Meny

Tiltaltes venner forklarer seg om drapet på Einar Opsahl

Blomster, hilsener, lys og bilde på åstedet for drapet på Bislett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag møter Noppadol Wanthaphirom (30) i retten, tiltalt for drapet på Einar Opsahl på Bislett i Oslo. DNA-spor og forklaringer fra gjengmedlemmer er blant politiets beviser.
Drapet på Einar Opsahl
* Spillutvikleren og idrettsmannen Einar Opsahl (35) ble skutt i hodet med et håndvåpen utenfor puben Store stå natt til 18. juni i fjor. Han døde senere samme natt.


*Opsahl kan ha forstyrret en narkohandel ved å kontakte det han trodde var en pirattaxi, er en av politiets teorier.

*Noen dager senere slo politiet til mot en leilighet og pågrep åtte personer. Flere av dem, også 30-åringen som nå er tiltalt, ble først holdt fengslet for oppbevaring av store mengder narkotika.

*6. juli siktet politiet 30-årige Noppadol Wanthaphirom for forsettlig drap.

*Politiet har funnet en blodflekk fra offeret på 30-åringens bukse. Telefondata og vitneforklaringer er også en del av bevisbildet.

*Mannen mener en overvåkingsvideo bekrefter at han var på et utested da drapet skjedde. Politiet mener videoen beviser at han først ankom et kvarter senere.

*Vitnebeskrivelser blant annet fra Opsahls venner avviker fra 30-åringens utseende den dagen: de beskrev en mann med andre klær og med langt, bakovergredd hår.

*Wanthaphirom har bakgrunn fra Thailand og Laos og er straffedømt elleve ganger siden han kom til Norge. Han har ikke oppholdstillatelse i Norge.

*I retten er han også tiltalt for brudd på våpenloven, samt oppbevaring av 9 kilo hasj, 380 gram kokain og to andre narkotiske stoffer.

*Det er satt av 16 dager til hovedforhandlingen. Dommer i saken er Ellen Meinich Martens.

(Kilder: NTB, Dagbladet, Aftenposten, VG) (©NTB)

Opsahl ble skutt og drept rett foran øynene til vennene på en drosjeholdeplass i nærheten av Bislett stadion natt til 18. juni i fjor. I det Opsahl antakelig trodde var en pirattaxi, satt medlemmer fra et gjengmiljø.

Skytteren kom ut av en annen bil og skjøt Opsahl i hodet, før de to bilene forlot stedet i retning Majorstua. Politiet gikk raskt ut med etterlysning av en mann med asiatisk utseende.

Les også: Mann tiltalt for Bislett-drapet

På vitnelista i hovedforhandlingen i Oslo tingrett står en rekke venner og bekjente av 30-åringen, inkludert kjæresten (32), som var til stede da han ble pågrepet drøye to uker etter drapet. Politiet har også kalt inn tre menn som, ifølge politiet, oppholdt seg sammen med tiltalte på åstedet. To av dem går under kallenavnene «Bobby» og «Tony».

DNA fra vitne

Det har trolig vært et basketak på stedet før skuddet falt.

Politiet fant DNA fra et av disse vitnene under Opsahls negl. Politiet mener vitnet har gitt opplysninger som styrker at Wanthaphirom er skytteren, skrev Dagbladet i august.

Tiltalte hevder at han var på et utested i Oslo sentrum da Opsahl ble drept, men politiet mener han først kom dit etter drapet.

– Vår klient erkjenner ikke straffskyld, og vi vil prosedere på frifinnelse, sier 30-åringens forsvarer, Morten Engesbak, som ikke vil kommentere saken ytterligere i forkant.

Les også: Bislett-drapet er ferdig etterforsket

Blod på bukse

Retten får også høre forklaringer fra to kamerater av Opsahl som så ham bli drept, samt to tilfeldig forbipasserende.

En representant fra rettsmedisinsk institutt vitner om politiets DNA-bevis i saken. Politiet har sikret seg blodspor fra Opsahl på en bukse de beslagla under pågripelsen av tiltalte. Det er uklart om de i retten vil fremlegge det de mener er drapsvåpenet. Ifølge VG er blodsporet det eneste tekniske beviset politiet sitter på mot 30-åringen.

Les også: Oversikt over drap i 2011

Ved et av fengslingsmøtene i vinter beskrev tingretten bevissituasjonen i saken som «meget sammensatt».

Ros for kunnskapsspill

Einar Opsahl (35) hadde de siste årene før han ble drept, jobbet med et kunnskapsbasert brettspill hvor deltakerne skal bygge en maktpyramide. Offerets mor og venner fullførte utgivelsen av spillet Macht tidligere i år.

Morgenbladet betegnet i sin anmeldelse spillet som et pedagogisk kunststykke.

Les også: Tror ikke på øyenvitner

«Det skulle, i 2012, ikke være mulig å lage et underholdningsprodukt som er så uironisk moralsk, politisk og filosofisk belærende som Macht. Men det er ingen vei utenom å erklære at dette forsøket er høyst vellykket,» skrev avisa.

Les flere nyheter

Populært