Meny

Budsjetthauk blir visepresidentkandidat

Kongressrepresentant Paul Ryan (42) blir Mitt Romneys visepresidentkandidat, opplyser kilder i Romneys valgapparat ifølge flere amerikanske medier. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney har valgt kongressrepresentant Paul Ryan som sin visepresidentkandidat i valget til høsten.

«Mitts valg er Paul Ryan. Spre ordet om USAs comebacklag», het det i en kunngjøring fra Mitt Romneys valgkontor lørdag. Mitt Romney skulle offisielt presentere sin visepresidentkandidat under et arrangement i Norfolk i delstaten Virginia senere på dagen.

Den 42 år gamle kongressrepresentanten Paul Ryan fra Wisconsin er kjent som en hauk i budsjettpolitikken. Hans kampsak er store kutt i offentlige utgifter.

Les også: Mitt Romney tråkket i salaten - igjen

Ved å velge Ryan vil Romney ifølge kommentatorer sende velgerne et klart signal om at han nå akter å gjøre budsjettkutt til en hovedsak i valget.

– Det er en mann med meget klare ideologiske holdninger som høyrefløyen er glad i, sier lektor Jørn Brøndal ved Syddansk Universitet til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Et friskt pust

Eksperter mente lenge at Romney ville gå for en trygg kandidat, for eksempel guvernør Tim Pawlenty fra Minnesota eller senator Rob Portman fra Ohio. Valget av Ryan betegnes av flere som modigere.

Ifølge Brøndal er Ryan ikke et opplagt valg.

– Slik jeg ser det, er problemet at de velgerne man egentlig burde appellere til for å vinne et presidentvalg, ikke er ens eget ideologiske bakland. Det er først og fremst sentrumsvelgerne, sier Brøndal til Ritzau.

Les også: Obama foran Romney på ny måling

Den unge og energiske Ryan vil bli et friskt pust i valgkampen, og han vil trolig begeistre konservative velgere, mener USA-kjenneren.

– Romney står for mer sentrumsorienterte holdninger og framstår også som litt grå og kjedelig som medieperson. Der vil Paul Ryan i en ideologisk forstand være litt mer ekte vare, mener Brøndal.

Konservatives favoritt

De siste ukene har en rekke konservative politikere åpent oppfordret Romney til å droppe de trygge navnene og i stedet gå for Ryan. The Wall Street Journal fastslo tidligere i uka at Romney ved å velge Ryan som visepresidentkandidat ville vise at han ikke skygget unna for de største sakene i politikken.

«Romneys beste mulighet til seier er å gjøre dette til et stort valg om store spørsmål», skrev næringslivsavisa på lederplass.

Les også: - Republikanerne er for oss

Andre kommentatorer har derimot vært mer skeptiske til Ryan.

«Risikoen er høy og gevinsten lav», skriver Jonathan Bernstein i The Washington Post. Det største problemet, mener han, at Ryan har begrenset erfaring med valgkamp på nasjonalt nivå.

Karrierepolitiker

Ryan har imidlertid en lang politisk karriere bak seg. Han har arbeidet på Capitol Hill mer enn halve livet og er inne i sin sjuende kongressperiode. I dag er han leder i budsjettkomiteen i Representantenes hus.

For ikke lenge siden la Ryan fram et eget budsjettforlag i Representantenes hus hvor han tok til orde for store kutt.

Republikanerne sluttet opp om forslaget, som dermed fikk flertall i Representantenes hus, men etter alt å dømme vil det strande i Senatet, hvor Demokratene har makten. Likevel forteller det mye om Ryans politiske preferanser. I forslaget går han inn for skattekutt, store budsjettkutt og kontroversielle reformer i helseprogrammer for eldre og fattige amerikanere.

Enkelte analytikere mener budsjettforslaget framstår som så ytterliggående at det kan bidra til å skremme vekk velgere i sentrum.

Bill Burton, seniorstrateg i den Obama-vennlige gruppen Priorities USA, tror Ryan vil bli en hemsko for Romney.

«Romney har valgt en av de få personene som kan påvirke valgutfallet. Men ikke i den retning han ønsker», skriver Burton på Twitter.

Ukjent for folk flest

Romney selv kjenner Ryan fra nominasjonsvalget i vår, hvor Ryan støttet helhjertet opp om ham. De to gjorde mange opptredener sammen under valgkampen i Ryans delstat Wisconsin.

En utfordring vil nå bli å selge Ryan til velgerne. Han er et velkjent navn i Washington, men ikke like kjent for folk flest. Romney legger nå ut på en valgturné hvor han vil besøke fire delstater. Det er ventet at Ryan vil bli med på denne reisen.


Les flere nyheter

Populært