Grove menneskerettsbrudd i Syrias borgerkrig

Et medlem av opprørshæren Den frie syriske hær (FSA) bærer vekk en såret sivil jente etter at regimestyrker åpnet ild mot Salaheddin-distriktet i byen Aleppo tirsdag. En Amnesty-rapport dokumenterer at sivile er blitt vilkårlig skutt og drept av regimestyrker i byen. Foto: Zohra Bensemra / Reuters / NTB scanpix
Et medlem av opprørshæren Den frie syriske hær (FSA) bærer vekk en såret sivil jente etter at regimestyrker åpnet ild mot Salaheddin-distriktet i byen Aleppo tirsdag. En Amnesty-rapport dokumenterer at sivile er blitt vilkårlig skutt og drept av regimestyrker i byen. Foto: Zohra Bensemra / Reuters / NTB scanpix

Fredelige demonstranter i Aleppo er blitt torturert og drept av det syriske regimet, fastslår Amnesty. Men også opprørerne har trolig begått grove overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International kom onsdag med rapporten «All-Out Repression» basert på undersøkelser gjort i Syrias største by Aleppo i slutten av mai.

Les også: Assad berømmer hæren for «heroisk» innsats

Den beskriver i detalj en rekke systematiske menneskerettighetsbrudd begått av regimet og konkluderer med at de utgjør forbrytelser mot menneskeheten.

Samtidig viser Amnesty til beretninger om at også opprørerne mishandler og dreper motstandere de tar til fange. Videoer som er lagt ut på internett, viser tilsynelatende noen av disse utenomrettslige henrettelsene.

Grufull tortur

Amnesty-rapporten dokumenterer at syriske sikkerhetsstyrker og den regimestøttede shabiha-militsen rutinemessig har skutt mot fredelige demonstranter. Både demonstranter og tilfeldige tilskuere er blitt drept og såret.

Sikkerhetsstyrkene skal så ha jaktet på de sårede, samt helsearbeidere som behandlet dem.

Familiemedlemmer er blitt presset til å underskrive erklæringer om at demonstranter ble drept av «væpnede terrorister», ifølge rapporten. Pågrepne skal dessuten ha blitt systematisk og grovt torturert og truet under fangenskapet.

Flere aktivister forteller at de frykter å bli torturert til døde hvis de blir tatt, og det samme er tilfelle for helsepersonell.

– Å bli tatt med medisinsk utstyr er verre enn å bli tatt med våpen, sier en aktivist i rapporten.

Begge parter

Men å være på den andre siden i borgerkrigen kan også være farlig. Videoer som angivelig viser en utenomrettslig henrettelse av fire menn som støtter regimet, samt bilder av minst 15 drepte tjenestemenn på en politistasjon, er lagt ut på internett.

Den første videoen viser fire menn fra shabiha-militsen som blir stilt på linje langs en vegg og deretter skutt og drept med automatgevær av opprørere. En annen video viser minst 15 lik i en politistasjon tatt over av opprørere. De døde politimennene har skuddsår og er forsøkt brent.

Også Amnesty-rapporten viser til et økende antall beretninger om overgrep begått av væpnede opprørsgrupper. Disse inkluderer tortur og drap på regjeringssoldater og shabiha-milits, og drap på personer som støtter regimet.

Likevel understreker Amnesty at det er regimestyrkene som står bak de fleste menneskerettighetsbruddene organisasjonen har registrert i Syria siden februar i fjor.

Krever handling

– Det er tydelig at den syriske regjeringen ikke har noen intensjoner om å la overgrepene opphøre, enda mindre å granske forbrytelsene. Den har tvert imot prøvd å forhindre enhver uavhengig gransking av de alvorlige overgrepene både i Aleppo og andre steder i landet, heter det i rapporten.

Amnesty ber om at det innføres våpenboikott av den syriske regjeringen, samt at situasjonen i Syria må behandles av Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Dette må i så fall avgjøres i FNs sikkerhetsråd, hvor Kina og Russland flere ganger har lagt ned veto mot enhver resolusjon som straffer Assad og hans regime.

Menneskerettsgruppen ber samtidig alle regjeringer som vurderer å gi våpen til væpnede opposisjonsgrupper, om først å gjennomføre en grundig risikoanalyse.

På den måten kan de redusere risikoen for at våpnene havner hos grupper som begår alvorlige brudd på menneskerettighetene.

Les mer:

FN:– Minst 276.000 syriske flyktninger

Opprørere: – Det syriske regimet vil falle i Aleppo

Les flere nyheter

Personvernpolicy