Meny

Minst 250 mistet livet i jordskjelv

KATASTROFE: En skadd mann blir sendt til sykehus i Ahar etter jordskjelvet lørdag. (Foto: Kamel Rouhi / Fars News Agency / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To kraftige jordskjelv rammet nordvestlige Iran lørdag, og redningsarbeidere gjennomsøker ruinene i flere landsbyer. Så langt er 250 mennesker er bekreftet døde og rundt 1.800 skadd.
Fakta om store jordskjelv i Iran de siste 30 årene:

* Juni 1981: Et skjelv målt til 6,8 på Richters skala ødelegger byen Golbaf. 1.027 personer omkommer

* Juni 1990: 35.000 omkommer i et skjelv i Gilan-provinsen i de vestlige delene av Iran. En halv million blir hjemløse. Skjelvet måler 7,7 på Richters skala. Dette er Irans verste jordskjelvkatastrofe i moderne tid.

* Februar 1997: Rundt 1.000 omkommer i et jordskjelv nordvest i Iran. Skjelvet måler 5,5 på Richters skala.

* Mai 1997: Drøyt 1.500 mister livet på grensen mot Afghanistan i et jordskjelv som blir målt til 7,1 på Richters skala.

* Desember 2003: Omkring 30.000 mennesker omkommer i det kraftige jordskjelvet i Bam, som målte 6,7 på Richters skala.

* Februar 2005: Over 600 dør i Zarand i Kerman-provinsen, da et skjelv målt til 6,4 på Richters skala rammer området.

* August 2012: Minst 227 personer mister livet og 1.380 blir skadd i et jordskjelv i det nordvestre Iran som målte 6,4 på Richters skala. Rundt 16.000 blir hjemløse.

Dødstallene kan stige, melder iranske myndigheter. Tilstanden til noen av de skadde er kritisk, og mange er fortsatt fanget i ruinene. Natt til søndag hadde redningsarbeidere fortsatt ikke nådd fram til flere av de rammede landsbyene, men redningsoperasjoner fortsetter gjennom natten.

Mange livredde mennesker i storbyen Tabriz skal ha forlatt ristende hus og løpt ut i gaten for å komme seg i sikkerhet.

– Vi ber folk om ikke å få panikk. Hjelpen er på vei og vi har allerede folk på plass, sier sjefen for senteret for naturkatastrofer i området, Khalil Saie.

Flere tusen mennesker oppholder seg utendørs, på oppfordring fra myndighetene, i frykt for ytterligere etterskjelv. Allerede er det registrert minst 40 etterskjelv i området.

Landsbyer i ruiner

I byene Varzaghan og Ahar er flere hundre personer trukket fram fra ruinene i live, ifølge IRNA.

– De fleste landsbyene i området rundt Varzaghan er rasert, sier politikeren Allahverdi Dehqani.

Seks landsbyer er lagt fullstendig i ruiner, mens rundt 60 har ødeleggelser på mer enn halvparten av bygningene og infrastrukturen.

– Innbyggerne trenger hjelp, sier Abbas Fallah, en politiker fra det skjelvrammede området, til nyhetsbyrået Mehr.

Han legger til at folk trenger brød, telt og drikkevann.

Jordskjelvene har ifølge iranske medier gjort stor skade på telefon- og mobilnettverk i området. Det er derfor vanskelig å komme i kontakt med innbyggerne, og hjelpemannskapene måtte kommunisere via radio og benytte helikoptre for å hjelpe de rammede.

Les også: - Norge dårlig rustet for jordskjelv

Ingen døde i storbyene

De to jordskjelvene rammet områdene rundt Tabriz med elleve minutters mellomrom rundt klokken 17 lokal tid lørdag.

Sjefen for det regionale naturkatastrofesenteret, Khalil Saie, sier til iransk fjernsyn at ingen er rapportert omkommet i de to store byene i området, Tabriz og Ardebil.

– Alle de døde kommer fra små landsbyer, sier Saie.

Det første skjelvet hadde sitt episenter kun 60 kilometer unna Tabriz, en by med 1,5 millioner innbyggere. Det andre, som av ekspertene blir beskrevet som et sterkt etterskjelv, rammet omtrent på samme sted, like i nærheten av byene Varzaghan, Ahar og Heris.

Ifølge det seismologiske senteret ved Universitetet i Teheran hadde det første skjelvet en styrke på 6,2 og etterskjelvet 6,0. USAs geologiske undersøkelse setter imidlertid styrken på de to skjelvene til henholdsvis 6,4 og 6,3.

Les også:

Kraftig jordskjelv i Norskehavet

Danmark og Sverige rystet av jordskjelv 


Les flere nyheter

Populært