Palestinerne anklager Romney for rasisme

UTTALELSER. Den amerikanske presidentkandidaten Mitt Romney har hisset opp palestinerne under sitt besøk til Israel. Han blir kalt rasist for å ha sagt at kultur er grunnen til det store lønnsforskjellen mellom israelere og palestinere. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpix
UTTALELSER. Den amerikanske presidentkandidaten Mitt Romney har hisset opp palestinerne under sitt besøk til Israel. Han blir kalt rasist for å ha sagt at kultur er grunnen til det store lønnsforskjellen mellom israelere og palestinere. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpix

Republikanerens presidentkandidat Mitt Romney beskyldes for rasisme etter uttalelser om at den økonomiske forskjellen mellom palestinerne og Israel skyldes kulturforskjeller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var under en pengeinnsamling i Jerusalem mandag Romney sa at «kultur utgjør hele forskjellen» da han pekte på at gjennomsnittsinntekten i Israel er større palestinernes.

Palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat sier uttalelsene er «rasistiske» og at de viser «mangel på kunnskap».

– Alle vet at palestinerne ikke kan yte sitt fulle potensial på grunn av restriksjonene Israel ilegger dem, sier Erekat.

Les også: Romney vil godta at Israel angriper Iran

Jerusalem-strid

I sin tale sa Romney at israelerne tjener rundt dobbelt så mye som palestinerne, mens en rekke andre kilder, blant annet CIA, oppgir forskjellen til å være veldig mye større.

Det har stormet rundt Romneys utenlandsturné de siste dagene etter flere uttalelser som er blitt tatt ille opp. Tidligere mandag hisset han også på seg palestinerne da han omtalte Jerusalem som Israels hovedstad. Palestinerne mener presidentkandidaten med uttalelsene undergraver mulighetene for en fredsløsning.

– De som snakker om en tostatsløsning burde vite at det kan ikke bli en palestinsk stat uten Øst-Jerusalen, sier Erekat.

Les også: Bill Clinton mener Romney vil være en «katastrofe»

OL-flause

Offisiell amerikansk politikk er at det ikke er tatt stilling til spørsmålet, og Det hvite hus ba mandag Romney utdype hva han mener. Dette til tross for at også president Barack Obama under valgkampen i 2008 omtalte Jerusalem som Israels hovedstad.

Romneys kontroversielle uttalelser i Israel kommer bare dager etter flausen i London, der han satte spørsmålstegn ved om britene var rede til å gjennomføre OL. Kommentarene falt ikke i særlig god jord.

Romney kom mandag kveld til Polen, der han avslutter rundreisen tirsdag. Mandag møtte han statsminister Donald Tusk, før han hadde samtaler med tidligere president og fredsprisvinner Lech Walesa, som sto bak invitasjonen.

Les også: Condoleezza Rice støtter Romney

Solidaritet-kritikk

Men fagforbundet Solidaritet, som sto i spissen for den polske motstandskampen mot kommunismen og opprinnelig ble ledet av Walesa, kom med kritikk til Romney. Arbeiderbevegelsen mener Romney har en dårlig politikk overfor fagforbund i USA.

Romneys reise til Storbritannia, Israel og Polen var ment å vise amerikanske velgere at han også kan håndtere utenrikspolitikken selv om økonomien er det som vil avgjøre valget i november. Romney håper Israel-besøket vil øke støtten hos de evangelisk kristne velgerne, og også hos jødiske velgere der Obama scoret høyest ved forrige valg.

Les også: Romney: - Cher er en skikkelig taper

Liten betydning

Selv om Romneys reise over Atlanteren kanskje ikke gikk helt etter planen, er det lite trolig at det får noen innvirkning på utfallet av valget.

– Denne turen blir ikke avgjørende i november, sier demokratenes Marcy Kaptur.

Valgkampen dreier seg om økonomien, og snart vil Romneys valg av visepresidentkandidat stjele oppmerksomheten. Og uansett, som leder av Project on Middle East Democracy, Stephen McInerney, påpeker:

– For å være ærlig. Uttalelser som hisser opp palestinerne, har ikke vist seg å skade amerikanske politiske kandidater.

Les også:

Obama øker forspranget på ny meningsmåling

Clinton driver valgkamp for Obama

Mange tror fortsatt Obama er muslim

Les flere nyheter

Personvernpolicy