Meny

Arbeiderpartiets programkomité:

AUF vil tvinge småkommuner til å slå seg sammen

- Småkommuner må bli slått sammen, er budskapet fra AUF-leder Eskil Pedersen - her midt i Oslo. Foto: AUF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AUF-leder Eskil Pedersen går enda klarere ut enn oslopolitiker Hadia Tajik i Arbeiderpartiets programkomité: - Jeg vil programfeste tvungen kommunesammenslåing i kommende stortingsvalgprogram.

Tidligere i sommer gikk Hadia Tajik, stortingsprepresentant fra Oslo og medlem av Arbeiderpartiets programkomité, ut i det kontroversielle kommunespørsmålet.

Hun sa at tvang må til om ikke småkommuner slår seg sammen frivillig. Men det forble uklart hvorvidt utspillet var myntet på programmet for kommende stortingsprogram, eller senere.

AUF vil ha større kommuner

Nå går et annet medlem av programkomitéen, leder av Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF, klarere ut.

- Sier vi at det er opp til kommunene selv å slå seg sammen, blir det ikke noe av. Jeg mener det bør bli en nasjonal løsning og at Ap må ta tak i dette, sier AUF-leder Eskil Pedersen til ABC Nyheter.

- Vil du programfeste tvungen kommunesammenslåing i kommende stortingsperiode?

- Ja, slår Pedersen fast.

- Men vi må begynne med å utrede hva som er god størrelse på kommuner og så tegne Norges nye kommunekart, legger han til.

Les også: Rema-sjefen anbefaler å lære av dem i kommunestriden

- Store kommuner, mer demokrati

- Sammenslåing kan gi fordeler. Én ting er økonomien. Det er ikke så mye penger å hente. En annen ting at viktige velferdstjenster som barnevern i små kommuner er altfor lite utbygd, sier AUF-lederen.

Les også: AUF enig med NHO i spørsmålet om tvang

- Og så er det spørsmålet om demokrati. Fordi mange kommuner er små og trenger å samarbeide med andre kommuner, blir det opprettet interkommunalt samarbeid som ikke er folkevalgt, framholder Pedersen.

- Det er ikke den mest demokratiske måten å organisere seg på. Ved å slå sammen kommuner så det blir kommunestyret og ikke andre organer som beslutter. Det er et argument for sammenslåing, mener Eskil Pedersen.

Les også: Flertall mot tvang

Hallvard Bakke uenig

Tidligere handelsminister Hallvard Bakke (Ap) er sterkt uenig i Arbeiderpartiets argumentasjon for kommunesammenslåing. I Klassekampen fredag viser han til en undersøkelse fra Direktoratet for forvaltning og IKT, Difi, som viser det stikk motsatte av det som blir hevdet.

Ifølge undersøkelsen er folk i småkommuner mer tilfreds med tjenestetilbudet enn i store. Innbyggere i kommuner med færre enn 5000 innbyggere er ti ganger mer tilfreds med sykehjemstilbudet, enn i hjemkommunen til Hadia Tajik, Oslo, påpeker Bakke.

Se hva som skjedde i Danmark: – Storkommuner ad helvede til

- Formynderholdning

«Det er nokså spesielt å være veldig bekymret for demokratiet når kommuner samarbeider om søppeltømming, pipefeiing, regnskapsføring, revisjon eller for den saks skyld barnevern og psykisk helsevern, men ikke ser noe demokratisk problem med å slå sammen kommuner over hodene på dem det gjelder.», skriver Hallvard Bakke.

- Det er en formynderholdning som ikke kler Arbeiderpartiet, sier han.

Fra før har også SVs nestleder Bård Vegar Solhjell åpnet for å tvinge kommuner til å slå seg sammen.

Les: Solhjell kom med tvangsbudskap til NHO

Helga Pedersen ligger på været

Spørsmålet er hvilket gjennomslag AUF-lederen får i programkomiteen, som ledes av Arbeiderpartiets nestleder og parlamentariske leder i Stortinget, Helga Pedersen.

- Blir tvungen sammenslåing av kommuner del av programmet for kommende stortingsperiode?

- Det er for tidlig å si hva landsmøtet vil komme med. Men Arbeiderpartiet mener det er behov for endringer i dagens kommunestruktur, sier Pedersen til ABC Nyheter.

- Det er ikke et spørsmål om å spare penger, men handler om å bygge sterkere fagmiljø, gi bedre tjenester og styrke lokaldemokratiet, sier hun.

Les også: – Nei, kommunesammenslåing svekker ikke lokaldemokratiet

- Dårligere demokrati

- I dag ser vi at mange kommuner lager interkommunale løsninger. Det er bra, med det kan svekke den demokratiske styringa, mener også Ap-nestlederen.

- Hallvard Bakke spør i Klassekampen om det er viktigere for demokratiet å ha søppelinnhenting direkte underlagt kommunestyet, enn at innbyggere selv kan avgjøre endringen av sine egne kommunegrenser?

- Det er et veldig relevant spørsmål. Samtidig ser vi at i de minste kommunene sliter man med å rekruttere folkevalgte som er villig til å stille opp. Det er et demokratiproblem, sier Pedersen.

- Det er også mange andre tjenester enn avfallshåndtering, sånt som barnevern, som underlegges interkommunalt samarbeid. Et motspørsmål: Er det viktigst å bestemme navnet og omfanget på kommmunen, eller å bestemme hvordan tjenestene til de svakeste i samfunnet skal utformes? spør Ap-nestlederen.

- Det siste kan vel kommunestyret gjør ved interkommunalt samarbeid også?

- Ja, det kan det jo, sier Pedersen.

Les også: – Kommunesammenslåing gjør det lettere å legge ned skoler

Les andre nyheter.


Populært