flyet

Det er vanskelige værforhold i området, noe som hindret Statens havarikommisjon i å komme inn til vraket lørdag formiddag.

– Dessverre er været så dårlig at vi ikke har mulighet til å komme oss inn til vraket med helikoptertransport, sier havariinspektør Edith Irgens.

Kommisjonen klarte likevel å ta seg til ulykkesstedet til fots lørdag ettermiddag.

– Vi har gjort nødvendige oppmålinger og tatt bilder, og søndag vil vi frakte flyvraket ned fra skrenten for å få gjort ytterligere undersøkelser, sier Irgens til NTB.

Flyet ligger i bratt terreng, og de kommende undersøkelsene vil bli gjort ved Havarikommisjonens base på Lillestrøm.

Les også: De omkomne i flystyrten var fra Tyskland

– Fulgte ikke råd

Ifølge Adresseavisen fulgte ikke flyet rådet fra flygelederne om hvor det skulle fly.

– Piloten var i kontakt med oss før ulykken. Været var så dårlig at de tidlig ble informert slik at de kunne lande på Rørvik eller fly en annen rute, sier sjefflygeleder Jan Vollan ved Ørlandet hovedflystasjon til avisen.

Cessna-flyet som styrtet, var del av et følge på tre tyske småfly på vei sørover. Alle hadde i utgangspunktet lagt opp den samme reiseruten.

– Ulykkesflyet holdt seg til planen, mens de to andre endret sin plan underveis, forteller Morten Tjønndal, operativ sjef for Bodø kontrollsentral.

Flyene skilte lag ved Helgelandskysten da det ene landet for å etterfylle drivstoff. Fly nummer to dro rett til Trondheim lufthavn Værnes, mens det som senere havarerte, fløy videre langs kysten.

Les også: Tre personer omkom i småflystyrt

– Ikke egnet vær

Det var grått vær og lavt skydekke i området da ulykken skjedde.

– Været her var ikke egnet for å fly småfly, sier sjefflygeleder Vollan.

Hovedredningssentralen Sør-Norge opplyser at de aldri mottok noen nødmelding fra flyet. Vitner i nærheten av ulykkesstedet har fortalt at det fløy svært lavt.

Ulykken etterforskes også av politiet. Pilotene som endret sine reiseruter, er blitt avhørt i Trondheim. Både flygerne og resten av reisefølget fikk krisehjelp i Stjørdal fredag kveld.

Tyskerne hadde vært på fisketur i Lofoten og dro fredag fra Leknes i Vestvågøy. De var på vei hjemover mot Tyskland. Flyene som forandret reiserute, landet på Værnes på ettermiddagen.

Les også: SAS-fly på vei til USA måtte snu med motorfeil

Les flere nyheter

Populært