Samepolitisk drama splitter Arbeiderpartiets stortingsgruppe og fylkeslag:

Denne Ap-politikeren anklages for å øke terror-trusselen

Leder av Etnisk og demokratisk likeverd, Lars Hapalathi, bygger ifølge Ap-politikere opp til et hat som kan utløse 22. juli-liknende handlinger mot samene. Foto: Privat/Lise Aaserud/NTB SCANPIX.
Leder av Etnisk og demokratisk likeverd, Lars Hapalathi, bygger ifølge Ap-politikere opp til et hat som kan utløse 22. juli-liknende handlinger mot samene. Foto: Privat/Lise Aaserud/NTB SCANPIX.

Troms Ap anklager finnmarks-partimedlem Lars Hapalahti for å egge til 22. juli-liknende hat som kan utløse terror mot samene, og vil ha ham ekskludert. Det sier Finnmark Ap blankt nei til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er EDL:

Den tverrpolitiske foreningen Etnisk og demokratisk likeverd arbeider mot Finnmarksloven, som de hevder deler finnmarksbefolkningen i to etter etniske skillelinjer.

Raseskille? spør EDL på sine hjemmesider.

Les mer om Finnmarksloven hos regjeringen.

Les Arbeiderpartiets samepolitikk.

Organisasjonen Etnisk og demokratisk likeverd, EDL, bygger opp så sterkt hat mot den samiske folkegruppa, at det i verste fall kan få noen til å begå terrorhandlinger.

Det mener fylkessekretæren i Troms Arbeiderparti, Eskild Johansen, som kobler EDL til 22. juli-massakren.

EDL ledes av Johansens partifelle Lars Hapalahti, som sitter i sin femte periode som kommunestyremedlem for Arbeiderpartiet i Alta.

- Han må ekskluderes!

I NRK og andre medier i Nord-Norge har Johansen krevd at Hapalahti blir ekskludert av partiet. Det gjør han på vegne av hele Troms Arbeiderparti.

- Eskilds utspill er klarert med meg som fylkespartileder. Jeg vil drøfte saken på førskommende styremøte, sier fylkesleder Bjørn Inge Mo til ABC Nyheter.

- Hvis noen Ap-medlemmer på Østlandet etablerte en organisasjon som mente muslimene i Norge planla å ta over landet, hadde de blitt ekskludert av partiet. Da kan det ikke være annerledes når Ap-politikere uttaler seg på samme måte om samene, sier fylkessekretær Eskild Johansen til ABC Nyheter.

- Dette er fraksjonering mot partiets verdier! Å etablere organisasjoner som er stikk imot partiet på et så viktig punkt, er utillatelig, sier han.

Les også: Samiske kriminelle skal ifølge ILO slippe fengsel

- Som nazistenene mot jødene

I skrift har Eskild Johansen anklaget EDL for å bygge opp konspirasjonsteorier mot samene, som han sammenlikner med nazistenes bruk av «Sions vise protokoller» for å legitimere folkemordet på millioner av jøder under andre verdenskrig.

«Et annet eksempel var da Tyrkia (Ottomanske riket) i 1917 beskyldte armenerne for kollektivt å konspirere med Russland uten beviser, og med det legitimerte å ta livet av en million armenere. I Rwanda ble slik retorikk også brukt om Tutsiene om at de planla en etnisk rensing av Hutuene. 600 000 Tutsier mistet livet i utrenskingene som fulgte.», fortsetter partisekretæren med i sin sammenlikning av EDL i avisa Framtid i Nord.

Les også: Fikk sparken etter å ha kalt kollega fjellfinn

- Planlegger egen stat

Johansen minner om hva Ap-mann og leder i EDL, Lars Hapalahti, har sagt til NRK:

– Har samene en skjult agenda mener du? spør NRK.

– Vi tror det og vi har trodd det bestandig. Men de hevder selv at de ikke har det. Nasjonsbygging har de drevet med i 40–50 år. De har en agenda om å bli en egen stat, og i den staten vil ikke jeg bo, sa Hapalahti.

