Vitner sier dødsfallet til dissident var ulykke

Oswaldo Payá var en av Cubas mest kjente dissidenter. Han døde i en trafikkulykke den 22. juli. Foto: Desmond Boylan / Reuters / NTB scanpix
Oswaldo Payá var en av Cubas mest kjente dissidenter. Han døde i en trafikkulykke den 22. juli. Foto: Desmond Boylan / Reuters / NTB scanpix

To europeere som var med i bilen da den kjente cubanske dissidenten Oswaldo Payá omkom, avviser at det ligger urent spill bak dødsfallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oswaldo Payás enke Ofelia Acevedo har stilt seg tvilende til den offisielle rapporten om trafikkulykken, og blant cubanske dissidenter har ryktene gått om at Payás bil kan ha blitt presset av veien av et annet kjøretøy. Men nå avvises dette av to europeere som var med i Payás bil.

Les også: Kjent cubansk dissident død i trafikkulykke

– Det var ingen annen bil som traff oss bakfra, sier spanske Angel Carromero, som kjørte ulykkesbilen.

I tillegg til Payá døde en annen dissident i bilkrasjet. Ifølge Carromero var det dårlige kjøreforhold på veien.

I bilen var også den svenske politiske aktivisten Jens Aron Modig.

– Jeg kan ikke huske at noen annen bil var involvert i ulykken, sier han.

De to ble satt i varetekt etter ulykken, og Carromero risikerer å bli tiltalt for uaktsomhet. Han ber må om hjelp til å komme seg ut av landet.

Modig er imidlertid løslatt fra varetekt.

– Han er brakt til vår ambassade i Havana og få hjelp til å ta første ledige fly hjem til Sverige, sier pressevakt Jenny Häggmark i det svenske utenriksdepartementet.

Payá var en av Cubas mest kjente opposisjonelle. Han er tildelt EU-parlamentets Sakharov-pris og var to ganger nominert til Nobels fredspris.

Les flere nyheter

Personvernpolicy