NRK Sápmi omtaler EDLs foregående leder, Turid Bjørnstrøm, som friskt uttaler seg om hemmelige samiske planer for å overta makta i Finnmark.

- Det betyr jo bare én ting, og det er etnisk rensing, sier EDL-representanten.

Les også: Sjamanisme godkjent som religion i Norge.

Stortingspolitiker mot stortingspolitiker

Arbeiderpartiets stortingspolitiker Tove Karoline Knutsen fra Troms bekrefter at hun er enig i kravet om eksklusjon.

- Er du enig i koblingen Eskild Johansen gjør mellom EDL og 22. juli?

- Noen kobling er det jo. Fordi EDL mange ganger har uttalt seg usant om det samiske folk, og tillagt dem og deres ledere intensjoner om løsrivelse og egen stat, at de vil tilrane seg alt av verdier, sier Knutsen til ABC Nyheter.

- Når en organisasjon kommer med sånne uttalelser, gir det grobunn for å skape hat mellom folk, sier Knutsen.

Dette er Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Ingalill Olsen fra Lars Hapalhtis fylke Finnmark, uenig i.

- For meg er det helt åpenbart at vi har organisasjonsfrihet her i landet. Folk må være med i de organisasjonene de ønsker å være med i, sier Olsen, som også er leder i Finnmark Arbeiderparti, til ABC Nyheter.

Les også: Samer i kryssild mellom Frp og FN.

Minner om 11.000 underskrifter

- Det EDL sier, er ikke rasistisk. De er åpne med det de mener, og det er faktisk lov, sier Olsen, og legger til:

- Det var 11.000-12.000 underskrifter mot Finnmarksloven, som er en av EDLs viktigste ankepunkter. Dette er en del av demokratiet.

- Ja, EDL står i motstrid til Arbeiderpartiets samepolitikk. Men de fleste medlemmer i Ap er ikke enig i absolutt alt, framholder Olsen.

- Hva syns du sjøl om EDL?

- De er en samfunnsaktør som deltar i debatten.

Hapalahti: - Grufull kobling

- Eskild Johansen prøver å koble oss til terrorsaken. Jeg syns det er grufullt i det hele tatt å tenke tanken, sier EDLs leder Lars Hapalahti til ABC Nyheter.

- Det må være lov å være kritisk i den samepolitiske debatten. Vi har ingenting mot samer, men mot systemet – Finnmarksloven og Sametingets makt, sier den omstridte Ap-politikeren.

- Mange ønsker å legge ned Sametinget. Vi er ikke der. Sametinget kan ta seg av språk og kultur, men ikke det å eie naturen. Spørsmålet er om vi ikke er gode nordmenn alle sammen, sier han.

- Likhet eller etnisk skille?

- Er ditt syn i tråd med AP i samepolitiske spørsmål?

- Ikke nå. Jeg er på linje med det Ap sto for på slutten av 90-tallet. Siden da har partiet snudd. Men i EDL går vi i alle fall ikke på tvers av grunnverdiene til Ap – frihet, likhet og solidaritet, svarer Hapalahti.

- Jeg visste ikke at Ap hadde et grunnsyn som går på å skille etter etnisitet, legger han til.

Vil ekskludere, får det ikke til

Problemet for Troms Arbeiderparti, som ønsker Lars Hapalahti ekskludert, er bestemmelsene om eksklusjon i Arbeiderpartiets vedtekter.

De legger opp til at det er enkeltmedlemmets kommune- og fylkesparti som skal reise eksklusjonssak for Sentralstyret. Verken Alta eller Finnmark Ap er i nærheten av å gjøre noe sånt mot Hapalahti.

- Jeg støtter fullt ut at partiet må vurdere medlemskap og grunnlag for eksklusjon. Det å være aktiv i en organisasjon som står for det motsatte av Ap, er uforenelig med medlemskap, sier stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen.

- Jeg vet ikke om et annet fylkesparti eller partiet sentralt kan reise eksklusjonssak. Foreligger den muligheten, må det prøves, sier hun.

Les andre nyheter.

Personvernpolicy